Ще продължат ли да се увеличават лихвите по кредитите? Според

...
Ще продължат ли да се увеличават лихвите по кредитите? Според
Коментари Харесай

Ще продължат ли да се увеличават лихвите по кредитите

Ще продължат ли да се усилват лихвите по заемите? Според финансови специалисти у нас това е един от методите за справяне с инфлацията. Очакват през идната година лихвите в еврозоната да надминат 5%, при настоящи към 2%.

Свиването на пореблението и търсенето на различни енергийни реусрси също са махнизъм за борене с инфлацията. Затягането на паричната политика е реалност. За да овладеят инфлацията, която доближи рекордни равнища във всички краища на света, банките усилват лихвите. Европейската централна банка ги усили до малко над 2%, само че задоволително ли е това, с цел да преборим с инфлацията?
-->
" Инфлацията в никакъв случай не е била преборвана от централните банки, без равнището на лихвените проценти да се качи над равнището на инфлацията, това е съгласно статистиката за последните 90 години ", споделя Виктор Головченко, специалист по финансови пазари.

У нас през октомври и ноември към този момент е налице лек растеж на лихвите - с към 0.15 - 0.20% по новоотпуснати заеми. Банките се готвят за утежняване на кредитния портфейл. Очаква ли се растеж на безработицата и дали тази парична политика няма да се отрази неприятно на стопанските системи, ще се разбере след към 9 месеца.

" В Щатите през март още започнаха тези покавания и то с огромни стъпки. Бързо повишават лихвените проценти, с цел да свият потреблението, тъй като най-пострадалите от тези проблеми са хората с ниска покупателна дарба. Борбата с инфлацията ще продължи доста дълго време, до момента в който не се реши енергийният проблем ", изясни Виктор Головченко, представен от Българска национална телевизия.

Инфлацията обаче идва най-много от рецесията в енергийния бранш. Затова с изключение на да пестим и свиваме потреблението си, добре е да помислим за повече вероятни източници на сила, както в бизнеса и производството, по този начин и в семействата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР