Шведските социалдемократи ще подкрепят влизането на България в Шенгенското пространство.Това

...
Шведските социалдемократи ще подкрепят влизането на България в Шенгенското пространство.Това
Коментари Харесай

БСП: Шведските социалдемократи вече ни подкрепят за Шенген

Шведските социалдемократи ще поддържат влизането на България в Шенгенското пространство.

Това оповестиха от делегацията на Българска социалистическа партия в групата на Прогресивния алинас на социалистите и демократите (СиД) в Европейския парламент. Българските евродепутати от левицата са получили това заричане на диалозите с шведските си сътрудници.

През уикенда петимата ни евросоциалисти - Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова, изпратиха писмо до ръководителя на Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСРП) Магдалена Андершон, която до неотдавна бе и министър председател на страната си. В него се настояваше шведската левица да поддържа България за влизането ѝ в Шенген.

“Това изцяло трансформира нещата “, разяснява за Клуб Z Петър Витанов, който оглавява делегацията на Българска социалистическа партия в групата на СиД.

Евродепутатите от ШСРП уверили българските евросоциалисти, че след смяната на позицията им в Народното събрание в Стокхолм има 80 на 100 поддръжка за участието ни в Шенген.

На наша страна са влизащите в държавната коалиция обединения – Умерената партия, християндемократите и либералите. Те имат общо 103-ма представители в 349-членния Риксдаг. За да има 80-процентна поддръжка за България, това значи, че за нас са и другите три опозиционни обединения – Лявата партия, центристите и „ зелените “. Общо четирите партии разполагат със 173-ма депутати.

Петър Витанов нямаше информация какво мислят другите от опозицията.

Но в случай че догатките се окажат правилни, на страната на България би трябвало да има 276 шведски депутати. Това в действителност прави съвсем 80 на 100 от 349 – с трима по-малко от точния брой.

Първо на 2 декември Комисията по европейски въпроси в шведския парламент би трябвало да гласоподава за приемането ни в Шенген. И по-късно Народното събрание би трябвало да утвърди нейната позиция.

Засега срещу страната ни остава единствено консервативната партия Шведски демократи (ШД). Тя поддържа държавното управление, само че е отвън него. ШД имат 73-ма депутати и са втората политическа мощ в скандинавското кралство.

Среща влизането ни в Шенген са Нидерландия и Австрия. Решението би трябвало да бъде взето с единогласие от страните членки. Гласуването е планувано в Съвета на Европейски Съюз в Брюксел на 8 декември.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР