Шведските морски пехотинци излязоха в петък от своя щурмови кораб

...
Шведските морски пехотинци излязоха в петък от своя щурмови кораб
Коментари Харесай

Чакането си заслужава: шведските войници се радват на членството в НАТО

Шведските морски пехотинци излязоха в петък от своя щурмови транспортен съд като част от огромно военно обучение на НАТО, което симулира отбиване на инвазия в прилежаща Норвегия.


След гала във Вашингтон, състояла се по-малко от 24 часа по-рано, бойците означиха първия цялостен ден на страната си като член на ръководения от Съединени американски щати алианс след два века на необвързаност.

Стремежът на Швеция да се причисли към Алианса - дружно с този на Финландия - беше провокиран преди две години от нахлуването на Русия в Украйна.

Съпротивата първо на Турция, а по-късно и на Унгария забави влизането на Стокхолм с месеци повече, в сравнение с се надяваха другите съдружници.

" Мисля, че чакането несъмнено си заслужаваше ", сподели пред Агенция Франс Прес 21-годишният пълководец на военен катер Карл-Йохан Риден, до момента в който наблюдаваше студените арктически води.

" Беше дълъг развой ", претегля мнението си майор Йоаким Сьоргрен. " Но постоянно сме си мислели, че ще се случи да, по някакъв метод по пътя. Така че бяхме готови за това. "

Учението " Nordic Response " - част от най-мащабните учения на НАТО след Студената война - надалеч не е първият случай, в който шведски войски упражняват дружно с членове на алианса.

От години Швеция е непосредствен сътрудник на НАТО и работи със северните си съседи в региона на защитата.

Но в този момент Стокхолм направи голямата крачка и стана 32-ят член на клуба на нациите, свързани с уговорката си по член 5 да се пазят взаимно.

" Бих споделил, че на тактическо равнище, на равнище единици, за бойците и офицерите това не е толкоз огромна смяна, тъй като ние упражняваме с НАТО и организираме интервенции с НАТО от началото на 2000 година ", съобщи пред Агенция Франс Прес командирът на взаимните интервенции на Швеция Карл-Йохан Едстрьом, един от най-хубавите офицери в страната.

" Но за Швеция като цяло това е огромна смяна. Това е най-голямата смяна от 200 години насам - това е промяна на метода на мислене. "

Висшият норвежки боен пълководец, вицеадмирал Руне Андерсен, съобщи, че участието на Швеция в НАТО - около присъединението на Финландия предходната година - открива " нова епоха в съдействието в региона на защитата в скандинавския район ".

" Работим дружно отдавна, само че участието отстранява останалите спънки ", сподели той на борда на транспортен съд на норвежката брегова защита.

Андерсен съобщи, че в този момент Швеция може да бъде изцяло включена към сигурните линии на НАТО, а територията и качествата ѝ да бъдат употребявани от алианса.

" Но може би по-важното е, че единствено пълноправното участие в НАТО обезпечава тази взаимна поддръжка в границите на задължението по член 5 от всички страни ", сподели той.

Американският вицеадмирал Дъглас Пери, който оглавява командването на НАТО в Норфолк, наблюдаващо атлантическия и арктическия район, съобщи, че настоящето участие на Швеция значи, че тя може да бъде включена напълно в новите проекти на алианса за съветско нахлуване.

" Те способстват доста ", сподели Пери, като уточни стратегическото местонахождение на Швеция сред Арктическо и Балтийско море.

На борда на шведски морски транспортен съд Вера Ниландер се подпира на картечница, до момента в който мисли за възможностите ученията един ден да се трансфорат в същински бойни дейности.

" Ще го понеса, когато и в случай че пристигна ", сподели тя.

" Мисля, че сме подготвени, готови сме за това и сме подготвени за него, в случай че се случи. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР