Шумно започналото дело за източване на милиони по програмата САПАРД

...
Шумно започналото дело за източване на милиони по програмата САПАРД
Коментари Харесай

Прекратиха делото САПАРД заради абсолютна давност

Шумно почналото дело за източване на милиони по програмата САПАРД безшумно е завършило своя живот поради приключване на безспорна отминалост, оповестява правният уебсайт „ Лекс Нюз “. Апелативният профилиран углавен съд приключи производството във връзка с предприемача Марио Николов за управление на проведена незаконна група.

През последните 13 години прокуратурата твърдеше в съда, че Николов, брачната половинка му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова посредством документни закононарушения са е източили 14.5 млн. лв. от САПАРД, като това ставало посредством закупуване на остарели машини за месопреработка от чужбина на повишени цени, които били представяни за нови и по-късно получавали дотации за тях.

Преди 10 години Софийският градски съд чете тежки неоправдателни присъди, само че оправда Петров и Хаджииванова. По отношение на двамата прокуратурата по този начин и не подаде митинг.

От 2014 година процесът продължи в профилираните съдилища и през това време изтече отминалостта за присъединяване в групата на още двама подсъдими – Иван Иванов и Лазарина Георгиева. Делото против тях беше прекъснато, а останалите в последна сметка бяха оправдани на две инстанции.

Делото стигна и до Върховния касационен съд (ВКС) с митинг против оправдателните присъди за управление и присъединяване в незаконната група на Николов, брачната половинка му Марияна, Ана Шаркова и Валентин Ангелов. Върховните съдии одобриха обаче, че в митинга на прокуратурата няма никакви съображения за поисканата анулация на оправдателните присъди на Николова, и Ангелов и делото против тях също завърши.

За Марио Николов и Ана Шаркова обаче Върховен касационен съд сподели, че в оправдателната присъда апелативният спецсъд е позволил основни процесуални нарушавания в разбора по оценката на доказателствата, които са опорочили метода на образуване на вътрешното му разбиране за закононарушението.

Миналата година висшите съдии одобриха, че незаконна група, отпред с Марио Николов може и да има, въпреки и измежду подсъдимите да е останала единствено Ана Шаркова. Според Върховен касационен съд в доказателствата по делото се съдържат данни за присъединяване в групата от страна и на оправданите през цялото време Радмил Петров и Петя Хаджииванова, въпреки да беше ясно, че те няма по какъв начин да бъдат съдени още веднъж.

Така делото за проведена незаконна група се върна още веднъж в апелативния спецсъд, само че единствено с цел да бъде прекъснато поради изтекла отминалост на наказателното гонене.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР