Шведският министър-председател Магдалена Андершон отхвърли призивите на опозицията да обмисли

...
Шведският министър-председател Магдалена Андершон отхвърли призивите на опозицията да обмисли
Коментари Харесай

Шведският премиер отхвърли призивите на опозицията да обмисли присъединяване към НАТО


Шведският министър-председател Магдалена Андершон отхвърли апелите на опозицията да обмисли присъединение към НАТО поради съветската инвазия в Украйна. По думите на Андершон подаване на молба за участие в този момент би дестабилизирало сигурността в Европа, съобщи Ройтерс.

" Ако Швеция избере в сегашната конюнктура да подаде молба за участие в НАТО, това ще дестабилизира още повече този регион на Европа и ще повиши напрежението ", сподели тя пред кореспонденти. " През цялото това време постоянно съм давала ясно да се разбере, че най-хубавото за сигурността на Швеция и за сигурността на този район на Европа е държавното управление да има дълготрайна, поредна и предсказуема политика, такова е било постоянно моето разбиране. "

Швеция не е водила война от 1814 година и е построила външната си политика на основата на безучастие във военни съюзи, само че през последните години открива все по-близки връзки с НАТО на фона на усилването на напрежението с Русия в балтийския район.

Москва не желае Финландия и Швеция да се причисляват към алианса и в края на предишния месец насочи следващото си предизвестие, че в случай че го сторят, ще има " съществени военно-политически последствия ".

Андершон приказва по въпроса за вероятно участие в НАТО след среща с водачите на опозиционни партии, на която бе разисквана влошаващата се сигурност, добавя Българска телеграфна агенция.

Според изследване от предишния петък на организация " Демоскоп ", осъществено по поръчка на вестник " Афтонбладет ", 51 % от шведите са за присъединение към НАТО при 42 на 100 през януари. Делът на хората срещу понижава от 37 на 27 %. За пръв път в сходно изследване тези, които са за влизане в северноатлантическия алианс, са болшинство, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР