Ще продължат ли законотворците с промени по отношение на хората

...
Ще продължат ли законотворците с промени по отношение на хората
Коментари Харесай

Христиан Митев от Патриотите: Не знам колко удачно е да пакетираме трите закона за хората с увреждания

Ще продължат ли законотворците с промени във връзка с хората с увреждания, откакто през днешния ден стана ясно, че издигналите палатковия лагер пред Народното събрание майки и представителните организации са постигнали единодушие и към този момент се приготвят общо 3 законопроекта – импортираният Закон за персоналната помощ, Закон за обществените услуги и Закон за интеграция на хората с увреждания.
Темата в предаването „ Денят на живо” по Канал 3 разяснява националният представител от Обединени патриоти и зам.-председател на правната комисия в Народното събрание Христиан Митев.
Днес в Закона за интеграция на хората с увреждания бяха признати промени, с които се стопират интеграционните добавки.
„ Тези промени се постановиха поради решение на Върховния административен съд. Управляващото болшинство реагира оптимално бързо. Днес бе признат на първо четене, другата седмица и на второ, с цел да може да не се стопират тези интеграционни заплащания.
Разбира се, това не взема решение по-големите въпроси с интеграционните заплащания, а точно на какъв принцип те би трябвало да бъдат изплащани, по какъв метод да бъдат определяни, техните размери. Това обаче са по-дискусионни въпроси, които няма по какъв начин да бъдат прегледани в границите на този законопроект”, съобщи Митев.
По отношение на това, че има потребност от по-голяма законодателна самодейност за хората с увреждания и стартиралата такава около към този момент упоменатия законопроект на омбудсмана Мая Манолова представителят на НФСБ разяснява:
„ Той към този момент е импортиран в Народното събрание и чакам през идната седмица комисията по обществена политика да прегледа този законопроект и да излезе със надлежно мнение – вероятно да бъде гледан и в пленарна зала”.
Христиан Митев изрази задоволство, че Мая Манолова е подготвена да одобри нейният законопроект за персоналната помощ да влезе в пакет с останалите два, които се приготвят от общественото министерство.
„ Радвам се, че госпожа Манолова еволюира в позицията си и не се фиксира единствено върху Закона за персоналната помощ, а стартира да приказва и за останалите два закона – за обществените услуги. Върху него министерството от дълго време работи и си беше дало период този закон да бъде подготвен през октомври. И това бе признато много преди митингите.
Това не значи, че няма нищо да се случи до октомври. Очевидно, че след тези митинги и появилото се публично напрежение, очевидно се работи ускорено. Не мога да кажа до каква фаза са стигнали по Закона за обществените услуги и по Закона за интеграция на хората с увреждания. Не знам обаче и какъв брой е удачно да се движат в пакет. Защото това значи вероятно закъснение на Закона за персоналната помощ спрямо останалите два законопроекта.
Това ще рефлектира и върху тези претенции за ускорено разглеждане. А тези претенции са изпълнени – законопроектът на госпожа Манолова към този момент е импортиран от две парламентарни групи. Но пакетирането с останалите два, за които аз не знам да са завършили с етапа на разработване, ще ги забави”, сподели националният представител от Патриотите.
По думите му още не е обсъждано в ръководещото болшинство дали Закона за персоналната помощ на Мая Манолова ще мине преди останалите два или тези два ще бъдат изчакани да бъдат направени от общественото министерство.
„ Нямаме решение все още дали да вършим „ пакетиране” на трите законопроекта или да ги гледаме тогава, когато са подготвени на съответната фаза. Очевидно предлагането на госпожа Манолова, съгласно нея самата, е задоволително положително и е готово да бъде обсъждано в Народното събрание. То е импортирано и ще бъде прегледано – подобен ангажимент бе стихотворец, никой не бяга от отговорност. Убедено мога да кажа, че той ще бъде гледан, само че не мога да кажа дали ще бъде приет”, разясни Митев и изрази позиция, че в случай че има воля да бъде признат на първо четене, това може да стане даже до края на юли.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР