[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Пазарът на

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Пазарът на
Коментари Харесай

Камионите като символ на икономиката

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Пазарът на камиони в България е доста прецизен знак на икономическата интензивност в страната. И разумно, с растежа през последните години пораснаха и продажбите на нови товарни транспортни средства. През 2018 година те са били на рекордни равнища, а през тази растежът продължава, въпреки и под сянката на вероятното закъснение следващата година.
Според данните за регистрациите в КАТ продажбите на нови тежкотоварни камиони над 12 т (категория N3) през 2018 година са 3401 по отношение на 2543 през 2017 година За първите девет месеца на тази година позитивната наклонност се резервира с записаните 2542 нови транспортни средства от N3. Най-търсени са влекачите с над 85% от общите продажби.

Познати марки

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За последната година и девет месеца водач остава DAF с общо 1312 регистрации (677 през 2018 година и 633 през деветмесечието на тази година). Компанията е и единствената, която надвишава продажби от над 600 бройки. След нея е Mercedes-Benz с 985 (557 за предходната година и 428 през тази) и Scania с 966 (съответно 547 и 419). Известно закъснение има при MAN, която предходната година е била втора, само че през тази отстъпва до пето място по пласирани нови машини (виж таблицата). Впечатление прави изкачването на Mercedes-Benz, която по разнообразни аргументи през последните години изоставаше в продажбите си в България, само че съумя да възвърне представянето си. Като група водач е Volvo Group, която сплотява тежкотоварните Volvo и Renault Trucks.

Въпреки позитивната наклонност продажбите на нови камиони към момента изостават от тези на използвани машини, като новите регистрации при тях са общо 4720 през предходната година (категория N3), въпреки в тази численост да има и по-стари (над 10 години), до момента в който главното търсене е на транспортни средства до 5-годишна възраст. Все отново очевидно е, че новите от ден на ден приближават втората ръка и през тази година упованията са разликите да са още по-малки. А и единствено преди пет години разликата в продажбите беше 4 на 1 в интерес на използваните машини.

Повече транспорти в Европейски Съюз

Нарасналото търсене на камиони през последната година и девет месеца е предопределено от бизнес потребностите на всяка транспортна и логистична компания.

В тази среда българските превозвачи също не престават да порастват в последните години и надлежно да купуват камиони. Най-големите два играча регистрират по-високи резултати за 2018 година Лидерът ПИМК, който е измежду водещите 10 и в Европа, е нараснал приходите си с 30 млн. лева до 279 млн. лева, а вторият - " Дискордиа ", с 36 млн. лева до 128 млн. лева С повишения бизнес идват и повече покупко-продажби за товарни машини - в края на предходната година ПИМК да вземем за пример разгласи, че купува 50 камиона на природен газ - IVECO Stralis Natural Power, и към този момент има към 1500 машини в автопарка си. Сред клиентите му от години са колоси като Zara и Kaufland.

" Дискордиа " също продължава да усилва броя на машините си, като единствено през тази година е закупила над 100 машини и към този момент общият им брой е над 600. В края на предходната година компанията разгласи проектите си за огромни вложения - 350 млн. лева за пет години, с които камионите й да доближат 1400 към 2022 година

Несигурност на хоризонта

Според няколко самостоятелни изследвания транспортът на товари в Европейски Съюз се е повишил с към 5% през 2018 година, въпреки предстоящото закъснение на стопанската система през тази година да води до неустановеност. След златните години на хоризонта се задават облаци в няколко съществени посоки - предстояща криза в най-големите европейски стопански системи, Brexit, високи цени на горивата, търговски войни и други Цялостните по-дългосрочни прогнози обаче въпреки всичко остават позитивни.

Данните за регистрациите на тежкотоварни коли в Европейски Съюз също демонстрират неустановеност. От януари до август има общ напредък от 7.7%, само че продажбите през лятото регистрират мощно закъснение (през юли -25.1% и август -21.8%).

Несигурност има и към надалеч по-положителни трендове за промишлеността като дигитализацията и предстоящото нахлуване на нови технологии като електрическите камиони, които ще създадат транспортните компании по-ефективни. В целия бранш тече невиждана промяна, само че на този стадий неяснотите са повече от плюсовете - по какъв начин технологиите ще се отразят на регулациите, а оттова и на производството на камиони и пазара на труда. Въпреки това в сектора са наясно, че точно нововъведенията и измененията ще са в основата на растежа на добавената стойност в промишлеността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР