[Shutterstock] Коронавирусът накара тийнейджърите по света да излязат от училище

...
[Shutterstock] Коронавирусът накара тийнейджърите по света да излязат от училище
Коментари Харесай

ByteDance става от силна по-силна

[Shutterstock] Коронавирусът накара младежите по света да излязат от учебно заведение и да си останат по стаите. Докато го вършат, те се насочват към прочут цифров другар - TikTok. Приложението за къси видеоклипове е изтеглено 115 млн. пъти през март и към този момент има съвсем 1 милиарда консуматори, които се радват на занимателни видеа с кучета или препоръки за пандемията от страна на Световната здравна организация. Общо видеата в TikTok с хаштаг #coronavirus са гледани над 53 милиарда пъти.

Кой стои зад приложението

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Популярността на TikTok през последните две години сложи прожектора върху ByteDance, основания в Пекин разработчик на приложението. Основана от китайския компютърен експерт Джан Имин през 2011 година, сега компанията е най-големият " еднорог ", който не е листнат на борсата, с оценка от вложителите сред 90 и 100 милиарда $. Тя е и единствената софтуерна компания с изключение на Apple с по над 100 млн. консуматори както в Китай, по този начин и в Съединени американски щати, където TikTok се съревновава с YouTube и Instagram.

За ByteDance това не значи, че работата е свършена. Компанията има в офисите си 60 хиляди души. " Ние сме като мухи - споделя един някогашен чиновник - които създават приложения едно след друго. През последната година ByteDance пусна на пазара корпоративна софтуерна услуга (Lark), музикално стрийминг приложение за Индия и Индонезия (Resso), както и чат приложение, което да се конкурира с WeChat в Китай. Докато други компании редуцират чиновници, ByteDance търси над 10 хиляди такива по целия свят. И възнамерява още 30 хиляди от горната страна до края на тази година.

ByteDance не е първата китайска компания с огромни упоритости на открито. Гиганти в областта на суровините като петролната CNOOC се борят с съперниците си още от 90-те години на предишния век. През последното десетилетие индустриални колоси нападнаха западни съперници - от произвеждане на коли, където Geely купи Volvo, до химическия бранш, където ChemChina закупи Syngenta. Конгломерати като Fosun и Anbang си разделиха още по-безразборно по няколко трофея като Club Med и хотелите Waldorf Astoria.

Привлекателен и отвън Китай

За разлика от множеството си прародители, ByteDance сътвори империя от артикули, които са привлекателни и отвън Китай. Компанията е първият световен софтуерен колос от страната и притегля и външни вложители. В документи вписани в Хонконг демонстрират, че компанията е основала конструкция, която разрешава приемането на пари извън още от основаването й - конструкция, която множеството китайски софтуерни компании доближават едвам когато желаят да излязат на борсата в Съединени американски щати. Около 80% от вложителите в компанията не са от Китай. Четирима от петимата в борда на шефовете също не са от Китай. Петият е Джан Имън.

Размерът на бизнеса е неразбираем

Всичко това подсигурява, че ByteDance за разлика от доста други софтуерни стартъпи в страната не е копие на Alibaba, Baidu и Tencent, което е значимо за компанията, която се бори точно с тях за рекламни доходи. Повечето пари идват от продажбата на реклами в двете съществени китайски приложения: Douyin, китайският TikTok, и Toutiao, приложение за мултимедия и вести, сходно на Фейсбук.

Колко тъкмо пари прави компанията обаче е неразбираемо - като непублична компания ByteDance не разгласява доклади. Изтичане на информация и изказвания на вложители сочат, че приходите през предходната година са сред 15 и 20 милиарда $, повече в сравнение с Uber, Snapchat и Twitter общо. Приходите от реклама в Китай надминаха тези на Tencent и Baidu и към този момент са по-малки единствено от тези на Alibaba. Фирмата споделя, че работи на облага от юни 2019 година на фона на много губещи еднорози.

Ако компанията генерира 25 милиарда $ доходи тази година, което се чака макар COVID-19, тя ще доближи до този крайъгълен камък три години по-бързо, в сравнение с Фейсбук. ByteDance е единствената огромна китайска компания, чийто дял на домашни рекламодатели пораства бързо - от 9% до 17% през 2019 година, сочат данните на Bernstein. Неотдавна учредената рекламна мрежа Pangle, която разрешава на рекламодатели да доближават до консуматори посредством некитайски приложения, може да помогне в допълнение на TikTok.

Никой не се учудва, че американските съперници се пробват да подрежат крилата на TikTok. Клонингът на Фейсбук Lasso към този момент се провали. YouTube създава друга опция, наречена Shorts. Но най-голямата опасност идва от американското държавно управление, което се опасява от китайското издигане в която и да било сфера.

Съпротива в Съединени американски щати

Политиците във Вашингтон се опасяват, че данните на американските консуматори отиват непосредствено в Пекин; че китайските дизайнери на логаритми инфектират младите на запад с комунистическа пропаганда; както и че наличието на ByteDance е цензурирано по партийна линия. През март двама републикански сенатори предложиха закон, който да отстрани TikTok от всички държавни устройства. Комитетът по външни вложения преглежда придобиването на Musical.ly от страна на ByteDance през 2018 година - приложението има 60 млн. консуматори в Съединени американски щати и Европа.

TikTok твърди, че държи всички данни на американски консуматори в Съединени американски щати и че американските интервенции на компанията " не се въздействат от непознато държавно управление, в това число и китайското ". Фирмата се пробва да спре критиците си и нае известни специалисти в областта на правото и сигурността в Съединени американски щати с тази цел. Миналия месец компанията отвори " център по бистрота " в Лос Анджелис, където споделя информация за модерирането на наличие, политиката за персонални данни и други, като съгласно компанията китайските модератори няма да се допират до наличие, което идва отвън страната.

Според множеството адвокати и софтуерни специалисти това може да помогне при проблемите на компанията с Конгреса. Листването на ByteDance в Хонконг - ход, който се обмисля, също може да спомогне за по-високо доверие. От помощ би било и назначението на некитайски правоприемник - въпреки Джан Имън да е на 37 години и надали мисли за пенсия. Последният ход би бил TikTok да бъде отделена като компания. Това би циментирало цифровия раздор сред Китай и Запада - до момента в който друго хитово приложение на ByteDance не се опита още веднъж да сътвори мост.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР