[Shutterstock] Интернетът разкъса потребителското пътуване, като промени поведението на хората,

...
[Shutterstock] Интернетът разкъса потребителското пътуване, като промени поведението на хората,
Коментари Харесай

Не на скучната реклама

[Shutterstock] " Интернетът раздра потребителското пътешестване, като промени държанието на хората, умножи броя на маркетинговите точки за контакт и размени " точката на продажба " с " точка на решение ", споделя Тобин Нажот. " Да бъдеш сполучлив значи да разбираш човешкото държание и да адаптираш технологиите към него. " Това съгласно Тобин Нажот в резюме е новата формулата за триумф в рекламния бизнес, който претърпява една от най-големите си трансформации досега. През последните пет години Нажот работи в организацията 72andSunny в Амстердам, като точно измененията в бизнеса постановат потребността от софтуерен шеф, позицияq която заема и сега. В кариерата си е работил върху акции на редица огромни марки, измежду които Гугъл, adidas, Uber, eBay и IKEA, а плановете на организацията целят да обединят технологията и креативните решения в едно. Основаната през 2004 година 72andSunny има офиси още в Лос Анджелис, Ню Йорк, Сингапур и Сидни.

Преди да стане част от организацията, Тобин Нажот продуцира игри в Sony PlayStation. Именно рекламният му опит обаче го води в България като един от лекторите в тазгодишната цифрова конференция DigitalK, проведена от " Капитал " в партньорство с NEVEQ и LAUNCHub, която ще се организира на 30 и 31 май. Фокус в лекцията му ще бъдат измененията в информационната промишленост и потребността от бърза акомодация на организациите, с цел да оцелеят на пазара.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Дигитална промяна

Дигитализацията се оказа един от главните мотори на рекламната. От метода, по който потребителите търсят информация за продуктите и услугите, през покупката до консумирането им. Затова и марките към този момент би трябвало да бъдат до хората във всеки миг от потребителското им пътешестване. " В предишното имаше редица точки, в които маркетингът можеше да ръководи диалога. Те бяха явни и добре дефинирани точки на продажба. Сега обаче интернетът раздра потребителското пътешестване, като промени държанието на хората, умножи броя на маркетинговите точки за контакт и размени " точката на продажба " с " точка на решение ", изяснява пред " Капитал " Тобин Нажот. Това изисква доста по-бързо правене на рекламни решения, само че съгласно Нажот в това време дава и повече стратегически и креативен благоприятни условия.

При правенето на акции от 72andSunny се концентрират върху два основни фактора – основаване на доверие сред потребителите и марката и трансформацията му, тъй че да отговори да търсенето. Промяната в тактиката на рекламодателя пък може да тръгне и от лансирането на нов артикул или услуга.

Дигитализацията докара и до нова разменна валута на информационния пазар - данните. Всяка онлайн стъпка на потребителите остава скъпа за марките цифрова диря. Въпреки количеството информация обаче съгласно Нажот креативните решения остават също толкоз значими за положителната реклама. " Креативността и данните са взаимно свързани. Комбинацията сред информация, изкуствен интелект и машинно образование са от огромен плюс за идентифицирането на модели. Това, несъмнено, ще помогне на рекламодателите да схванат по-добре държанието на потребителите и трендовете. Все още обаче имаме потребност от човешки умения, с цел да се интерпретират прозренията и да се трансфорат в стратегически и креативен решения ", споделя той, уверен, че технологиите няма да изместят човешкия фактор в рекламата, само че безспорно ще трансформират задачите на марките.

Пример за композиция от креативно и софтуерно решение, подобряващи потребителското прекарване, е акцията за лансиране на новото мобилно приложение на IKEA, върху която Тобин Нажот интензивно работи. Приложението IKEA Place е основано на технологията " добавена действителност ", посредством която потребителите могат да подреждат разнообразни мебели на марката в жилището си. За да доближат до повече хора, от 72andSunny снимат видеа, наподобяващи реалити шоу, в които двойки или съквартиранти тестват до каква степен съответстват усетите им. Всеки разполага с лимитирано време, с цел да подреди стая с мебели на IKEA през приложението, а най-после играчите схващат какъв брой съвпадения имат.

Разширяване на промишлеността

Потребителите към този момент интензивно вземат участие в връзката, а не са просто пасивна страна, приемаща информацията. " Добрата концепция и осъществяване могат да слагат марката в диалози с потребителите му, които единствено преди няколко години не съществуваха. Сега марките би трябвало да слушат, да схващат и да отговорят. Докато в предишното те значително просто споделяха ", изяснява софтуерният шеф на 72andSunny. Тази смяна се отразява на организацията, като ускорява въздействието върху тактиката, творчеството и производството на акции на UX (от user experience - потребителско изживяване) екипа и хората, изследващи културните специфики на потребителите,.

До промяна в компанията води и все по-актуалната връзка посредством поддръжка на обществени дела. За задачата в 72andSunny наемат експерт на позицията Director of Brand Citizenship, чиято задача е да работи с марките по този начин, че да съгласуват по най-хубавия метод обществените въпроси, зад които застават. " Неговата работа потвърждава, че транспарантните компании, подкрепящи самодейното водачество, се приети и ценени от потребителите ", изяснява още Нажот. Според него новите длъжности в организациите значително са резултат от разширяващата се рекламна промишленост, изискваща умения и опит, които до момента не са попадали в обсега й.

Друга световна наклонност, която Нажот отбелязва, е нарастването на активациите и прекарванията в магазините на място. " Търговията на дребно се развива и точките на продажба стават все по-атрактивно място ", споделя той. " От друга страна, програмното наличие нараства, защото марките разгръщат световните си акции на от ден на ден пазари. Рекламодателите пък приспособяват от ден на ден технологии като добавена действителност и различаване на фотоси. " Според Нажот обаче все още доста малко марки употребяват чат платформи, като WhatsApp да вземем за пример, през които да се свързват с потребителите си, макар че са явно място за връзка.

Във времена, в които потребителите са затрупани от информация и наличие, като най-голямо предизвикателство за рекламния отрасъл техническият шеф на 72andSunny показва не дигитализацията, а скуката. " Последното, което елементарният човек желае, е да му се каже нещо или да бъде пленник на рекламата. Медийните подходи, които сегментират и таргетират посредством предубедени догатки или движени от рекомендации, рядко имат въздействието, което настояват, че имат ", споделя той.

Затова от организацията целят да разнообразяват креативните си решения, като по-скоро " честват сивотата на живота, в сравнение с да идеализират посланието ". " Ние имаме вяра, че това ни разрешава да използваме звук на връзка, който постоянно е човешки и приемащ. Никога скучeн ", споделя в умозаключение Нажот.

Повече за програмата и лекторите на Digitalk 2019 можете да научите на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon/.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР