Ще подам оставка в случай, че се установи, че съм

...
Ще подам оставка в случай, че се установи, че съм
Коментари Харесай

Невена Зартова: Ще подам оставка, ако има законово основание за такава, не виждам да е налице

" Ще подам оставка при положение, че се откри, че съм направила дисциплинарно нарушаване или е налице друго законово съображение за подаване на тази оставка, каквото сега не виждам да е налице ". Това съобщи за " Фокус " административният началник на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.  

И към този час тя не е разговаряла с и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, а за настояването за оставка, е научила от изявления в медиите през днешния ден преди обед. 

" Няма закон, който да ми дава право да подреждам на прокурор какво да прави, противоположното би било закононарушение ", безапелационна е Заркова. " Нито Закона за правосъдната власт, нито който и да е различен закон, ми дават право или съображение да подреждам на прокурор от СРП да прави каквито и да било дейности по съответно дело. Нещо повече - в случай че дам такова разпореждане, това към този момент би представлявало осъществено от моя страна закононарушение, а точно практикуване на въздействие върху наблюдаващия прокурор от мен като административен началник ", посочи за медията ни Невена Зартова, която е началник на най-голямата прокуратура у нас.  

В момента Зартова е в отпуск и на отмора със фамилията си. 

По-рано денем и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов изиска оставката на Зартова като административен началник на СРП поради " съществени пропуски в организацията на работа, довели до тежки последствия ". В позицията се споделя, че са позволени тежки административни нарушавания, при които следствието на случая от предходната година, при който е починала млада жена предходната година. Обвинител номер едно е безапелационен, че не би трябвало да се позволява прокурорите " бездушно да упражняват своите пълномощия ". 

" С огромно отвращение одобрих докладваните ми от Софийска градска прокуратура условия по досъдебното произвеждане, водено за двойното ликвидиране край село Лозен, в хода на което е открито, че същото лице е причинител на още едно съзнателно ликвидиране, случило се през предходната година, досъдебното произвеждане за което е водено по чл.122 от Наказателен кодекс /за причиняване на гибел по непредпазливост/ в Софийска районна прокуратура, показва и.ф. основен прокурор. В подтекста на гореизложеното и заради позволените явни пропуски в организацията на работата в СРП, в това число неглижиране и подценяване на следствието на гибелта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 година в резултат на умишлени насилствени дейности и грубите неточности, както при определяне на обстоятелствата, по този начин и при установяване на правната подготовка на незаконното действие, чакам оставката на Невена Зартова ", декларира Сарафов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР