Ще внесем проект на бюджет на Столична община за 2023

...
Ще внесем проект на бюджет на Столична община за 2023
Коментари Харесай

Проектобюджетът на Столична община за 2023 г. е 2 555 000 000 лева

Ще внесем план на бюджет на Столична община за 2023 година в размер на 2 555 000 000 лв., разгласи на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова.

„ Заради неналичието на държавен бюджет общините не можехме да приемем бюджет при започване на годината. Това наложи да разработим капиталови стратегии, с цел да не стопираме вложенията в градовете “, уточни Фандъкова.

Тя разгласи, че проектобюджетът ще бъде импортиран в Столичния общински съвет (СОС) още през днешния ден. До края на месеца ще бъде проведено публично разискване, а през септември следва той да бъде гласуван.

„ Това е бюджет, по който ще продължи да работи моя екип, само че ще стартира работа и идващия кмет с неговия екип “, сподели още Фандъкова.

„ Първият бюджет, който приготвих като кмет през 2010 година, беше за 1 200 000 000 лв.. Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям. На първо място това се дължи на увеличените лични доходи на общината и по-голямата събираемост, без нарастване на съществени налози и такси “, посочи Фандъкова.

В проектобюджета за 2023 година са заложени доходи от към 930 000 000 лв., сподели кметът. Тя напомни, че огромна част от стратегическите за града планове са осъществени с помощта на безплатни европейски средства. За последните 14 години те са били в размер на близо 4 милиарда лв..

Според кмета на София финансовата непоклатимост на общината е непокътната, а за това свидетелстват два обстоятелството – непокътнатия кредитен рейтинг на общината, еднакъв на този на страната, както и недопуснатия спад в финансовата стратегия.

„ Средствата за вложения в сегашния бюджет са малко над 670 000 000 лв.. От тях 323 000 000 лв., или към 48 %, са от личните доходи на общината. Около 44 %, или 295 600 000 лв. са средствата, предпазени по европейски стратегии за съответни обекти. Около 8 % са целевите средства от държавния бюджет за вложения в София “, изясни Йорданка Фандъкова.
Изграждане и ремонт на пътна инфраструктура
„ Най-голям дял са средствата за главен ремонт и създаване на улици и булеварди. Около 200 000 000 лв. са планувани за създаване на 16 нови улици и булеварди, както и за главен ремонт на 36 улици, булевардни и мостове в разнообразни региони на града “, разгласи кметът.

Най-големият стратегически заложен обект е построяването на така наречен трети градски кръг, включващ булевардите „ Филип Кутев “ и „ Тодор Каблешков “. Сред другите цели са продължаващото създаване на „ Ломско шосе “, връзката на града със Северната скоростна дъга, както и пробивът на бул. „ Рожен “, уточни Фандъкова. Тя напомни, че част от обектите към този момент са приключени, измежду които тунелът в квартал „ Люлин “.

До 15 септември се чака да бъде отворен за коли секторът през „ Княжево “, където се реконструира трамвайната линия, а през есента да завърши и самата реорганизация на трамвайното трасе по бул. „ Цар Борис III “.

Изграждането на близо 100 километра канализация в 12 квартала са вторият по размер вложения, които възлизат на 104 500 000 лв., сподели Йорданка Фандъкова. По думите ѝ 69 000 000 лв. от тях са безплатни средства по Оперативна стратегия „ Околна среда “.
Нови линии на метрото
„ Общо 79 500 000 лв. са средствата, които влагаме за построяването на три километра ново метро – от квартал „ Хаджи Димитър “ до „ Левски Г “. За страдание, сега разясняваме тематиката за индексациите на този обект. Той се финансира по Плана за възобновяване и резистентност, където не са заложени средства за индексации “, посочи Фандъкова. По втпроса следва и среща с финансовия министър Асен Василев, с цел да не се стигне до загуба на средства.

„ Имаме подготвеност да стартираме създаване на шест километра ново метро през „ Слатина “, незабавно след решение на съда. Там няколко жители апелират проекта, уповавам се след решението на съда да стартираме, тъй като имаме определен реализатор “, добави Фандъкова.
Детски градини и учебни заведения
„ В строителството на детски градини и учебни заведения влагаме близо 60 000 000 лв.. Това съвсем напълно са лични средства на общината, с които финансираме строителството на 45 нови здания на детски градини и детски ясли, както и на едно ново учебно заведение в „ Манастирски ливади “, разгласи кметът. По думите ѝ още към 20 000 000 лв. ще бъдат отделени за поправки на детски градини и учебни заведения, финансирани по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “.

Малко над 5 000 000 лв. са планувани за създаване и ремонт на детски площадки, осведоми Българска телеграфна агенция.
Зелени планове
Зелените планове са различен акцент в бюджета на София. Фандъкова даде за образец реновирането на междублокови пространства, подмяната на отоплителните уреди, насърчаване на мощностите на завода за преправка на отпадъците и други.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР