Жена, арестувана, след като напръска с пожарогасител изгаряне на Коран в Швеция

...
Шведската полиция задържа жена, която напръска антиислямски активист с пожарогасител,
Коментари Харесай

Шведската полиция задържа жена, която напръска антиислямски активист с пожарогасител, докато той организира протест срещу изгаряне на Коран пред иранското посолство в Стокхолм.< /p>

Видео от сцената показва как жената се втурва към Салван Момика и пръска бял прах към него, преди да бъде пресрещната от цивилни полицаи, които я отвеждат. Момика, който изглеждаше зашеметен, но невредим в петък, след това поднови своята демонстрация, която беше разрешена от полицията.

Говорителят на полицията Тоу Хаг каза, че жената, която не е идентифицирана от полицията, е била задържана по подозрение за нарушаване на обществения ред и насилие срещу полицай.

Момика, бежанец от Ирак, оскверни Корана в поредица от антиислямски протести, които предизвикаха гняв в много мюсюлмански страни. Шведската полиция разреши демонстрациите му, позовавайки се на свободата на словото, докато повдигна предварителни обвинения в реч на омразата срещу него.

Прокурорите разследват дали действията му са допустими съгласно шведския закон за речта на омразата, който забранява подбуждането към омраза срещу групи или лица въз основа на раса, религия или сексуална ориентация. Момика каза, че протестите му са насочени срещу ислямската религия, а не към мюсюлманските хора.

Изгарянето на Корана предизвика гневни протести в мюсюлмански страни, атаки срещу шведски дипломатически мисии и заплахи.

В четвъртък Швеция повиши тревогата си за тероризъм до второ най-високо ниво, заявявайки, че страната се е превърнала в приоритетна цел за въоръжени групировки.

Момика каза, че ще продължи да изгаря Корана въпреки заплахите, отправени към него и Швеция, заявявайки, че иска да защити населението на Швеция от посланията на Корана.

„Имам свобода на словото“, цитира думите му шведската информационна агенция TT.

Мюсюлманските лидери в Швеция призоваха правителството да намери начини да спре изгарянето на Корана. Швеция отмени последните си закони за богохулството през 70-те години на миналия век и правителството заяви, че няма намерение да ги въведе отново.

Въпреки това в петък правителството обяви разследване на правните възможности за разрешаване на полицията да отхвърля разрешения за демонстрации поради опасения за националната сигурност.

Според министъра на правосъдието Гунар Стромер, разследването ще проучи законодателството в страни като Франция, Норвегия и Холандия, които според него имат широка свобода на словото, но „по-големи възможности за включване на сигурността в този тип оценка“.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР