[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Тол-системата е

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Тол-системата е
Коментари Харесай

Кой ще спечели от тол-а

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Тол-системата е на път да усложни съществено живота на автомобилните компании. За други обаче тя е опция за още бизнес и жп превозвачите на товари я чакат с неспокойствие.

Според представители на пазара той и в този момент се развива добре, като товарите се усилват. Основното карго е от Турция за Европа, като порастват и товарите в България.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Частните карго жп компании се развиват сполучливо от години в страната, като се появяват нови и нови профилирани играчи.

Така частните жп превозвачи в групата на огромните 15 са осъществили общи доходи в размер на 121.6 млн. лева, което е съвсем толкоз, колкото и дългогодишния водач " БДЖ - Товарни транспорти ".

Игра на загуби

Преди години всичко в жп превоза в страната започваше и свършваше с БДЖ. При инфраструктурното сдружение Национална компания " Железопътна инфраструктура ", което към този момент е на внушителната загуба от 81.6 млн. лева, и при " БДЖ - Пътнически транспорти " конкуренция няма. Карго поделението " БДЖ - Товарни транспорти " обаче от години оперира в една по-сложна среда. Конкуренцията стартира с първата частна компания на пазара - " Българска железопътна компания ".

Ситуацията за държавната компания се утежни в допълнение, откакто през 2016 година най-големият й клиент Христо Ковачки сътвори лична жп компания, с която да вози въглищата от мините си за тецовете си. За предходната година това е било бизнес за 16.5 млн. лева, колкото са приходите на " ТБД - товарни транспорти ", благосъстоятелност 100% на обвързвания с Ковачки " Топлоелектрическа централа Бобов дол ".

За миналата година " БДЖ - Товарни транспорти " въпреки всичко съумява да усили приходите си с 13.5%. По думите на хора от бранша, а и импровизирано от БДЖ това е с цената на доста ниски предложения към клиенти. Така през последните години тя съумява да си върне някои огромни клиенти, като " Аурубис " да вземем за пример, преди обслужван от " Ди Би карго България ", компанията на немските железници. Не е ясно обаче до каква степен ниската ценова политика може да бъде устойчива дълго време, като през 2017 година и 2018 година държавната компания е на загуба, въпреки и много по-малка през 2018 година

Нови и профилирани

Далеч по-успешно се развива бизнесът за някои нови и профилирани компании. Компанията с максимален растеж на приходите в бранша през 2018 година е " ПИМК рейл " - 269%.

Началото й беше положено през 2016 година Тогава автомобилната компания от Пловдив ПИМК влага и в жп превоз, и по-специално в интермодалните транспорти и качването на ремаркетата на трен. Така компанията сътвори своя товарна железопътна компания - " ПИМК рейл ", а след това завоюва и концесията през 2017 година на интермодалния терминал в Пловдив за идващите 27 години. Със спечелването на концесията ПИМК пусна и интермодален трен сред Черкезкьой, Турция, и Европа.

В края на лятото на тази година от компанията оповестиха, че са купили първия интелигентен локомотив - Smarton на Siemens, за 2.5 млн. евро, като с него броят на локомотивите на компанията от производителя станаха четири, като останалите три са Vectron. Общият брой на локомотивите на " ПИМК рейл " пък е девет, броят на вагоните - 200, а броят на обслужваните посоки - 8.

Друга растяща жп компания със характерен профил е " Порт рейл ". Собственик е " Адванс пропъртис ", който сплотява съвсем всички предприятия на братята Кирил и Георги Домусчиеви. " Порт рейл " има лиценз от април 2012 година и се занимава главно с маневрена активност. Компанията за жп маневри стана нужна, откакто първо през 2008 година братята през германско-българския консорциум " Кей Джи маритайм шипинг " приватизираха 70% от " Български морски флот " (БМФ), а след това посредством флота завоюваха концесията на главните терминали на " Пристанище Бургас ". Сега приходите на компанията за маневри порастват с 26.8%.

Между Турция и Европа

Превозите сред Турция и Европа несъмнено са най-атрактивните и няколко компании са фокусирани върху тях. Решение за смяна на профилирането и предложение на една по-комплексна услуга пък е взето от " Булмаркет рейл карго ". Компанията е част от групата на " Булмаркет ". Преди компанията съвсем 100% вози единствено горива, като към 40% дял в транспортите са били за Lukoil. След като " Лукойл " стартира да се обслужва от БДЖ, русенският транспортьор взема решение да се диверсифицира. Едно от начинанията са директни транспорти от Турция за Европа. Компанията записва прочут спад по отношение на предходната година, като част от него се дължи на трагичния случай в Хитрино. Тази година обаче е по-добра и предстоят нови поръчки на локомотиви и вагони, в това число и зърновози.

Изцяло върху преноса за Турция пък е фокусирано " Рейл карго кериър България ", част от групата на австрийските железници - Rail Cargo Austria AG. Компанията вози главно товари, като одобряват на граница и предават на граница с Турция, като компанията усилва приходите си с 26%.

Другото отделение на непознат огромен състезател е това на Deutsche Bahn. Българското сдружение промени името си от " Ди Би Шенкер рейл България " на " Ди Би карго България ". Жп компанията е на българския пазар от 2010 година, когато получи лиценз от Изпълнителна организация " Железопътна администрация ", като е част от така наречен направление " Изток " на колоса. В източното направление са още полското, румънското и унгарското отделение. Компанията развива партньорства и с съветските железници, като взаимно с тях провежда един трен на седмица от Китай към Германия. Това става чрез линията Trans Eurasia Express. В България за разлика от сътрудниците си от Австрия тя има повече локален бизнес, като през тази година купи и завода за поправки в Карлово.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР