Шумовото замърсяване представлява дългосрочен риск за дървесните популации и растителното

...
Шумовото замърсяване представлява дългосрочен риск за дървесните популации и растителното
Коментари Харесай

Шумовото замърсяване представлява дългосрочен риск за дърветата

Шумовото замърсяване съставлява дълготраен риск за дървесните популации и растителното многообразие, който може да продължи даже след унищожаване на източниците на несъразмерен звук. Това демонстрира ново проучване, представено от " Франс прес ".

Произведеният от индивида звук от строителството, индустрията и построяването на инфраструктура като пътища и тръбопроводи се е нараснал фрапантно от средата на предишния век и биолозите са все по-притеснени за тяхното влияние върху растенията и животните.

Въпреки че предходни проучвания са документирали краткосрочното влияние на шума върху популациите на дърветата, защото отблъсква опрашителите като инсекти и животни, малко проучвания са проучвали дълготрайните резултати.

Изследователи в Съединени американски щати са се вгледали в популациите от дървета в щата Ню Мексико, които са били изложени на високо равнище на неестествен звук в продължение на 15 години.

Те са открили 75 % по-малко млади стръкове на пиньонови борове на шумни места спрямо тихи.

След това те са разгледали имоти, където неотдавна са били добавени или отстранени източници на звук и са проучили по какъв начин са се възстановили популациите.

Екипът е предположил, че популациите на дърветата - в тази ситуация млади стръкове на хвойна и пиньон - ще се възстановят, защото птиците сойка, които оказват помощ да ги разпилян, ще се върнат на парцелите, откакто шумът изчезне.

Вместо това те са разкрили дълготраен крах в броя на младите стръкове, защото сойките са отказали да посетят още веднъж местата.

" Ефектите от човешкото шумово замърсяване нарастват в структурата на тези гористи общности ", сподели Клинтън Франсис, професор по биология в Калифорнийския политехнически държавен университет и съавтор на проучването.

" Това, което виждаме, е, че премахването на шума не води безусловно до неотложно възобновяване на екологичната функционалност. "

Дженифър Филипс, съавтор на проучването, оповестено в списанието Proceedings of the Royal Society B, съобщи, че констатациите демонстрират по какъв начин въздействието на шумовото замърсяване може да спре опрашващите животни даже след отстраняването на шума.

" Животните като храсталака, които са чувствителни към шума, се научават да заобикалят избрани зони ", сподели Филипс.

" Може да отнеме време на животните да преоткрият тези преди този момент шумни зони и ние не знаем какъв брой време може да отнеме. "

Тъй като държавните управления не престават да се сблъскват с възходящи доказателства за вредите върху природата, породени от урбанизацията, Филипс съобщи пред AFP, че въздействието на шумовото замърсяване също би трябвало да бъде взето поради при вземането на решения за обмисляне.

" Определено считам, че шумовото замърсяване и други сензорни замърсители като светлината са незадоволително регистрирани при ограниченията за намаляване ", сподели тя.

Филипс съобщи, че проучването може да помогне на държавните управления да осведомят държавните управления за шумовото замърсяване, което може индиректно да повлияе върху биологичното многообразие заради " реципрочност " или взаимосвързани резултати сред типовете.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР