Ще се отложи ли отнемането на коли на пияни и

...
Ще се отложи ли отнемането на коли на пияни и
Коментари Харесай

Бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев обясни ще се отложи ли отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори?

Ще се отсрочи ли отнемането на коли на пияни и дрогирани водачи? Вчера стана ясно, че депутати от ръководещото болшинство обмислят проверка на преди малко признатите промени в Закона за придвижване по пътищата. Причината е, че няколко от новите наказания се оказват противоречиви и мъчно използвани. Например в случай че водач откаже полеви тест за опиати, би трябвало да отиде в болница и да даде кръвни проби до 45 минути в града и до 2 часа отвън града. Това обаче в някои случаи се оказва проблем.

" Началният час се записва в бланка ", изясни Тенчо Тенев, някогашен шеф на КАТ-София.

„ Трябва да запишат часа, в който са те освободили ”, изясни той.

За колата обаче би трябвало да бъде извикан репатрак или някой да остане до нея.

„ Има проблем и правоприлагането, и със законодателството ”, изясни юрист Петкова.

„ Законът за придвижването по пътищата категорично споделя, че книжката не се лишава в случаите, в които се дава кръвна проба. Това е записано последния метод - когато е дадена кръвна проба, резултатите са определящи. Тоест ние го тълкуваме, и съдилищата също го поясняват по този метод, че при отвод да се даде полеви тест и със единодушие да се даде кръвна проба, не би трябвало книжката да се лишава. Съответно не би трябвало да се слага водачът в такава обстановка на оцеляване. От друга страна има една разпоредба, която дефинира редът за взимане на пробите и за определяне използването на алкохол и наркотични субстанции, в която се споделя, че полицейските чиновници имат обвързване да съпроводят лидера до лечебно заведение, само и единствено в случаите, в които тестът за алкохол от дрегера е над 1, 2 или е позитивна за опиати. Обаче когато лидерът откаже полевия тест, те нямат сходно обвързване ”, изясни още юрист Петкова.

По думите й измененията в Наказателен кодекс не плануват опция Министерство на вътрешните работи да лишава коли, плануват съдилищата да го вършат.

„ Това става с влизане в действие на присъдите. По каква причина и на какво съображение Министерство на вътрешните работи го прави, не знам ”, съобщи юрист Петкова.

Според Тенчо Тенев тук става въпрос не за лишаване, а за задържане на автомобил. „ Разликата е, че едното е с протокол за непринудено предаване на автомобил, в случай че лидерът го подпише. А другото е като материално доказателство, с което е осъществено закононарушението ”, изясни Тенев.

По отношение на дрифтовете, юрист Петкова изясни, че това се санкционира с лишаване на книжката за 1 година и 3000 лв. санкция. „ Това е много съществено наказване и в случай че бъде наложено дейно,  то сигурно считам, че би имало предпазен резултат ”, разяснява юрист Петкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР