Ще успеят ли управляващите да си осигурят политическо мнозинство в

...
Ще успеят ли управляващите да си осигурят политическо мнозинство в
Коментари Харесай

Новият политически пъзел: Ще има ли стабилно мнозинство в парламента?

Ще съумеят ли ръководещите да си обезпечат политическо болшинство в Народното събрание и ще се намерят ли още депутати, които да разгласят поддръжка към държавното управление?

След като през вчерашния ден спортният министър в оставка Радостин Василев и още петима депутати оповестиха, че напущат " ИТН " и ще работят в поддръжка на държавното управление, през днешния ден министър председателят Кирил Петков изрази вяра образецът им да бъде последван от най-малко още 7 души.

Премиерът изрази убеденост, че Народното събрание ще излъчи нужния брой депутати, които да поддържат политиките на държавното управление. В противоположен случай сюжетът е предварителни избори, загуба на европейско финансиране от 12 милиарда лева, прекъсване на пенсионната и обществена промяна, завършек на помощите за бизнеса и фамилията и привършване на декларираната правосъдна промяна и битка с корупцията.

Подробности вижте в директното включване на Николай Минков.

Във Велико Търново министър-председателят посочи, че най-важното в този момент е да има 121 депутати без зависимости. Той прикани народните представители да мислят държавнически. Според него най-лошият сюжет е отиване на предварителни избори, а в случай че България влезе в поредност от избори, би било пагубно.

" Най-важното нещо, върху което сме се фокусирали в този момент, е да имаме 121 депутати, които никой от тях да няма зависимости и никой от тях да не стопира промяната в правосъдната система и смяната в антикорупционната комисия. Да можем да приемем бюджета ". И в действителност това, което видяхме през вчерашния ден, и аз благодаря за смелостта на тези депутати и на Радостин Василев е, че те споделиха: " Нашата преданост е към България и няма да допуснем замяна на обещаните ни хрумвания с някакви подмолни сделки и другарства от 20 години с хора като Орлин Алексиев. Сега въпросът е техният образец да бъде последван действително от още 7 индивида. ", прикани министър председателят.

Според Петков макар трусовете, държавното управление е устойчиво. Той прикани да се прави разлика сред управлението на " ИТН " и депутатите.

" Имахме една, в действителност, като ръчна спирачка от страна на управлението на Има Такъв Народ, тъй като вечер деля управлението на Има Такъв Народ и неговите депутати и почитатели. И в този момент се надявам в напълно скоро време, успявайки да вземем 12 депутати като спомагателна поддръжка към държавното управление, нещата ще се отпушат и ще движим доста по-добре. Да, движим напълно с концепцията, че това държавно управление е устойчиво ", сподели той.

Георги Георгиев, който през вчерашния ден напусна партията на Трифонов, съобщи в " Денят стартира ", че ще поддържа държавното управление, с цел да не се стига до неговото повреждане. Той отхвърли да става част от " Продължаваме промяната " след решението си да напусне " ИТН ".

" Така че мога да ви уверя, че нито тогава, нито в този момент някой ми е предложил постове, пари, нито аз съм желал, нито съм вземал. Това което ме накара е тъкмо това, което ви споделих. За мен това е един опит за тежка дестабилизация на страната в доста сериозна геополитическа и икономическа конюнктура. Това е главното което ме накара. Не одобрявам това, което се случва ", съобщи Георгиев.

От " Продължаваме промяната " са били подготвени да разгласят развода си с Има Такъв Народ, само че Слави Трифонов ги изпреварил, разкри депутатът от най-голямата парламентарна партия Венеция Ангова.

" Всъщност в един и същи ден бяхме възнамерявали своето изявление. Така се случи, в течение на планирането, че в действителност може би час по-рано господин Трифонов разгласи излизането на Има Такъв Народ от обединението. Но нашето изрично мнение е, че ние няма по какъв начин да продължим да работим с хора, които подценяват постулатите на демокрацията и на свободния избор ", съобщи тя.

Дали държавното управление ще си обезпечи парламентарната поддръжка, ще стане ясно в сряда при разискването на актуализацията на бюджета.

По мотив изказването на Слави Трифонов, че ще съди Кирил Петков и Асен Василев, министър председателят отговори, че живеем в свободна страна и всеки самичък прави своите избори.

Попитан за имотното положение на вътрешния министър и претендент да оглави КПКОНПИ Бойко Рашков, Кирил Петков съобщи, че фамилията на Рашков са много заможни хора и могат да си разрешат забележителна недвижима благосъстоятелност.

Кирил Петков сподели още, че на първи юли се чака газовата връзка с Гърция да проработи и че в най-скоро време ще посети Азербайджан, с цел да контракти един милиард кубически метра синьо гориво.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР