Ще виждаме едно плавно повишаване на лихвите по кредитите, за

...
Ще виждаме едно плавно повишаване на лихвите по кредитите, за
Коментари Харесай

Хърсев с добра новина за хората с кредити

Ще виждаме едно гладко повишение на лихвите по заемите, с цел да се балансира инфлацията. Периодът на нараснала рента и инфлация евентуално ще бъде по-дълъг. Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

" Навлизаме в доста сложни времена и хората би трябвало да си създадат сметка ", сподели той. “В последните години съотношението сред заеми и депозити е към 70%. Парите, които сме икономисали, към този момент са раздадени като заеми. Ще би трябвало банките да дават средства, които те са заели. Така че може да чакаме гладко повишение на цената на новия заем ”, изясни Хампарцумян.

" Нека не забравяме, че инфлацията работи в интерес на кредитополучателите. Тоест понижава тежестта на главното обвързване. Яде главницата ". Така финансистът Емил Хърсев разяснява в студиото на Нова телевизи въпроса дали поради инфлацията семействата с заем ще заплащат повече.

" Тъй като сме вързани с еврото, което вероятно ще въведем, в Еврозоната има една доста значима спирачка за внезапното повишение на лихвите и това е задлъжнялостта на Южна Европа – като страни. Така че виждаме едно релативно гладко повишение на лихвите, с цел да се балансира инфлацията. Вероятно обаче интервалът на нараснала рента и инфлация ще бъде много дълъг ", съобщи от своя страна банкерът и ръководител на Български конгрес на бизнес водачите Левон Хампарцумян.

По думите на Хампарцумян за ипотечните заеми има принадлежности, с които месечните вноски да станат търпими, когато лихвите тръгнат нагоре. " Не убиваш кокошката, която снася златни яйца. В България заемите са за интервал към 30-35 години, което значи, че човек в границите на един трудов живот може да изплати това, което е взел. В Швейцария да вземем за пример ипотечните заеми са 100-годишни и се наследяват ".

" Депозитите нарастват постепенно, тъй като имаме облагане на наличностите над избрана сума. Това е налог върху капитала, върху спестяванията. Но с този развой на увеличение на лихвите – допускаме, че последователно ще отпаднат таксите върху наличностите ", акцентира Хърсев.

" Има насъбран доста опит в толкоз страни, които са минали от плаващ курс, какъвто не е казусът с България, към една постоянна валута каквато е еврото. Това подстрекателство, че ще има закръгляне на цените нагоре, не е правилно. И да има такова нещо сходно, то ще трае единствено два месеца и търговците, които го вършат, скоро ще схванат, че не върви ", безапелационен е финансистът.

По думите на Хампацумян страната ни ще има единствено дивиденти от въвеждането на еврото. „ Винаги ще има носталгия по националната валута “, сподели Хърсев. Той изясни, че постоянно има първичен скок. „ Но на другия ден ще се разбере, че това не работи и нещата ще се успокоят. Максимумът, които се е следил при усъвършенстван скок, е към два месеца и по-късно цените си идват на пазарните равнища “, сподели Хърсев.

" Еврото е една геополитичекса котва, която ще ни държи в Европейски Съюз и НАТО, в случай че хората изберат някой като Костадин ", сподели Хампацумян.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР