Ще се водят преговори с евентуален купувач и инвеститор за

...
Ще се водят преговори с евентуален купувач и инвеститор за
Коментари Харесай

Борисов: Ако не се вземе решение за АЕЦ „Белене“ похарчените 3,5 млрд. лв. отиват за скрап


Ще се водят договаряния с възможен покупател и вложител за АЕЦ " Белене " единствено в случай че той не изиска гаранции за наложително изкупуване на силата, която се създава от централата. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на днешното държавно съвещание. Няма да се издават и държавни гаранции, т.е. страната да се задължи с каквото и да било заплащане по тази договорка.

Той призна също по този начин, че защитаваната от него догадка, че реакторите не са подготвени и са доста скъпи, се е оказала погрешна.

България съгласно него може да взе участие в взаимно сдружение едвам откакто се отпишат активите от Националната електрическа компания като страна, и то в границите на това, което страната ни е похарчила досега за нуклеарната централа.

Борисов добави, че с сегашния мораториум за строителство за АЕЦ " Белене " страната няма мандат да организира каквито и да било договаряния с бъдещи вложители за централата.

" В момента имаме стока и площадка, в която българският поданик е платил 3,5 млрд и в случай че не вземем ограничения от милиарди ще стане милиони и най-после ще отиде за скрап. Не сме толкоз богати, че да си го позволим ", сподели Борисов. Той изясни, че излизането на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран на процедура приключва опцията за продажба. " Трябва ли да стоим, с цел да се харесаме на едни или други и милиарди съоръжение да унищожим ", попита той. Той предизвести, че в случай че не се вземе решение вложените до момента 3,5 милиарда лева ще отидат за скрап. Премиерът дефинира вчерашните митинги във връзка с бъдещето на плана като " нервност ".

По думите на Борисов сега има стока и площадка, в която българският поданик е вложил над 3,5 милиарда лв.. Ако не бъдат взети някакви ограничения, това съоръжение ще се обезцени с времето.

Той изясни, че страната към този момент си е взела нужните поучения, когато има наложително изкупуване на електрическа енергия, давайки за образец американските централи.

Бойко Борисов се аргументира с това, че има интерес от доста държавни и частни компании от разнообразни страни, само че с цел да се стартират договаряния, би трябвало да има мандат за воденето им. Той още един път съобщи, че страната би трябвало да се отнася с оборудването като добър собственик. Въпреки че беше продължен животът на реакторите V и VI на АЕЦ " Козлодуй, след време може да има напън да бъдат затворени, напомни министър председателят.

" Представете си през днешния ден енергийната система да остане без 2000 мегавата. Да остане единствено на въглищата и на зелената сила ", може след 10 години да се внася електрическа енергия, сподели Борисов. Министър ръководителят не подмина и натиска за въглищните централи. Той напомни, че за въглищната сила „ даже се води война “ с Брюксел за удължение на живота на централите от Маришкия басейн.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР