Швеция участва с морски пехотинци в амфибийни операции от кораб

...
Швеция участва с морски пехотинци в амфибийни операции от кораб
Коментари Харесай

Швеция се присъедини към учения на НАТО в Арктика

Швеция взе участие с морски пехотинци в амфибийни интервенции от транспортен съд на Военноморски сили на Съединени американски щати в Арктика, част от подготовката за учението „ Северен отговор 2024 “. А то пък е част от по-мащабните маневри на НАТО „ Непоколебим бранител “.

Финландия, която има 1340 км граница с Русия, се причисли към Алианса през април 2023 г в историческа стъпка след десетилетия на боен неутралитет.

Със своята кандидатура, към този момент утвърдена от всички членки на НАТО, прилежаща Швеция сега завърши формалностите за постъпването си в Алианса като негов 32-ри член – най-вероятно през март.

И Швеция, и Финландия бяха развили мощни връзки с НАТО след края на Студената война, само че публичното мнение остана твърдо срещу пълноправното участие до нахлуването на Русия в Украйна.

Години наред учението на НАТО, което се организира в крайните арктически региони на северна Норвегия, се наричаше „ Студен отговор “. Сега поради разширението на Алианса с Финландия и Швеция, учението става „ Северен отговор “, обясниха норвежките въоръжени сили. А семейството му се поделя сред Финландия, Норвегия и Швеция.

Общоскандинавските маневри са част от „ Непоколебим бранител 2024 “, най-големите учения на НАТО от Студената война насам, в присъединяване на 90 000 бойци, които би трябвало да покажат, че организацията може да отбрани цялата си територия от евентуална съветска офанзива.

Маневрите не престават до 15 март, а половината от войските ще упражняват на сушата. Останалите ще разиграват в морето разнообразни обстановки на набези и отговори.

Ще се включат подводници, фрегати, корвети, самолетоносачи, кораби амфибии, изтребители, разследващи и транспортни самолети, бойни хеликоптери.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР