Шумен. Заедно трябва да водим битката за поставяне на морала

...
Шумен. Заедно трябва да водим битката за поставяне на морала
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Заедно трябва да водим битката за поставяне на морала и образованието като основа на нашите ценности

Шумен. Заедно би трябвало да водим борбата за слагане на морала и образованието като основа на нашите полезности. Това съобщи президентът Румен Радев в словото си при разкриване на академичната година в Шуменския университет „ Еп. Константин Преславски “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . „ Духовното начало е в основата на всяка човешка активност и на всяка нова стъпка. Благодаря на ректора проф. Колев за поканата, честа и удоволствието да участвам на откриването на академичната година. С основателна горделивост вие заявявате, че сте наследници на първата българска книжовна школа, тъй като тъкмо тук, в земите, в които е зародила и се е утвърждавала българската държавност, вие развивате просвета и обучение, които черпят сили от нашите духовни корени и по тази причина гледат и решително напред. Днес съм тук, с цел да благодаря на управлението на университета, на управлението Община Шумен, на настоятелството, на родителите, на хилядите ученици по тази причина, че с вашите старания и безрезервност изградихте този университет като решителен фактор за социално-икономическото и духовно развиване на Североизточна България “, съобщи президентът.
Той уточни, че проблемите на образованието не са малко, само че ще приказва за общите борби, които би трябвало да се водят, а те стартират от студентската пейка. „ Като президент, бих желал да видя най-накрая сполучливо извървяна дълбока промяна на нашето обучение, която да го трансформира от система за преподаване, наизустяване и възпроизвеждане на подготвени познания, в система, която да създава персони, натрупали дейни познания, умения и пълномощия да се оправят с провокациите на актуалния свят “, разяснява президентът. Той означи, че образованието е единствено детайл от модернизацията и просперитета на българската страна и напомни, че през вековете поклонението към книгите, уважението към даскала, стремежът да изучим децата си са били постоянно гаранция за триумфа на българина и на българската нация.
„ Живеем във времена на опростяване на връзките сред хората, на езика, на мислите. Времена, в които обстоятелствата се подменят с подправени вести, в които скоростта на информацията взема превес над наличието, а обликът побеждава постоянно смисъла. Моралът все по-малко е гаранция за триумф, а знанието рядко отваря порти. Затова дружно би трябвало да водим борбата да сложим морала и образованието като основа на нашите полезности “, съобщи президентът Радев.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР