[Shutterstock] * Под знамената съдебна реформа и борба с корупция

...
[Shutterstock] * Под знамената съдебна реформа и борба с корупция
Коментари Харесай

"Антикорупционен" Робокоп в ръцете на превзетата власт

[Shutterstock] * Под знамената " правосъдна промяна " и " битка с корупция " се вършат законодателни промени, които елементарно могат да станат инструмент за принуда

* Първата цел е профилираните съд и прокуратура, които ще гледат делата за корупция да бъдат попълнени със подвластни магистрати

* Защо хиперболизирането на Комисията за лишаване на нелегално имущество до мегаантикорупционен орган също е рисково Част от тематиката Диктатурата на крадците
Октоподът е гладен. И ви кани на вечеря

Няколко дейности на властта демонстрират предпочитание тя да взе участие в преразпределяне на частния бранш

Case Study: " Икономедиа ", издател на " Капитал " и " Дневник "

Случващото се е красноречива илюстрация за това до каква степен се е развила репресивната мощност на прокуратурата и в чий интерес тя действа
Още по тематиката
Case Study: " Икономедиа ", издател на " Капитал " и " Дневник "

Случващото се е красноречива илюстрация за това до каква степен се е развила репресивната мощност на прокуратурата и в чий интерес тя действа
17 ное 2017
Октоподът е гладен. И ви кани на вечеря

Няколко дейности на властта демонстрират предпочитание тя да взе участие в преразпределяне на частния бранш
17 ное 2017
Строител на капитализма: Данаил Кирилов
17 ное 2017
Мнения Daily - ГЕРБ става втора производна на Българска комунистическа партия

И още: Очаква ли ни пълноценна диктатура; Кастингът за политици е химера
15 ное 2017
Позиция: Нова офанзива против " Капитал " и " Дневник "

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски и основният прокурор Сотир Цацаров оказват напън върху КОНПИ да стартира произвеждане против издателя на " Икономедиа "
14 ное 2017
Ерик Рубин: Изключително значимо е да има свободни медии

Посланикът на Съединени американски щати в България пред " Капитал "
10 ное 2017
Тази седмица Европейската комисия реши да дефинира направеното от България в региона на правосъдната промяна и битката с корупцията през последната година като " обилни промени ". В реалност серията от законодателни промени от последната година, ловко преоблечени като " политическа воля за промяна ", преследват цел, доста по-различна от декларираната.

Прехвърлянето на делата за корупция в специалзираните съдилища, връщането на механизмите за асортимент на послушни съдии и прокурори, бъдещото основаване на антикорупционен орган с необятни пълномощия, разширение на гражданската конфискация Все промени, които се оферират на Европейска комисия като доказателство от ръководещите за политическа им воля за битка с корупцията, само че които всъщност съставляват нови, още по-мощни механизми за разпра на съдържателите на превзетата страна с техните политически и стопански съперници.

В композиция с могъщата и безконтролна прокуратура те още повече ще приближат България до властнически режим, в който единствената гаранция за някой бизнес или човек, че няма да стане обект на разпра остава не законът, а избягването на всевъзможен спор с икономическите и властовите кръгове, които владеят страната.

Извънреден съд

В средата на лятото в разгара на отпускарския сезон Народното събрание одобри (по мнението на Европейска комисия от тази седмица без публичен спор и в границите на непрогледен законодателен процес) няколко основни промени. Общото сред тях беше, че дотам се припокриваха с вижданията за промяна на Сотир Цацаров, че като че ли бяха писани не в Народното събрание, а на последния етаж на Съдебната палата. Нещо, което беше отчасти доказано от ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов, който се изпусна, че е " поел ангажимент текстовете да бъдат признати ", само че по този начин и не посочи към кого е бил той.

С летните промени първоначално беше " олекотен " от формалности наказателният развой в интерес на прокуратурата. Някои от измененията бяха избрани като противоречиви, тъй като отменяха гаранции против прокурорски произвол, като да вземем за пример опцията две години откакто е бил упрекнат, обвиненият да изиска делото му да бъде прекъснато или импортирано в съда.

В закона за правосъдната власт пък беше записано, че арбитър, прокурор и следовател се отстраняват от служба при покачване на обвиняване. Без значение дали закононарушението е обвързвано с работата им. Така на процедура държавното обвиняване беше овластено да кадрува в съда, защото над това кой и защо закононарушение е упрекнат няма безусловно никакъв самостоятелен надзор.

Паралелно с това делата за корупция от всякакво равнище бяха преместени от Софийския градски съд и трансферирани в профилирания.

Тази стъпка освен даде глътка въздух за властта, която за следващ път завоюва време пред Брюксел, защото новите институции занапред ще би трябвало да се потвърждават, само че и оказа помощ да се заобиколят Софийският градски и Софийският апелативен съд, които от дълго време са рамкирани като единствената спънка в битката с корупцията, само че не тъй като самите те са корумпирани, а тъй като в тях има централизация на независми съдии, които не се опасяват да изразят противоречие с държавното обвиняване, когато то нарушава закона.

Същевременно под егидата на основния прокурор Сотир Цацаров стартира раздуване на щата на профилираните институции. Това стана с обяснението, че се задават толкоз доста каузи за корупция, че спецсъдиите и прокурорите ще са извънредно незадоволителни. От Софийски градски съд се пробваха да опровергаят това изказване и извадиха статистика, че през последните три години са формирани едвам 26 каузи против представители на висшите етажи на властта.

Въпреки това предходната седмица профилираните прокуратура и разследване получиха 47 спомагателни бройки. Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет към този момент се противoпостави на ръководителя на Специализирания съд щатът на тази институция да бъде повишен двойно. Това провокира медийни офанзиви против ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който се опълчва на предлагането за спомагателен щат.

Битката за раздуване на щатовете в профилираните съд и прокуратура не е самоцелна. За да бъде запълнен този щат, ще би трябвало да бъдат проведени състезания, които постоянно не престават над една година. Докато бъдат назначени титуляри, техните места могат да бъдат попълнени от командировани съдии и прокурори.

Командироването беше мощно лимитирано през 2016 година, откакто от години се беше трансформирало в механизъм за непрозрачно кадруване, тъй като позволяваше на административните ръководители да оборудват съдилищата със съдии и прокурори, които са държани според, защото във всеки един миг могат да бъдат върнати на мястото, от което са взети (често това беше по-долна инстанция или институция от провинцията).

Само месец след преместването на подсъдността на делата за корупция, ръководещите трансформираха измененията и беше върнат остарелият безотговорен режим за командироване. Освен това бяха гласувани и специфични " бонуси " за спецмагистратите, които се отпускат при неразбираеми критерии, само че могат да доближат до 20 хиляди лева на година.

Синхронът при раздуването на щата и връщането на командироването цели попълването на спецсъда и прокуратурата с командировани магистрати, които могат да бъдат държани според и с сопа (само с една началническа заповед да бъдат върнати там, откъдето идват) и с морков (бонусите, които техните ръководители ще могат да им раздават).

Освен делото против Цветан Василев и още 17 подсъдими за източването на КТБ първите " клиенти " на по този начин моделираната изключителна институция ще бъдат упрекнатите в края на предходната година представители на Реформаторския блок - министърът на опазването на здравето Петър Москов, министърът на защитата Николай Ненчев, министърът на външните работи Даниел Митов и неговият заместител Христо Ангеличин, депутатът Гроздан Караджов. В спецсъда ще дебаркира и делото против съиздателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев, защото той е обвиняем с някогашните министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Извънредна конфискация

Паралелно с възраждането на профилираното правораздаване ръководещите работят и на различен струг - основаването на така наречен антикорупционен орган. В края на октомври Народното събрание одобри на първо четене плана на ГЕРБ за нов закон за противопоставяне на корупцията. Той планува обединяването на няколко съществуващи институции - дирекцията от Сметната палата, следяща за имуществените заявления на властта, комисията за спор на ползи и тази за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ), която ще бъде и гръбнак на мегаструктурата. Тя ще има пълномощие да подслушва, да разпитва, да претърсва и да проверява. За да е всичко напълно същинско, чиновниците ѝ ще употребяват оръжие и ще се возят в коли със наследник буркан.

И в случай че самодейността на ръководещите наподобява по-скоро на бутафория, то необятните пълномощия, които новият орган ще получи, могат да се окажат извънредно рисково средство за разпра с неуместните за властта, в случай че попаднат в неприятни ръце.

КОНПИ беше основана под натиска на Европейска комисия с влизането на България в Европейски Съюз, само че беше главно санирана от ГЕРБ през 2012 година, когато беше признат напълно нов закон за така наречен гражданска конфискация, който дава необятни пълномощия на институцията.

Процедурата стартира, когато комисията е известена от прокуратурата, че някой е бил притеглен като обвинен (но единствено за избран тип престъпления), след което стартира " тиха " инспекция на имуществото му. Ако тя откри разминаване с повече от 150 хиляди лева сред притежавани активи и доходи, стартира процедура по лишаване, чиято първа стъпка е налагането на обезпечения върху имуществото на проверявания.

Въведената в България гражданска конфискация е проблематична заради няколко аргументи. На първо време методологията за осъществяване на инспекцията (оценка на активите и пр.) не е обществена и не е външно одитирана. Това значи, че във всеки един случай тя може да се приспособява по отношение на обстановката. Така да вземем за пример един актив да бъде оценен над или под цената му или пък в един проблем да се одобри, че проверяваният има надзор над даден актив, а в различен, че няма нищо общо.

Освен това е мощно лимитирана и преценката на съда, когато от него се желае да се постановат обезпечения, а контролът, в който взе участие проверяваният, е единствено на една инстанция.

На трето място в закона е записано, че производството за конфискация се развива без значение от наказателното дело. Така едно следствие може да е прекъснато, а един обвиняем - оневинен, само че процедурата да продължи и по-късно - най-малко това е схващането на КОНПИ. Тъй като съдът не всеки път възприема сходна теза, в новия антикорупционен закон това е категорично записано.

Не на последно място от голяма важност е и кой ще ползва закона. Членовете на комисията са пет и са откровени политически, като представителите ГЕРБ и Движение за права и свободи имат болшинство. Обвиненията за безпринципно кадруване в самата комисия също са факт.

Под ударите на КОНПИ попаднаха най-вече престъпни нарушители или политици, а мнозина от проверяваните съумяха да преминат безпроблемно през цедката (сред тях да вземем за пример са и някогашните обвинени Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, само че и наказани като Златомир Иванов или Евелин Банев-Брендо).

До тази година КОНПИ създаваше усещане, че е по-скоро предвидим орган, от който даже и някой да е паднал жертва на прокурорска поръчка, няма за какво да се тормози, в случай че има чисти приходи.

В края на 2015 година комисията заяви, че е обезпечила имущество за 990 млн. лева на Цветан Василев и фамилията му, а четири месеца по-късно внесе иск за 2.2 милиарда лв. против тях. Дотук добре. Действията на КОНПИ във връзка с Цветан Василев и разнообразни части от империята на КТБ са показателни за способността на комисията да оказва фокусиран напън, а точно към тези компании, които към момента са одобрявани за следени от Василев или където се водят борби за преодоляването им. Най-големите измежду тях са сдруженията по веригите на собствеността на оръжейния цех " Дунарит " и БТК (тогава договорката за телекома още не е финализирана) и директният акционер в КТБ " Бромак ". Същевременно при други активи, за които има задоволително ясно връзки с КТБ и Василев, само че са се оказали в верните ръце, не се демонстрира воля за лишаване в интерес на страната. Справка - добитият от Делян Пеевски " Техномаркет ".

През лятото на 2017 година КОНПИ остро се намеси и в наказателната акция по отношение на Емилиян Гебрев и неговата " Емко " при опита му да придобие " Дунарит " в битка с Пеевски. При това дейностите й бяха синхронизирани с целия останал боеприпас Пеевски институции - обвинявания от профилираната прокуратура и приходи за лишаване или заледяване на лицензи от страна на държавното управление.

И отново: Шапката на всичко: прокуратурата

И КОНПИ (или новият антикорупционен орган) и профилираните институции остават неофициално под въздействието на основния прокурор.

Първо, с цел да стартира произвеждане за нелегално добито имущество, би трябвало да има повдигнато обвиняване. КОНПИ в никакъв случай няма да ревизира Делян Пеевски и Бойко Борисов, тъй като прокуратурата в никакъв случай няма да тръгне да ги проверява.

Второ, всички инспекции за корупция, които новият антикорупционен орган прави, ще бъдат под шапката на прокуратурата, в която всеки прокурор е зависещ на основния.

Трето, държавното обвиняване има задоволително заложници във властта, с цел да си обезпечи успокоение. Как става това? Според закона прокуратурата би трябвало да е стопанин на следствието. В един съвършен свят полицията и службите копаят нещо и когато им замязя на закононарушение, те го оповестяват на прокуратурата, a тя преценя дали да образува следствие. В България нещата стоят малко по-различно.

Службите и Министерство на вътрешните работи може да са събрали данни, че еди-кой-си-министър е подкупен, само че прокуратурата, вместо да образува дело против него, може да реши да образува дело против незнаен причинител, което, когато е належащо, да употребява.

Освен това без значение от дейностите на Министерство на вътрешните работи и службите държавното обвиняване може на лични ход да се самосезира от медийни изявления. Или очевидно да отглежда сигналоподатели, какъвто е казусът с Николай Бареков, който през 2013 година организираше шествия в отбрана на Цацаров, през 2014 година стартира следствие против него, чиято орис е неразбираема и до ден сегашен.

По този механизъм на квалифицираните обвинявания, които държи " на трупчета ", прокуратурата съумява да основава взаимозависимост в редица държавни институции - в изпълнителната власт, в законодателната, в регулаторите. А с новите си пълномощия да отстранява съдии единствено против повдигнато обвиняване и в правосъдната. На процедура прокуратурата се явява по-висша от суверена и може да подменя волята на гласоподавателите, като подчинява излъчените посредством избори и по силата на демократични процедури ръководители на институциите.

Най-фрапантният образец в това отношение са съживените следствия против три пъти премиера Бойко Борисов (за инспекцията във фабриката на Мишо Бирата и за акцията, ръководена от Борисов като основен секретар, при която беше погубен Тодор Костадинов-Чакъра) и серията от обвинявания против заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов. Прокурорската интензивност доближи кулминационна точка в интервала, в който те не бяха на власт, и завърши с връщането им в ръководството. Но историята на прокурорските следствия от годините на прехода демонстрира, че те постоянно могат да бъдат възобновени, даже по еднакъв мотив.

Така се стига до омагьосания кръг, в който прокуратурата посредством законодателни промени и с поддръжката на подчинени, сякаш демократични, институции се снабдява с от ден на ден власт. Става все по-силна и безконтролна.

Ситуация, в която може да се окаже, че единственият метод възелът да бъде разплетен е консуматорите на този модел да станат негова жертва. Кой е Пламен Георгиев

Според плана за антикорупционен закон ръководителят на КОНПИ Пламен Георгиев ще е и първият началник на новия антикорупционен орган. Този пост той ще заеме до избирането от Народното събрание на нови членове на комисията, само че няма спънка Георгиев да резервира управителната си позиция до 2024 година (мандатът е шестгодишен).

Пламен Георгиев стартира кариерата си като следовател в Столичното разследване, а през 2005 година се мести в Софийската районна прокуратура.

През 2009 година, малко преди ГЕРБ да дойдат на власт, Пламен Георгиев е командирован в Софийска градска прокуратура, а след това става част от профилирания екип за корупционни закононарушения към Върховна касационна прокуратура (ВКП). Там той следи досъдебното произвеждане, формирано към починалия към този момент шеф на митниците Ваньо Танов. Директорът на митниците, който по това време е в спор с вътрешния министър Цветан Цветанов, е подслушван в продължение на половин година. Няколко диалога на Танов с премиера Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, записани от службите в края на зимата и началото на пролетта на 2010 година, ще изтекат в медиите година и половина по-късно. От тях ще стане ясно, че министър председателят Бойко Борисов е звънял на Ваньо Танов по отношение на инспекции на данъчните в складовете на предприемача Михаил Михов, прочут като Мишо Бирата. Въпреки подозренията за интервенция в работата на митниците, които диалозите пораждат, записите са унищожени и за тях не е направено така наречен материално доказателствено средство, което би разрешило трансформирането им в доказателства, по които да се организира следствие.

Делото против Танов е прекъснато, а кариерата на прокурор Пламен Георгиев стартира шеметно развиване.

Той е назначен за зам.-ръководител на Специализираната прокуратура, в края на 2011 година става зам.-министър на правораздаването, а откакто ГЕРБ приема новия закон за лишаване на нелегално добитото имущество, Пламен Георгиев е назначен за началник на КОНПИ от премиера Бойко Борисов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР