Все повече готвачи от Турция избират Българското Черноморие като място

...
Все повече готвачи от Турция избират Българското Черноморие като място
Коментари Харесай

Все повече готвачи от Турция работят в България, чакаме персонал от Непал и Виетнам

Все повече готвачи от Турция избират Българското Черноморие като място за работа през летните месеци. Хотелиери регистрират, че те са извънредно добре готови - с насъбрани познания и стаж, най-често в турските курортни селища. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция заместник-председателят на Управителния съвет на " Съюз на притежателите - Слънчев бряг " Елена Иванова.

" Тези хора са доста добре подготвени, имат практиката. Турция има прелестни учебни заведения за подготовката на такива фрагменти за туризма. Изискванията за възнаграждение при тях не са доста по-различни от тези, които има българският личен състав с такива умения ", разяснява тя.

По думите ѝ някои от хотелите в курортния комплекс отвориха по-рано през тази година, а растежът на ранните записвания предвещава доста добър летен сезон.

" След коронавирус пандемията нормално съпоставяме резултатите с тези от 2019 година. Ние до момента не успявахме да ги достигнем. Надеждата ни обаче е, че тази година това най-сетне ще се случи ", уточни Иванова. Тя добави, че браншът в най-големия ни курортен комплекс е съумял да посрещне гостите си по време на Великденските празници единствено с личния състав си от България, само че казусът с фрагментите към момента е налице и се задълбочава с всяка минала година.

" Но той не е единствено проблем в туризма, а в цялата ни стопанска система. Прибягваме към " импорт " на служащи за поредна година и разширяваме страните източници на такива фрагменти. В началото започнахме с Украйна и Молдова, а по-късно продължихме с Казахстан, Узбекистан и Непал. Имаме и оферти от Виетнам. Ние разчитаме на тези служащи. Все още обаче се сблъскваме с големи проблеми при наемането на хора от трети страни.

Процедурите се забавят извънредно доста - като стартираме от Агенцията по заетостта, където в последно време се забързаха, преминем през отделите по миграция и ДАНС поради дългите визи, които ние би трябвало да осигурим за част от служащите и стигнем до Министерството на външните работи и респективно консулските служби, където изключително се забавя приемането на съответната виза. Аз съответно като хотелиер чакам 80 индивида. До момента имам единствено двама пристигнали от Турция. 80 утвърдени претенденти от Турция, Узбекистан и Непал към момента ги няма ", уточни още Елена Иванова.

Тя посочи, че множеството от хората, които идват от чужбина в българските курорти, са нискоквалифицирани служащи. За висококвалифицирани фрагменти работа има и хотелиерите не срещат компликации да намерят такива в България.

" В страната ни има задоволително мениджъри в туризма, междинните и висшите учебни заведения приготвят задоволително фрагменти. Разбира се, обектите са доста и имаме потребност от още, само че хотелиерите не назначават чужденци на управнически позиции. Имаме и доста българи, които се прибират от чужбина за летните месеци и стартират работа като ръководители в областта на туризма.

Най-оптимистичният вид е страната да разбере доста ясно, че ние без фрагментите от чужбина ще загубим бизнеса си. Ние разчитаме на тези служащи. Процедурите би трябвало да бъдат по този начин изпълнени, че ние да получим служащите си в къси периоди. Какво се случва сега? Ние аплайваме от януари и към момента не сме завършили - това е съвсем половин година ", сподели още хотелиерът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР