Ще внесе ли Конгресът промяна в закона? Емил Василев преди

...
Ще внесе ли Конгресът промяна в закона? Емил Василев преди
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ не подкрепя предоставянето на права на изкуствения интелект

Ще внесе ли Конгресът смяна в закона?

Емил Василев преди 9 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 20:22 | 24.04.2023

Сълзите на плачещата скулптура на Дева Мария бяха тествани, разкриха необикновена субстанция

НаукаЕмил Василев - 14:30 | 24.04.2023

Немски учени с значимо изобретение, което може да забави процеса на стареене

АвтомобилиИван Давидов - 13:49 | 20.04.2023

10 коли от сбирката на султана на Бруней, които няма да видите даже и на стори

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Върховният съд на Съединени американски щати отхвърли петицията за преразглеждане на решението на федералния съд, в което се споделя, че изкуственият разсъдък (ИИ) не може да бъде посочен като откривател. Петицията беше подадена от Стивън Талер, който искаше да отдаде заслуженото на своя ИИ за изобретяването на два продукта.

Моделите с изкуствен интелект като ChatGPT нашумяха през тази година, само че компютърният академик Талер работи с ИИ повече от десетилетие. Талер е създател на Imagination Engines и е взел участие интензивно в създаването на генеративни изкуствени невронни мрежи, които зареждат принадлежности като ChatGPT.

Работата на Талер е довела до създаването на система с изкуствен интелект, която той назовава DABUS, и точно за този изкуствен интелект Талер търси статут на откривател.

Защо ИИ се нуждае от статут на откривател?

Публично Талер приписва на DABUS концепциите за две изобретения – фрактален резервоар за храна и неповторим модел за спешен светлинен сигнал. За тези концепции Талер е подал поръчка за патент в Службата за патенти и търговски марки на Съединени американски щати (USPTO) и е показал DABUS като откривател.

Патентното ведомство отхвърля поръчката на Талер, защото разпоредбите му разрешават единствено „ физически лица “ да подават поръчки за патенти, само че не и машини. След това Талер завежда дело против шефа на USPTO, Андрей Янку във федералния съд в Източна Вирджиния. Две години по-късно съдът се произнася в интерес на USPTO, а по-късно Талер се обръща към Апелативния съд на Съединени американски щати, където губи и това дело.

Накрая Талер се обръща към Върховния съд – най-висшата правосъдна инстанция в Съединени американски щати, която има право да анулира първичните присъди. В понеделник обаче Върховният съд отхвърли петицията, което значи, че няма да преглежда делото, а Талер би трябвало да одобри, че DABUS в никакъв случай няма да има статут на основател в Съединени американски щати.

Талер обаче не се е отказал и се надява, че Конгресът на Съединени американски щати може някой ден да реши да промени патентното право и да разреши ИИ да бъде вписван като изобретател/създател. Талер е на мнение, че тази смяна е нужна, в случай че Съединени американски щати желаят да запазят лидерската си позиция в света на нововъведенията.

Талер счита, че в случай че не се даде този статут на софтуера с изкуствен интелект, това ще попречи на напредъка защото интелектуалната благосъстоятелност ще бъде арестувана от разработчици, които могат да се вдъхновят да я развият, оповестява The Register. Той също по този начин добави, че по този метод ще се попречи на хората да крадат хрумвания от ИИ и да ги показват за свои лични.

Талер също по този начин води сходно дело в съдилищата на Обединеното кралство, където чака решения по-късно тази година. Все отново през 2021 година Южна Африка стана първата страна в света, която призна изкуствения разсъдък за откривател.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР