Шведският парламент утвърди днес консерватора Улф Кристершон за нов премиер

...
Шведският парламент утвърди днес консерватора Улф Кристершон за нов премиер
Коментари Харесай

Новият министър-председател на Швеция представя своето правителство утре

Шведският парламент утвърди през днешния ден консерватора Улф Кристершон за нов министър председател на страната , предадоха международните организации.

Кристершон ще оглави трипартийно, десноцентристко държавно управление на малцинството, което ще разчита на поддръжката на крайнодясната партия " Шведски демократи ", с цел да си обезпечи болшинство при гласуванията в Риксдага - еднокамарния законодателен орган. В Швеция министър-председателите може да ръководят, до момента в който няма парламентарно болшинство против тях , отбелязва Асошиейтед прес.

Шведският парламент избра Кристершон за министър председател със 176 гласа " за " при 173 " срещу ". Новият министър-председател заяви, че ще показа своето държавно управление на следващия ден.

В петък 58-годишният Кристершон, водач на Умерената съдружна партия, разгласи, че е сключил съдружно съглашение с две други десноцентристки обединения - Християндемократическата партия и Либералите. Това стана след един месец на договаряния с партия " Шведски демократи ", която на парламентарните избори на 11 септември получи над 20 % от гласовете, заемайки второ място след до момента управлявалите социалдемократи.

Партия " Шведски демократи " е учредена от десни екстремисти през 80-те години на предишния век. При настоящия си водач - 43-годишният Ими Окешон, който зае поста през 2005 година - обаче тя смекчи реториката и изгони тези свои членове, които изповядваха намерено расистки възгледи, напомня АП.

Партията получи председателските постове в четири парламентарни комисии. Окешон, който отхвърля неговата групировка да е крайнодясна, призна, че тя би предпочела да се снабди с министерски кресла, само че въпреки всичко изрази удовлетворение, че тя ще има въздействие върху държавната политика, в това число по въпросите на имиграцията и престъпността.

До 2018 година главните шведски партии изключваха каквато и да било опция за взаимоотношение с антиимигрантската, популистка групировка, напомня Ройтерс. Посланието на " Шведски демократи ", че десетилетията на великодушна обществена политика и благосклонно отношение към имиграцията са довели до невижданата вълна на гангстерски убийства и престъпност в страната, обаче усили доста изборната поддръжка за партията.

Само преди няколко години Улф Кристершон се бе зарекъл да не се коалира с " Шведски демократи ", отбелязва Франс прес. След предходните парламентарни избори в страната - през 2018 година, той обаче не съумя да образува ръководеща коалиция и по този начин властта остана в ръцете на социалдемократите. На идната година Умерената съдружна партия и антиимигрантската групировка започнаха последователно доближаване, което в този момент разреши на Кристершон да вземе реванш. Въпреки че съгласно критиците това е станало с цената на " контракт с дявола ".

Впрочем редица държавни управления в Швеция, и от десницата, и от левицата, едно след друго стегнаха миграционната политика през последното десетилетие. Новата коалиция обаче даде обещание да завие още по-надясно, отбелязва Ройтерс.

Трите партии по-конкретно се договориха Швеция да дава бежански статут единствено краткотрайно и да направи по-трудно за имигранти да получават обществени помощи. Ще бъдат премислени и нови тласъци за увещание на имигранти да се връщат в родните си страни, " със специфичен фокус върху тези, които не са се интегрирали " в шведското общество.

Новата коалиция възнамерява Швеция да дава леговище единствено на 900 души годишно. За съпоставяне, предходната година страната одобри 6400 индивида, отбелязва Агенция Франс Прес. Освен това десноцентристката коалиция планува опцията " да бъдат експулсирани чужденци за неприятно държание ".

Що се отнася до битката с престъпността, трите партии се споразумяха за по-строги ограничения против бандите и за по-дълъг престой в пандиза за гангстерите, показва Ройтерс. Агенция Франс Прес изброява и други планувани политики: опция за претършуване на хора без съответни учредения в избрани рискови квартали, по-тежки присъди за рецидивистите и прибягване до анонимни очевидци.

Освен стягане на имиграционната политика и увеличение на пълномощията на полицията - политики, които осигуриха поддръжката на " Шведски демократи " - новата ръководеща коалиция се контракти още за намаление на налозите и за ограничение на обществените помощи.

Десноцентристът Кристершон стана министър председател след осемгодишното ръководство на Шведската социалдемократическа работническа партия. Той наследи на поста Магдалена Андершон - първата жена министър-председател в историята на Швеция. 55-годишната Андершон беше министър председател по-малко от една година. Тя зае поста едвам през ноември 2021 година, само че бе отпред на едно от най-слабите държавни управления в историята на страната. Нейният еднопартиен кабинет също нямаше болшинство в Народното събрание, като социалдемократите имаха едвам 100 депутати в предходния състав на 349-членния Риксдаг.

Новата коалиция също наподобява нежна. Умерената съдружна партия е едвам трета политическа мощ в шведския парламент, единствено със 68 депутати. Християндемократическата партия разполага в Риксдага с 19 места, а Либералите - с 16. Това значи, че трите обединения имат дружно 103 депутати - под една трета от всички. При това парламентарното болшинство на обединението е прекомерно малко даже с поддръжката на " Шведски демократи ". Крайнодясната партия има 73 депутати, т. е. четирите обединения разполагат общо със 176 места - с едно повече от нужните за болшинство 175 мандата.

Иначе социалдемократите остават първа политическа мощ. Партията има 107 депутати.

Социалдемократите разкритикуваха остро трипартийната коалиция, разчитаща на поддръжката на крайната десница. Министърката на опазването на здравето в досегашното шведско държавно управление Лена Халенгрен назова новия управнически формат " странна структура ".

Според мнозина обединението съставлява смяна на парадигмата в Швеция и ще навреди на нейния имидж пред света като обществена и толерантна страна, отбелязва АП.

Агенция Франс Прес показва, че огромното предизвикателство е да бъде открито най-малкото общо кратно сред политическите стратегии на " Шведски демократи " и Либералите - дребна партия, за която влизането на крайната десница в държавното управление беше " алена линия ".

" Това е държавно управление на " Шведски демократи ", само че без " Шведски демократи ", заключи в публицистична публикация в. " Афтонбладет " - едно от огромните издания в страната. " Това е тяхната политика, в това число в противоречиви области като имиграцията, полицейските правила, правосъдната система или интернационалната помощ ", разяснява близкият до социалдемократите ежедневник.

Иначе непосреден приоритет пред новото шведско държавно управление ще бъде да овладее високата инфлация. Цените прочее скочиха в цяла Европа след края на пандемията от новия ковид. Инфлацията се увеличи още повече след съветската инвазия в Украйна, която докара до фрапантно повишаване на силата.

По всичко наподобява, че Швеция, която е от последователите в Европейския съюз на твърдата линия към Русия, ще резервира този курс и при новото десноцентристко държавно управление. Страната ще бъде ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на идната година. Очаква се Швеция да влезе в НАТО - развой, който стартира след съветската инвазия в Украйна - като въпросът е дали Турция ще наложи несъгласие.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави новия шведски министър председател. " С неспокойствие чакам да работим дружно, с цел да отговорим на множеството провокации, пред които е изправен нашият Съюз ", написа тя в приветственото си обръщение.

Икономист по обучение, Улф Кристершон е обожател на героя от комиксите Тентен. Той и брачната половинка му имат три осиновени деца - девойки от Китай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР