[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала [``Маркет линкс``] Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала [``Маркет линкс``] Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

"Маркет линкс": Купувачите загърбват безалкохолните напитки и козметиката

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала [``Маркет линкс``] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [``Маркет линкс``] Смаляване
Потребителят ще стане по-рационален и мощно ценово сензитивен. За мнозина промоцията ще остане главен тласък за импулсивното извършване на покупки. Купувачите ще избират по-дълго и евентуално сред повече оферти в търсене на положителната договорка. Моделът на огромните вериги евентуално ще продължи да господства, движен от промоции и положителното съответствие цена - качество на личните марки, макар прогнозите за завръщане към локалните снабдители и артикули. Това са част от изводите на особено изследване на " Маркет линкс " и " Интерпартнерс " за трендовете в потребителското държание в условия на COVID-19. Изследването е направено измежду 997 лица над 18 години в интервала 27 - 30 март по метода на телефонна и онлайн анкета.

Страховете се ускоряват

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След динамична 2019 и потребителски оптимизъм в коледния интервал и през януари 2020 година социолозите регистрират предстоящ срив през март. Общата неустановеност и следствията от предприеманите ограничения вследствие на пандемията от ковид ускоряват страховете на потребителите, регистрират от " Маркет линкс ". На фона на формалните данни за увеличаващи се заявки за помощи в бюрата по труда 86% от интервюираните считат, че навлизаме в тежка финансово-икономическа рецесия, 56% се опасяват за работните си места, а 47% чакат действително понижение на възнагражденията им.

Свиване на разноски

Близо 60% % от запитаните споделят настройката си да икономисват от разноски, а други 20% се двоумят. Изследването е направено в интервала преди рецесията да се е развила изцяло, по тази причина колебаещите се дали ще свиват разноски са релативно доста, прецизират от " Маркет линкс ". Други 20% от интервюираните към момента не се поддават на отрицателната наклонност, демонстрира изследването.

Най-купувани при бързооборотните артикули остават храните, почистващите и перилните препарати, както и пакетираните храни и десерти. Купувачите са най-склонни да икономисват от покупката на безалкохолни питиета и козметични артикули. А 65% от запитаните декларират, че ще икономисват от годишната си отмора и от пътувания в страната и чужбина.

През 2018 година разноските на семействата за свободно време, просвета и обучение са се нараснали с 18% спрямо 2017. Сега наклонността се обръща и упованията са за доста сериозен спад в разноските за културни събития. Най-малко поради неналичието им, феновете имат намерение да икономисват най-осезаемо от визити на театри, кина, концерти, музеи и изложения, само че също и от покупката на книги и спортни артикули. Кризата оказва най-слабо отражение върху абонаментите за стрийминг услуги, регистрира " Маркет линкс ".

От визити на заведения имат намерение да икономисват една четвърт от участниците в изследването. Други 14% възнамеряват да се въздържат от козметични процедури, а 11% - от ремонт и поддръжка на автомобила. Разходите си за облекла, обувки и аксесоари ще лимитират 41% от интервюираните, а покупката на гориво за автомобил - 20%.

Най-малко допустимо е лишаването от разноски за телекомуникации и интернет, а също и за лекарства и здравни услуги (прегледи, проучвания и др.), демонстрира изследването.

Отлагане на покупки

Нараства броят на потребителите, които са възнамерявали да създадат избрани покупки, само че в този момент възнамеряват да ги отсрочат. Освен отлив от пазаруване на електроуреди и техника отчетливо е свиването на пазара на недвижими парцели. Финансовият бранш (и по-специално потребителското кредитиране) също отбелязва спад.

Потребителите се стремят към по-добър избор, при който ще купят повече при същите или при по-малко разноски. Ориентирани са повече към цените и промоциите, в сравнение с към качеството. Когато преценяват дадена покупка като рискова, са склонни да влагат повече старания в изследване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР