Шукрия Бахмани е член на Афганистанската национална федерация по муай

...
Шукрия Бахмани е член на Афганистанската национална федерация по муай
Коментари Харесай

“Да нарушиш табу”: Правата на афганистанските жени

Шукрия Бахмани е член на Афганистанската национална федерация по муай тай. Тя е единствено на 18 години и знае, че в Афганистан има характерни функции за дамите, които не включват упражняване на военен спорт. 

Документалният филм, озаглавен “Breaking A Taboo: A Muay Thai Fighter in Afghanistan ”, продуциран от Юна Лий, наблюдава нейната история, споделя порталът Voice of America (VOA) .   

“Да практикуваш муай тай е като да нарушиш табу ”, споделя Шукрия Бахмани. 

“Когато започнах да се занимавам с муай тай, осъзнах, че мога освен да се науча да се пазя, само че и да накарам страната ми да се гордее с мен. Бих могла да се удрям в интернационалните мачове, да показва моята страна и да предизвикам усмивка по лицата на народа ”, споделя момичето, до момента в който фрагменти демонстрират, по какъв начин Шукрия се приготвя за следващата подготовка по муай тай.  

“Започнах да упражнявам със сестра ми Хафиза Бахмани. Очевидно е, че муай тай е рисково бойно изкуство. То е както грубо, по този начин и забавно В муай тай се бием лице в лице и демонстрираме физическата си мощ един на различен. Като дами ние също живеем в общество, в което се борим за правата си всеки ден ”, показва девойката.  

На 14 април 2021 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че всички американски войски ще бъдат изведени от Афганистан. До юли 2021 година талибаните към този момент бяха завзели половината от регионите на Афганистан. А дамите се притесняваха за своето бъдеще, какво ще се случи с техните човешки и цивилен права, предава VOA

“Като дете Шукрия беше много буйна. Биеше се с девойките на нашата улица използваше придвижвания от бойните изкуства. След една година проучване на муай тай, заведох Шукриа в клуба. Тя се заинтересува и стартира да  тренира с мен, работеше интензивно. В рамките на една година тя стана член на националния тим ”, споделя Хафиза 

“През 2019 година получих златен орден от шампионата по муай тай в Абу Даби. Не мога да опиша възприятието, което изпитах, когато получих златния орден. Като състезател се чувстваш горделив. Защото виждаш знамето на страната си, издигнато по-високо от това на другите народи ”, споделя Шукрия. 

“Нейната целенасоченост, отдаденост и упорита работа, както ѝ поддръжката на фамилията ѝ я кара да изпъкне измежду всички останали девойки и да се показа добре ”, споделя, Абдул Джамил, треньор на Шукрия. 

“Ако страната ни няма вътрешно политически проблеми, Шукрия може да се развива повече и да взе участие в олимпийските игри, да завоюва орден и да накара Афганистан да се гордее с нея ”, добавя той.  

“Несигурността, с която се сблъскваме е сериозен проблем. Тя най-много ми пречи да напусна дома си. Всички сме очевидци на принуждение и закани против дами всеки ден. А за една шампионка със златен орден е мъчно да тренира обикновено. В Афганистан не разполагаме с подобаващи уреди и сигурност. Но аз няма да напусна, тъй като Афганистан е нашата татковина. Тук съм израснала. Винаги съм се опитвала да донеса триумф на моята страна. И обезверено очаквам дългогодишен мир ”, споделя спортистката. 

“В Афганистан има доста фамилии, които са срещу техните дъщери да спортуват. Но за благополучие моето семейство в никакъв случай не е било срещу. Те постоянно са подкрепяли девойките да напредват и да се развиват, и в никакъв случай не са правили разлика сред момчетата и девойките ”, изяснява тя. 

На 15 август 2021 година, два дни след снимането на тази история - талибанските бунтовници стартират да навлизат в столицата на Афганистан. Суровата нова действителност принуждава Шукрия да напусне Афганистан, с цел да продължи образованието си по муай тай. Сестра ѝ отпътува с нея, предава VOA .  

Шукрия споделя, че ще продължи да се бори за правата на афганистанските дами, където и да се намира по света.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР