ВизиткаМилена Драгийска управлява Лидл България от 2007 г., когато веригата

...
ВизиткаМилена Драгийска управлява Лидл България от 2007 г., когато веригата
Коментари Харесай

Милена Драгийска, Лидл: Вече сме №1 на софийския пазар

Визитка Милена Драгийска ръководи " Лидл България " от 2007 година, когато веригата стартира подготовката по стъпването си на българския пазар. Кариерата й в Lidl стартира в Германия през 2002 година като " Регионален управител продажби " за районите на Щутгарт и Карлсруе. Професионалното й развиване продължава в централата на компанията, където дава отговор за разнообразни интернационалните планове за Lidl International. Председател е на управителния съвет на Сдружението за съвременна търговия, както и член на УС на Германо-българската индустриално-търговска камара, УС на Съвета на дамите в бизнеса в България, УС на фондация " Америка за България " и УС на Българския конгрес на бизнес водачите. Визитка Милена Драгийска ръководи " Лидл България " от 2007 година, когато веригата стартира подготовката по стъпването си на българския пазар. Кариерата й в Lidl стартира в Германия през 2002 година като " Регионален управител продажби " за районите на Щутгарт и Карлсруе. Професионалното й развиване продължава в централата на компанията, където дава отговор за разнообразни интернационалните планове за Lidl International. Председател е на управителния съвет на Сдружението за съвременна търговия, както и член на УС на Германо-българската индустриално-търговска камара, УС на Съвета на дамите в бизнеса в България, УС на фондация " Америка за България " и УС на Българския конгрес на бизнес водачите. Каква беше 2022 година за " Лидл България " като финансови резултати?
Резултатите ни за 2022 са извънредно положителни, като, несъмнено, инфлацията има също своето отражение. Докато за предходните две години отчитахме към 16% растеж на приходите, през 2022 към този момент сме с 27% растеж на продажбите по отношение на 2021. По отношение на облагата през 2022 имаме 20% растеж, до момента в който през 2021 той беше единствено 12%. Тоест като цяло имаме удобни резултати, които изрично можем да измерим. Много хубаво е, че означаваме и 11% растеж на клиентите, който изчисляваме на база сравним брой съществуващи магазини, където надхвърляме 13 300 клиенти на седмица на обект.

Друго, особено за 2022, е нарасналата успеваемост, изчислена като оборот върху единица квадратен метър комерсиална повърхност. По този индикатор " Лидл " е верига номер 1 в София, успяхме да трансформираме пазара и да изпреварим всички други съперници, без значение че те оперират с по-голяма комерсиална повърхност. Това демонстрира проучване на ритейл пазара, направено от анализатора на сп. Progressive Владимир Чириков, резултати от което разгласява Българска телеграфна агенция.
Как се развиват продажбите доникъде на 2023?
- 2023 потегли, въпреки и смущаващо сложна, за суровинен пазар и дефицит във веригата за доставки. Подходихме с извънредно внимание и към този момент 2023 върви по-добре от плануваното, въпреки и в дребен размер. В взаимозависимост от седмицата, която измерваме, имаме сред 4 и 6% по-добри доходи по отношение на същата седмица от предходната година.
Реклама В предходно изявление за " Капитал " бяхте споделили, че задачата е " Лидл " да заеме лидерска позиция в България във връзка с оборота, изпреварвайки настоящия водач " Кауфланд ". Това към момента ли е цел?
- Разбира се, че това е цел. Мнозина анализатори приказват за " Лидл " като действителния водач в ритейла, поради нововъведенията, които вършим, без значение дали приказваме за артикули, за приложението " Лидл плюс ", за самодейностите за копоративна обществена отговорност. Искаме да станем номер едно и по единствения индикатор по който не сме - пазарен дял. През 2022 сме станали номер едно на софийския пазар, тъй че за нас наподобява изцяло постижима задачата да станем номер едно и в цялата страна.
Кога би могло да стане това?
- Много е мъчно да поставяш времеви граници, когато не знаеш съперниците ти какво са възнамерявали. Може да изходим от самочувствието на нашите трендове, само че не знаем какво е подготвил съперникът в своята амбициозна стратегия. Амбициозно пожелателно е това да не ни отнеме повече от две, най-много три години.

Какво включват средносрочните проекти за развиване на веригата? Какъв е капацитетът за " Лидл " като брой магазини на българския пазар?
- не тъй като не желаеме да споделяме съответно число, а тъй като би трябвало да отчетем няколко фактора. Предвид демографските трендове и икономическото развиване в обособените области в действителност има фрапантни разбърквания на човекопоток и на централизация на обособени групи от популацията. А това има директна връзка с оценката ни до каква степен обещано обитаемо място стабилно може да бъде детайл от наша агресия. Знаете, че ние рядко влизаме в обекти чартърен - нормално над 85% от нашия портфейл от недвижимости е благосъстоятелност на " Лидл ", т.е. ние влагаме трайно в покупката на парцел и строителство на функционални здания, направени по най-съвременни условия за енергоемкост. Една такава инвестиция не трябва да се взема решение в кратковременен порядък, а би трябвало да сме уверени, че даденото обитаемо място има демографския и стопански капацитет за това.
Реклама
Планираме през идващите 2-3 години да отваряме сред 7 и 10 нови магазина на година. Отново фокус остават София и огромните градове, само че и такива дребни градчета, които потвърждават през многогодишни наши наблюдения, че капацитетът им е постоянен за инвестиция. От последните откривания на нови магазини такива да вземем за пример са Карлово, Ботевград.
Как се трансформираха потребителските настройки вследствие на инфлацията?
- Най-генералната смяна, която се установи и от анализаторите на пазарите, е, че личните марки стават все по-предпочитани. И обяснението е простичко - те в действителност най-добре дават отговор на упованията на клиента за най-хубаво допустимо качество на най-изгодна допустима цена. Според данни на EuroCommerce 84% от потребителите считат продуктите със лична марка за сходни или по-добри от тези, които са с различен бранд. В " Лидл " 76% от продажбите през 2022 година се дължат на личните марки.

Другите промени в потребителските настройки също не са за занемаряване. По-бюджетно насоченото извършване на покупки несъмнено е реалност. Също е реалност по-честото влизане в магазина за по-добро систематизиране на фамилния бюджет. Преди 2019 имахме тъкмо противоположната наклонност, когато се приближавахме повече до западния фасон на извършване на покупки - влизане най-много два пъти, и даже единствено един път, в магазин за доста огромен пазар, само че в този момент не е по този начин.

И третото, което мога да изведа, е по-голямото вглеждане в качествените характерности на продуктите, стремежът за обезпечаване на здравословна храна. Зеленчуците, които направляваме много по-строго от законовите условия за съществуване на пестициди, новите артикули с повече протеин или с понижено наличие на сол, захар или хидрогенирани мазнини несъмнено печелят потребителско внимание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР