[Shutterstock] След като достигна върхова точка в развитието си в

...
[Shutterstock] След като достигна върхова точка в развитието си в
Коментари Харесай

Търговците на храни: План за нова силна година

[Shutterstock] След като доближи върхова точка в развиването си в края на 2017 година, българският пазар на бързооборотни артикули мина във фаза на намаляващ ритъм на напредък, регистрира " Нилсън България ". По последни данни от третото тримесечие на 2019 година цената на продажбите на бързооборотни артикули е повишена с 4.9% по отношение на същия интервал на предходната година. Едва 0.6% обаче от този растеж се дължи на повече продадени артикули в размер. Част от скока е резултат от смяна на потребителското търсене в посока към по-скъпи артикули или по-малки опаковки, само че главно въздействие има инфлацията, демонстрира разбор на " Нилсън България ".

Шест огромни вериги от години диктуват пазара на храни и други бързооборотни артикули в страната. Каква беше изтеклата година и какви са настройките за 2020 година измежду мениджърите на топ 6 вериги, подредени по приходите им за 2018 година? Ето въпросите, които " Капитал " им зададе:

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 1. Каква беше 2019 година за компанията, какъв брой обекта открихте, какви новости предложихте, каква е годишната смяна в доходи и облага?
2. Колко обекта планирате да откриете през 2020 година, в кои градове, какви вложения планирате за 2020?
3. Какви са упованията ви за растежа на приходите от продажби през 2020?
4. Как се трансформира потребителското търсене през последната година? Усещате ли стесняване на потреблението през последните месеци и бюджетирате ли такова за идната година?
5. Какви са прогнозите ви за развиване на ритейл пазара през 2020 година?

Иван Чернев, основен изпълнителен шеф на " Кауфланд България ":
Клиентите търсят по-високо качество и български артикули

1. Финансовата 2019 година за нас завършва в края на март, само че първите ни планове са постоянни. Открихме първия си обект във Велико Търново, новия ни логистичен център в с. Стряма, модернизирахме филиали в разнообразни градове, разработихме и тествахме местни концепции в обекти в София (например с биопродукти, екзотични плодове, вино бранш, детски ъгъл, каси за бързо обслужване и др.). Във всички хранителни категории делът на българските артикули е над 50%, а месо и месни артикули, млечни, плодове и зеленчуци в сезонните си пикове означават близо 80% български дял.

2. Откриваме петия си хипермаркет във Варна в края на януари. Инвестицията ни там възлиза на 33 млн. лева Приоритет за експанзията ни са София и огромните градове. Планираме и непрекъснати модернизации в съществуващата ни мрежа.

3. По-доброто качество на по-добра цена следва да докара до по-висок доход. По отношение на асортимента 2020 година ще бъде белязана от два съществени фокуса: още по-високо качество и български артикули.

4. Не отчитаме стесняване на потреблението. Отчитаме нараснали критерии за качество, като в същото време се резервира чувствителността към цената.

5. Здравословното хранене, профилираните и българските артикули ще ускоряват смисъла си за клиентите.

Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България ":
Ще растем в София и по Черноморието

1. През миналата година отворихме общо 6 нови магазина, като част от тях бяха в изцяло нови местоположения като Св. св. Константин и Елена, Поморие и Царево. В София открихме 3 обекта в по-централни региони. Започнахме градежа и на 100-ия си магазин в страната, който ще отвори при започване на 2020 година в кв. " Княжево " в столицата. През 2019 бяха реновирани и последните 18 обекта от общо 60, които бяха включени в програмата за възобновяване.
Служителите ни все още са към този момент малко над 2900 души. Съвсем неотдавна обявихме и нарастване на заплатите - от 14% до 21% - за позициите касиер-продавач и младши заместник-мениджър филиал, което важи за магазините ни в цялата страна.
Отчетохме 100% растеж за финансовата 2018 година на износа на артикули от български производители в мрежата на Lidl в Европа – над 30 млн. лева, осъществен от 36 български компании.
При финансовите ни резултати за 2019 година имаме очакване за доста добър растеж по отношение на миналата година.

2. През идната година планираме да открием най-малко още 5 магазина, които ще са съсредоточени главно в София и по Черноморието – да вземем за пример Варна.

3. Балансът сред реинвестирането в модернизиране на комерсиалната мрежа, обективен растеж на заплащането, ангажираност в интерес на обществото, от една страна, и растеж на приходите, от друга, е доста нежен. Нашите упования са да се оправим доста сполучливо с постигането на този баланс и през 2020 година

4. Не отчитаме стесняване на потреблението, което е обикновено при стопански растеж и увеличение на заплащането във всички браншове. Планираме сходна обстановка и през 2020 година и по тази причина не бюджетираме с очакване за свито ползване. Промените са по-скоро в потребителското търсене – по-високи са условията за качество и многообразие на стоките, търсят се нови артикули и усети и по-интересни промоции.

5. В светлината на изострената конкуренция чакаме да продължи интензивното състезание в нехранителния бранш, в това число и във връзка с цени. Ще следим от ден на ден опити и планове за възстановяване на потребителско преживяване на място в магазините, само че най-голямата борба ще е за лоялността на клиентите.

Атила Йенисен, основен изпълнителен шеф на " Метро България ":
За 2020 година планираме 4% растеж на приходите от продажби

1. През 2019 година " Метро България " реализира над 3% растеж в продажбите спрямо миналата година. Този триумф изискуем на лоялността на нашите професионални клиенти, както и на отдадеността на всички наши сътрудници. Възстановяването и връщането на достоверни български артикули на трапезата бе една от главните ни задачи и през 2019 година

През последните две години единствено за магазините " Метро София 1 " и " Метро Русе " компанията влага над 6.5 млн. лева за последно потомство хладилни системи, работещи напълно с естествено неутрални газове. Продължаваме да развиваме и мрежата си от зарядни станции за електроавтомобили, като разполагаме с 18 зарядни точки в 9 от нашите магазини.

През 2019 година " Метро " стана първата компания от сферата на модерната търговия, която построи своя фотоволтаична апаратура - на покрива на " Метро Благоевград ", която ще създава електричество, задоволяващо значима част от потребностите на магазина с напълно зелена сила.

2. Ще продължим с развиването на плана си за зелени магазини, като ще изградим фотоволтаични системи, сходни на тази в " Метро Благоевград ", в още най-малко два наши търговски обекта - в Плевен и Велико Търново.

3. За 2020 година планираме 4% растеж на приходите от продажби.

5. Очакваме, че и през 2020 година фирмите от модерната търговия ще продължат да слагат фокус върху качеството и обслужването на своите клиенти.

Албена Георгиева, основен действен шеф на " Билла България ":
Ще отваряме нови магазини, може и да купим

1. 2019 година беше сполучлива за " BILLA България ". За четвърта поредна година компанията ни бе определена за обичана комерсиална верига на българите в единствената потребителска ранглиста в страната " Любими марки ". Всяка седмица над 1.5 милиона души пазарят в нашите супермаркети. Ръстът ни за 2018 година е 5.9% по отношение на 2017 година, тъй че чакаме напредък в приходите от продажби и за 2019 година, само че точните резултати ще разберем през април.
През 2019 открихме 8 нови магазина, което затвърди позицията ни на комерсиалната верига с най-вече обекти в страната. Мрежата на BILLA към този момент включва 130 супермаркета в 38 града. През 2019 година с новооткритите обекти екипът на BILLA се разрасна с над 380 чиновници, като общият брой чиновници в страната е над 4500.

2. BILLA ще продължи да уголемява мрежата си и през 2020 година, като ще се концентрира както върху органична агресия, по този начин и върху допустимо придобиване на други обекти. Наш приоритет не престават да бъдат основни местоположения както в София, по този начин и в по-големите регионални градове. Продължаваме да влагаме и в обновяването на към този момент съществуващи магазини.

3. Предвид продължаващата агресия и цялостното удобно развиване на " BILLA България " чакаме индикаторите ни да са положителни и през 2020 година Пазарът на бързооборотни артикули в България е извънредно динамичен и с доста мощно изразена ценова конкуренция.

4. Не се вижда стесняване на потребителското търсене, а по-скоро преориентиране на потребителя към по-големи покупки за сметка на понижаване на честотата на посещаване в комерсиалните обекти. Приоритет в покупките на клиента в BILLA са свежите категории с фокус върху създадени в България артикули с обезпечен генезис.

5. Очаквам пазарът да бъде динамичен и все по-конкуретен. Нарастващите разноски и компликациите при намиране на личен състав за работа в ритейл бранша ще доведат до намирането на разнообразни подходи и практики в развиването на търговията.

Мирослава Георгиева, шеф " Маркетинг и реклама " на " Фантастико ":
Очакваме растежът на приходите ни през 2020 да е над 12%


1. През 2019 година постигнахме растежи в оборот и облага, които не се дължат на агресия. Увеличението ни в приходите е 9%, а в облагата 5%. През годината построихме един нов супермаркет, само че на към този момент съществуваща наша локация в кв. " Драгалевци " в столицата, а остарелият обект превърнахме в местен търговски център. Направихме и няколко реконструкции на съществуващи обекти.

2. През 2020 година ще открием три нови обекта в София, Банкя и Перник. Общата инвестиция за трите обекта през 2020 ще е 51 млн. лева

3. Откриване на 3 нови супермаркета сигурно ще се отрази позитивно на развиването ни, изключително на местата, където не е допустима канибализация. Очакваме растежът на приходите ни да е над 12%.

4. Последните месеци от годината постоянно са най-силни, само че и генерално не считаме, че има стесняване на потреблението, по-скоро пренасочване на бюджети от някои категории към други.

5. Модерната търговия ще продължава да се разраства, само че не предвиждаме фрапантна смяна по отношение на предходните години.

Петър Павлов, общоприет шеф на " Максима България ":
Част от експанзията ни през 2020 са четири нови магазина в Пловдив

1. През 2019 открихме 9 магазина: по един в Етрополе, Видин, София и шест в Пловдив. Така магазините ни към този момент са 82. Влизаме и в по-малки обитаеми места и считаме да продължим в тази посока. Т Market бе и първият супермаркет в България с каси на самообслужване.

През първата половина на 2019 година приходите на литовската Maxima Grupė, която оперира комерсиалната верига Т Market, набъбнаха с съвсем 24% по отношение на същия интервал на предходната година и доближиха 1.9 милиарда евро, като растежът идва основно от агресия в Полша. В България отчитаме растеж от 15.2%.

2. През 2020 година ще продължим с експанзията. Част от нея са 4 нови магазина в Пловдив.

3. Очакваме значителен растеж през 2020, основан главно на нашето уголемение.

4. Потребителите в България стават все по-взискателни, на което ние отговаряме с атрактивни цени, качество на предлаганите артикули в обектите и метода на обслужване. Опитваме се да предлагаме все по-голям подбор от артикули, за което способстват двата ни месни цеха и кухнята-майка в Пловдив, както и студените кухни, които имаме в близо 20 магазина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР