Ще съдят Роберто Савиано за клевета срещу крайнодясна лидерка в

...
Ще съдят Роберто Савиано за клевета срещу крайнодясна лидерка в
Коментари Харесай

Ще съдят Роберто Савиано за клевета срещу крайнодясна лидерка

Ще съдят Роберто Савиано за клюка против крайнодясна лидерка в Италия, съобщи " Гардиън ". Авторът на " Гомора " назова Джорджа Мелони, която стои отпред на " Италиански братя ", за " копеле ", откакто тя прикани да бъдат потопени лодките на неправителствени организации, с които са правени опити да се спасят бежанци.

Изявлението си Савиано насочва по време на присъединяване в телевизионно предаване, като той разяснява гибелта на 6-месечно бебе от Гвинея, откакто корабът на който е пътувало се е разрушил, до момента в който е пресичал Средиземноморието. Писателят насочи остри думи и по адрес на водача на " Лига " Матео Салвини, който като вътрешен министър наложи санкции до 50 000 евро на неправителствени организации, транспортиращи бежанци към Италия.

" Искам единствено да кажа на Мелони и Салвини, вие сте копелета! Как можахте? "

По-рано Мелони бе декларирала:

" Ние би трябвало да върнем мигрантите назад в страните им и да потопим лодките, които са ги избавили ".

Тя повдигна обвиняване за клюка против писателя и арбитър в Рим даде " зелена светлина " на делото.

" Нормално ли е на този сериен злобар да е разрешено да насочва клюки, без право на отговор, против хора, които не участват в токшоуто? Вече помолих моите юристи да заведат правосъден иск против него ", акцентира Мелони.

Пред " Гардиън " Савиано показа своя версия на събитията.

" По време на излъчването ме помолиха да разясня видео, в което демонстрират майка, която преди малко е изгубила новороденото си. До обезверената жена стоеше 6-годишно момче, което повръщаше морска вода. Беше застанало съвсем в транс ".

Писателят уточни, че " от години усеща дискомфорт от метода, по който политиците се отнасят към мигрантите ".

" Всичко се утежни след 2017 година, когато сегашният външен министър Луиджи ди Майо дефинира във Facebook избавителните лодки на неправителствените организации като " морски таксита ". Не можех да допускам на очите си. Не ми се струваше допустимо политик да дефинира кораби, които са действителни коли за спешна помощ, като таксита. Те започнаха да приказват, че неправителствените организации получават пари от авторитетни хора, които желаят да дестабилизират Европа и употребяват Италия като входна врата ", съобщи Савиано. " Започнаха да се доверяват и да дават думата на радикални теории. Прокурори започнаха да проверяват неправителствени организации и да задържат корабите им. Това ми наподобява неуместно ".

Савиано акцентира, че по това време малко интелектуалци и писатели са изразили твърда позиция срещу криминализирането на неправителствените организации.

" Заблуждавах се, че сътрудниците ми писатели и вестниците ще се възмутят от тази неправда. Но вместо това - не. Малцина си разрешиха и не престават да се опълчват на лъжата за нашествието от Африка или че чужденците са пристигнали, с цел да откраднат работните места на италианците. Заслушайте се просто в италианските деца и родителите им от задграничен генезис, които би трябвало да посещават учебни заведения тук, само че които, поради неуместния закон, би трябвало да изчакат да станат на 18 години преди да аплайват за италианско поданство. Ако поговорите с тях, те ще ви кажат за утежняването на живота им, за латентния расизъм, който прави живота им доста сложен... Ако тези, които са на власт в институциите, не покажат почитание пред чужденците, по какъв начин може да чакаме същото от хората? Ето за какво гневът ми няма граници. Най-вероятно по-малко хора ще потърсят книгите ми, тъй като ще считат, че съм провокативен, само че няма по какъв начин да си оказа помощ: всеки, който не има вяра, че избавителните лодки избавят животи, не заслужава почитание. Думите са значими. "

Малко хора знаят повече от Савиано за силата на думите, като се има поради, че поради унищожителните му разкрития за неаполитанската формация " Гомора ", той е заставен да живее под защита с непрекъснати закани за живота си и да се появява на обществени места единствено под полицейски конвой. От 15 години писателят не е прекарал повече от няколко нощи на едно и също място. Не може да излиза самичък, да се разхожда по оживени места или да върви на море.

" Нямам друга мощ с изключение на тази на думите, които изговарям, думи, които нямат гаранция, че ще убедят тези, които ме слушат. Ако ме осъдят, ще понеса отговорност за думите си, само че в никакъв случай няма да скърбя, че изгубих спокойствието си и може би даже доста читатели, поради това че опазих безгласните. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР