Ще отговоря само на една неистина, а именно, че Прокуратура

...
Ще отговоря само на една неистина, а именно, че Прокуратура
Коментари Харесай

Цацаров опровергава неистините на шефа на Бюрото за контрол на СРС

" Ще отговоря единствено на една лъжа, а точно, че Прокуратура блокира работата на Бюрото, тъй като с напътствие или, както бе казано от телевизионния екран, със заповед на основния прокурор е неразрешен достъпа на Бюрото до материалните доказателства и средства. Изключително съм щастлив, че през днешния ден господин Рашков се поправи и сподели, че е напътствие. "

Това съобщи основния прокурор Сотир Цацаров по време на чуването на Бойко Рашков в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и комисията за надзор на службите във връзка изявление на Бойко Рашков, че имало заповед от основния прокурор, която блокирала работата на Бюрото за надзор на СРС.

Той напомни кое е наложило основаването на такова напътствие.

Цацаров съобщи, че през 2015 г Бойко Рашков е декларирал че Бюрото разполага с методика за осъществяване на инспекция и по тази причина той е изпратил писмо, с което желае методиката на Бюрото да му бъде изпратена. После още няколко пъти с писма е изисквана, само че не е изпратена. Получава се отговор, че методиката се актуализира, и след искане да бъде изпратена и не обновена, отново не е изпратена.

 Нищо съответно още веднъж в думите на Бойко Рашков пред депутати
Нищо съответно още веднъж в думите на Бойко Рашков пред депутати

Рашков съобщи, че ръководител на правна комисия е неприемливо да му размахва пръст и да му споделя, че му остава още една година

Методиката е нужна за вземане предвид на работата на прокурорите с условията на Бюрото , посочи Цацаров. До този миг никой не е видял тази методика и по тази причина се постанова да се утвърди напътствието. То работи от ноември 2015 година, като е изпратено на Рашков след поискването му.

От януари 2016 до сегашния миг са осъществени 192 инспекции. " Нито един път не стана дума, че това напътствие пречи на членовете на Бюрото " , напомни основния прокурор.

С напътствието се дава достъп до всички регистри и документи. За инспекция от Бюрото на доказателства от СРС би трябвало да се произнесе наблюдаващият прокурор. Достъпът до доказателствени средства е поради Наказателно-процесуален кодекс. Цацаров още веднъж акцентира, че да се твърди, че той е забранил достъпа до доказателствени средства, е лъжа.

" Моля да не се живее със самочувствието, че на сигналите на ръководителя на Бюрото би трябвало да реагира основният прокурор , просто тъй като законът не е подобен ", съобщи Цацаров. На сигналите не е отговорено от основния прокурор, само че е отговорено от способената прокуратура.

По думите му от телевизионния екран е направена спекулата, че надали не материални доказателства на диалог на водач на парламентарна партия са изтекли в интернет издание и източник е Прокуратурата. Това са декласифицирани материали и изпратени в Народно събрание в една анкетна парламентарна комисия и са очевидни. Цацаров прикани да се работи с обстоятелствата.

Рашков от своя страна отговори, че се получавало следното - настояването на заявителя е конфиденциален документ, съгласно напътствието на Цацаров те могат да се срещнат със секретния документ, а материалното доказателствено средство след август 2013 е очевиден документ, само че членовете на Бюрото не могат да го видят съгласно напътствието.

Рашков посочи, че единствено като се видят доказателствените средства, от Бюрото могат да видят какъв е бил редът на използването на СРС , по кое време е поискано, по какъв начин е приложено, какъв брой време. В напътствието ставало дума и за други материали, по думите на Рашков, освен доказателствени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР