[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Ако транспортът

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Ако транспортът
Коментари Харесай

Новите излитания в авиацията

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Ако превозът е кръвоносната система на стопанската система, надали има по-учестен пулс от този на авиацията, където оборотът на средствата е за часове, а реакциите към измененията в бизнес климата - моментални.

Когато плажовете са цялостни, в небето има мотив за наслада. Изминалата година беше сполучлива за съвсем всички компании от бранша на авиацията (с дребни изключения). Това не е изненада, защото през предходната година имаше сериозен растеж на туризма по Черноморието през лятото, както и на туризма в София.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През тази година обаче туризмът не може да се похвали със същия триумф, като лятото приключи с банкрута на Thomas Cook, като всичко това най-вероятно ще откри отражение и върху докладите на някои от фирмите през идната година.

Авиационният бизнес остава динамичен, а небето - все по-пъстро. Фалитите в авиацията отекват надалече. Но има и нови излитания на компании - част от тях парчета от добре познати остарели играчи. Традиционно в класацията на авиацията отпред е " България ер " с 295 млн. лева проходи. Въпреки това позитивната смяна през предходната година за националния авиопревозвач " България ер " е дребна - тя регистрира единствено лек растеж на приходите и спад в загубата. Компанията обаче може да се похвали с удобен правосъден процес на борбата й с летище София за неплатените от нея летищни такси, като самолетната компания стартира да печели част от делата.

Пример за сполучлива компания през миналата година е българска " Българиан еър чартър ", която усилва приходите си с 26.8% и те доближават близо 203 млн. лева

Новите остарели

Докато двете ( " България ер " и " Българиан еър чартър " ) са добре познати на пазара, от няколко години сили набират някои не толкоз познати имена. Такава е чартърната компания " Бул ер ". Тя има растеж близо 20% и доходи 30 млн. лева Свързана е с националния транспортьор " България ер ", като в далечното минало е била част от държавното стопанско дружество " Тексим ". В началото оперира по дестинации в Европа, Азия, Африка и Съюз на съветските социалистически републики.

В по-новата си история " Бул ер " е благосъстоятелност на авиационното отделение на " Химимпорт " " Бългериан еъруейз груп ". През 2013 година Варненският притежател продава компанията на съветската " Предприятие Финист ", записано в Казан, където варненската група преди време беше фокусирана върху летището там. През февруари 2016 година записаното в Казан, Татарстан, дружество, представлявано от Валерий Мартиненко, продава на " Еърпорт сървисис дивелопмънт " 100% от капитала на " Бул ер ". Компанията е записана на адреса на " България ер " - бул. " Брюксел " 1, като се води благосъстоятелност на Радослав Атанасов, а пълномощник е Румен Ганев.

" Бул ер " е почнала активността си на българския пазар през април 2016 година, като се концентрира върху чартърните полети от и до Варна и Бургас или друго уместно летище в Европа по поръчка на клиента. Към края на предходната година компанията оперира с четири наети самолета Boeing 737-300. За предходната година сдружението изяснява, че страната е била в по-атрактивна позиция поради отказалите се да пътуват туристи до дестинации като Египет, Тунис и Турция. За 2018 година са подхванати стъпки за увеличение на самолетния парк, като са контрактувани още три самолета от същия вид, които да бъдат въведени в употреба през тази година. Целта е основаване на еднообразен парк и разширение на активността. Предлага самолети на " изсъхнал " и " влажен " лизинг (в взаимозависимост дали самолетът се дава със или без екипаж) на самолетни компании и туроператори. За предходната година приходите от двете действия са съвсем равни, като по отношение на 2017 година приходите от отдаването на самолетите на влажен лизинг се усилват.

За 2018 година чартърната стратегия на " Бул ер " е съвсем напълно ориентирана към Русия - 98%. През 2018 година съветски медии оповестиха, че съветското транспортно министерство е издало спомагателни разрешителни на Bul Air да прави постоянни полети през летния сезон (до оня миг лети единствено " България ер " от българска страна и няколко самолетни компании от руска), като се базират на преписка с българската Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " (ГВА), като българската страна е поискала нарастване на присъединяване си с 50% до 44 полета седмично, написаха в Москва. Изпълнен е полет до Азербайджан (165 хиляди лева.) и Хърватия и Египет. С най-голямо значение за миналата година при лизинга е акцията в Гърция - 84% от приходите от отдаване на самолети.

След банкрут - компания

Друга нова компания, произлязла от по-голям предходник, е " Виа еъруейс ", която има близо 13 млн. лева доходи. Дружеството на Денис Бареков, занимаващо се с чартърни полети, " Ер Виа " загуби лиценза си през 2016 година Причината за това е, че управителният състав, който е лицензиран от ГВА, напуща и се трансферира към новосъздадена конкурентна самолетна компания. А без лицензиран управителен състав превозвачът не може да извършва полети. Компанията влезе и в процедура по неплатежоспособност, оповестена в края на 2018 година, като казусът стигна и до омбудсмана Мая Манолова поради неполучени заплати от чиновниците. Делото за неплатежоспособност на " Ер Виа " е заведено през октомври 2017 година по искане на " Варна мениджмънт и консултинг ", която претендира, че има да получава 112 хиляди лева от " Ер Виа ". Вземанията й са по контракти за наземно обслужване на артикули за безмитна продажба на борда и кетъринг услуги. Авиопревозвачът от своя страна твърди, че варненската компания държи негово съоръжение (колички), което коства повече, и отхвърля да заплати сумата. Така се стига до крайната мярка - завеждане на дело за банкрут.

За появяването на новата компания оказа помощ главният заемодател - Българска банка за развиване. Тя продължи да подкрепя задлъжнялото сдружение, като отпусна нови заеми за новата " Виа еъруейс ", където притежателят трансферира активите. От края на януари 2019 година компанията към този момент попада под ново име - " Флай2Скай ". Мажоритарен притежател с 98% е " Айм стандард ", в което равни дялове държат трето сдружение на Бареков - " Виа ер ", и съветският жител Апанди Лахиялов. Неговата записана в Дубай самолетна компания Aerovista FZE на уеб страницата си показва " Виа еъруейс " като част от своето бизнес семейство. През тази година шеф на " Флай2Скай " става гръцкият жител Матеос Гобена, който все още има 1%.

Най-растящите

За миналата година две компании в бранш авиация порастват с над 200%. Това са " Електра еъруейс ", която е с растеж на приходите 233%, и " Бългериън ийгъл " с нейните 230% и 22 млн. лева доходи. Двете имат обаче друга орис. " Електра еъруейс " е от скоро на пазара, като е учредена през 2016 година Съдружници в компанията са Стефан Трифонов и Елена Герджикова. Основният й бизнес модел е основан на чартърни и отдаване на самолети на лизинг. Тя оповестява за себе си, че оперира с флот от два самолета Airbus A320 за 180 пасажери и един Boeing В737-400 с настройка за 168 пасажери.

Животът на другата растяща компания " Бългериън ийгъл " пък към този момент завърши. Тя беше поделение на немския авиопревозвач Germania. В началото на 2019 година той разгласи банкрут и анулира всичките си полети, откакто не съумя да си обезпечи краткосрочно финансиране, с цел да продължи активността си. Компанията беше учредена през 1986 година, като обслужваше полети на къси и междинни дистанции до над 60 дестинации в Европа, Северна Африка и Близкия изток. Централата й от 2009 година е в Берлин, разполагаше с над 30 самолета и превозваше 4 млн. пасажери годишно.

На нов глас

Със 77.8% растеж на приходите за предходната година е " АВБ 2012 ". То е осъществило 8.5 млн. лева доходи при 4.8 млн. лева доходи година по-рано. Компанията е благосъстоятелност на " Занзи холдингс БГ " - сдружение, което в предишното се свързваше с Васил Божков. Тя е благосъстоятелност на " Еф Ти Ес къмпани ", благосъстоятелност на Самуил Ефтимов Илиев. Управител на авиационната компания пък е Димитър Павлов, някогашен изпълнителен шеф на " България ер ".

Една позиция преди нея е АЛК с доходи 10.8 млн. лева Акционери в компанията са Любомир Колев със 75.45% от акциите и Валтер Колев като миноритарен акционер, който е и изпълнителен шеф на компанията. До 2012 година Валтер Колев се занимава с бизнес авиация в компанията " АВБ – 2004 ", която беше обвързвана с хазартния необут Васил Божков. Компанията обаче приключва активността си и през 2013 година Валтер Колев основава лична - АЛК. Превозвачът се занимава с чартърни полети, като разполага с два самолета McDonnell Douglas MD-82 с потенциал 160 и 172 пасажери и два самолета Boeing 737-300. Компанията работи с туроператори и брокери, като последните сплотяват стратегиите на няколко туроператора. Голяма част от клиентите са непознати компании, като българските туроператори са дребни и не могат да обезпечат задоволителен брой летателни часове за покриването на разноските на един аероплан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР