Ще върне ли Конституционният съд бившия главен прокурор Иван Гешев

...
Ще върне ли Конституционният съд бившия главен прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Проф. Семов: ВСС не е мандатен орган, има правомощията да отстранява главния прокурор

Ще върне ли Конституционният съд някогашния основен прокурор Иван Гешев на поста му? Очаква се идната седмица съдиите да отговорят на питането на Гешев - законно ли е отстраняването му. 

" Въпросът, който е предмет на тълкувателното дело е дали Висш съдебен съвет, чийто членове са с изминал мандат, може да извършва функционалностите си ", съобщи пред конституционният арбитър проф. Атанас Семов, който е докладчик по делото, заведено от Гешев.

По думите му отговорът е явен, защото органът извършва функционалностите си към този момент 10 месеца и след приключването на мандата на членовете му.

„ Самият Висш правосъден съвет не е мандатен орган, а непрекъснато настоящ, зависещ на правилото на непрекъснатост на действието. Неговите функционалности могат да бъдат прекъснати единствено с промени в Конституцията или, в случай че се отстрани органът ", уточни Семов и добави, че той има пълномощията да в профил основния прокурор. 

Семов разяснява и предложенията за конституционни промени: " Декларирана е политическа воля за реализиране на конституционни промени с болшинството, което се изисква ", сподели той, само че уточни, че е значимо да се отбележат „ кои са същинските проблеми в правосъдната система и дали тези промени могат значително да допринесат за тяхното решение ”.

Той отговори и на въпрос по отношение на предлагането правосъдният министър да номинира главния  прокурор: „ У нас всичко е персонално, разпоредбите работят по този начин, както ги схващат и биха желали да ги спазават обособените хора, заемащи една или друга служба ”.

Атнас Семов предложи и няколко хрумвания за допълнение на главния закон: " Смятам за безусловно неотложно в Конституцията да бъде записано, че в продължение на делото на Светите братя Кирил и Методий, стратегически народен приоритет е образованието, културата, науката и опазването на културно-историческо завещание ". 

По думите му в главния закон би трябвало да бъде записано, че страната поставя специфични грижи за запазване на формалния ни език, а точно българския, а също и че  страната поставя специфични грижи за запазване на националната еднаквост.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР