[Shutterstock] В средата на декември 2019 г. влезе в сила

...
[Shutterstock] В средата на декември 2019 г. влезе в сила
Коментари Харесай

Изпадналата такса

[Shutterstock] В средата на декември 2019 година влезе в действие нов Закон за марките и географските означения. Сред многото новости обаче се оказа заровен и един проблем. Според мениджъри на компании съществуват неясноти с дължимите държавни такси при регистрация на марки, чиято процедура е почнала преди влизането на новия закон в деяние. Случаите са се озовали в самобитно чистилище сред остарелия и новия закон. Нито бройките компании, нито сумата е огромна, само че въпросът е индикативен за това по какъв начин недомислени законови текстове могат да докарат безпорядък и да ощетят бюджета.

Какъв е въпросът

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според остарелия Закон за марките и географските означения при регистрация на търговски марки заявителят заплаща такси на разнообразни стадии от производството - една авансово за " поръчка и експертиза ", и втора - за " регистрация ", " издаване на удостоверение за регистрация " и " обява в Официалния бюлетин на Патентното ведомство ". Когато след разглеждане на поръчката се откри, че тя дава отговор на условията, Патентно ведомство изпраща известие до заявителя за втората такса и след заплащането й записва марката. Според настоящата цена първата такса е 180 лв., а втората - 400 лева

Според член 4 от новия закон таксата е една - " за заявяване и експертиза ". Тя се заплаща еднократно и авансово при подаване на поръчката, обгръща всички действия и процедури до решението за регистрация и вписването на марката и съгласно уточнения ще бъде общ брой от досегашните две такси. В новия закон липсва понятието - такса за " регистрация ", т.е. такава не е уредена. И това основава проблем за поръчки, чието произвеждане е почнало по остарелия закон, само че завършва, когато в деяние е новият, настояват представители на бизнеса. Според тях не е ясно дали заявителите дължат втората такса - за " регистрация ", която новият закон не упоменава.

Патентното ведомство: Таксата от 400 лева се дължи

От влизане в действие на новия Закон за марките и географските означения досега има издадени над 200 решения за регистрация на марки, по които е била съответно платена таксата от 400 лева, и е осъществена официална експертиза по над 450 новопостъпили поръчки, по които следва осъществяване на експертиза всъщност, обясниха в формален отговор до " Капитал " от Патентното ведомство и от Министерството на стопанската система.

Според тях " по всички поръчки със статус " за регистрация " са изпратени уведомления за такси ". " Поради обстоятелството, че за поръчките, по които няма постановено решение до влизане в действие на новия закон не е платена единна такса, а единствено таксите, които са били дължими все още на осъществяване на действието, то несъмнено цялостният размер на дължимите такси за целия развой на регистрация следва да бъде заплатен най-късно преди самата регистрация. "

Според Патентното ведомство " без значение от обстоятелството, че в Закона за марките и географските означения не е категорично употребен терминът " регистрация " и на съображение §13 от Допълнителната наредба, заявителите, подали поръчка преди влизането на новия закон в действие, по които няма влезнало в действие решение, дължат възнаграждение на държавната такса от 400 лева

В отговора се прецизира също, че " за изясненост на производството и отбягване на опцията от комплициране на потребителите по отношение на дължимите в производството по регистрация на марки такси ", към този момент е оповестен за публично разискване план на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Патентното ведомство.

Юристи: Не го написа на никое място в закона

Милена Табакова, която е представител по индустриална благосъстоятелност от 1993 година, разяснява, че новият закон би трябвало да се ползва по заварените висящи производства, по които няма към момента решение за регистрация на марката. " В новия закон няма планувана такса за регистрация. Разширеното пояснение на законовата наредба на член 4 от настоящия закон, регулираща дължими държавни такси посредством включването по дифолт на такива, е неприемливо ", безапелационна е Милена Табакова.

Според нея в новия Закон за марките и географските означения на никое място не се споделя, че " заявителите, подали поръчка преди влизането в действие на новия закон, по които няма влезнало в действие решение, дължат възнаграждение на държавна такса за регистрация ".

Въпросният параграф 13, на който стъпва Патентното ведомство, гласи, че държавното управление би трябвало до шест месеца от влизането в действие на закона да одобри подзаконовите нормативни актове по неговото използване. Дотогава се ползват по остарелия закон, доколкото не опонират на новия.

" По отношение на таксата за регистрация обаче цената опонира на новия закон, защото в него такава такса не е планувана. След като няма такава такса по новия закон, не може да се приложи цена, която дефинира нейния размер ", споделя Милена Табакова.

Тя счита, че за марките в статус " За регистрация ", " по които няма влезнало в действие решение преди влизане в действие на новия закон, следва в 7-дневен период да се взема решение и да бъдат регистрирани, както е планувано в закона ". " В него няма разнообразни условия за регистрация на марките, декларирани по остарелия закон, което допуска, че и тези марки следва да се записват в този период без възнаграждение на такса за регистрация от 400 лв. ", обобщава Табакова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР