Щетите, нанесени на газопровода в Балтийско море, който беше повреден

...
Щетите, нанесени на газопровода в Балтийско море, който беше повреден
Коментари Харесай

Подводният газопровод между Естония и Финландия разрушен от въздействие с голяма сила

Щетите, нанесени на газопровода в Балтийско море, който беше развален в неделя, са резултат от влияние с " много огромна мощ ", съобщи естонският министър на защитата Хано Певкур, ден откакто Финландия съобщи, че повредата може да е резултат от съзнателно деяние, съобщи Ройтерс.

Подводният газопровод “Балтикконектор “(Balticconnector) и телекомуникационен кабел, свързващ Финландия и Естония, бяха развалени в неделя.



Вчера Хелзинки съобщи, че повредите евентуално са породени от " външна активност " и че повода се проверява, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ясно се вижда, че тези вреди са породени с много огромна мощ ", сподели Певкур пред Ройтерс, като добави, че на този стадий проверяващите не изключват нищо.

" Така че защо тъкмо става дума, към момента не можем да уточним, само че за момента по-скоро наподобява, че е имало механично влияние или механично разрушение. "



Хенри Ванханен, теоретичен помощник във Финландския институт за интернационалните връзки, съобщи, че главният въпрос ще бъде по какъв начин НАТО ще реагира, в случай че бъдат събрани доказателства, че страна стои зад повредата на тръбопровода. Финландия и Естония са членки на Северноатлантическия съюз.

" Тъй като това може да значи, че става дума за нахлуване против инфраструктура на страна членка на НАТО ", сподели той. " Мисля, че огромният въпрос в дълготраен проект е дали имаме явен набор от евентуални контрамерки за такива действия? “, сподели Ванханен и добави въпроса по какъв начин сходни дейности могат да бъдат предотвратени.

Газопроводът " Балтикконектор ", който е дълъг 77 км, беше спрян рано сутринта в неделя, защото беше открито приключване на газ. Финландският оператор на тръбата " Газгрид " (Gasgrid) заяви, че ремонтът ще отнеме месеци.

Тръбата свързва финландския град Инко с естонския Палдиски и върви по дъното на Финския залив.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР