Ще ми бъде ли позволено да имам чистач, шофьор? Аз

...
Ще ми бъде ли позволено да имам чистач, шофьор? Аз
Коментари Харесай

Тревогите на руски олигарх, останал без шофьор и чистачка

" Ще ми бъде ли разрешено да имам чистач, водач? Аз на карам... може би доведената ми щерка ще кара колата. Не разбираме по какъв начин да оцелеем " - животът на съветските олигарси се промени внезапно след нанесените наказания заради войната в Украйна и не е ясно до каква степен те са подготвени за новата си реалност. 

Думите са на Пьотр Авен - началникът на най-голямата съветска частна банка " Алфа-банк ", някогашен политик, учен и предприемач. Казва ги от маса, отрупана с плодове, в трапезарията на жилището си в Лондон с двойно по-висок таван от елементарния. Състоянието му е оценено на стойност 4.5 милиарда паунда, само че в изявление пред Financial Times той сподели, че след глобите не знае дали ще може да заплаща даже най-основните си сметки.

В деня преди налагането им, брачната половинка му обикаля британската столица с значима задача - да обикаля банкоматите и да изтегли допустимо най-вече пари, преди достъпът на фамилията до сметките да бъде стеснен. Впоследствие Европейския съюз и Англия замразиха активите му, в това число първокласен апартамент в аристократичния лондонски квартал " Сейнт Джеймс " и имение в предградията на града, цялостно с произведения на изкуството. 

" Бизнесът ни е изцяло опустошен. Всичко, което градихме в продължение на 30 години, е изцяло унищожено. Някак би трябвало да стартираме нов живот, " споделя той. 

Авен е описван в глобите като " изтъкнат съветски предприемач и прокремълски олигарх. " В деня, в който нашествието на Русия стартира, той бе сниман с президента Владимир Путин. 

" Това е доста необичайно, да бъдеш глобен единствено тъй като си срещнал президента. Опитваме да страним от политиката. С Путин представлявах " Алфа груп ", не себе си, " оправдава се той и твърди, че е заслужавал опция да потвърди невинността си: " Ако съдът реши, че си корумпиран, че се занимаваш с мръсни пари - изцяло разбираемо. Но това не го разбирам. Готови сме да потвърдим всичко. "

 По негови думи всеки бизнес в Русия би трябвало да се преценява с Путин, а диалозите с него не съдържат " рекомендации ", а " директиви ": " Той е президентът на страната. Такава е съветската просвета. "

Самият Авен също има престой в Кремъл във визитката си. Бил е министър по външните стопански връзки при започване на 90-те години, когато стартира да натрупа благосъстоянието си - огромна част от него идва от петролни вложения. Превръща се в един от основните съветски олигарси в ерата на Борис Елцин и оказва помощ за финансирането на изборната му кампания през 1996.

Въпреки това твърди, че не е непосредствен с държавното управление сега и срещите му с президента са подбудени от неговите бизнес ползи - споделя, че когато от офиса на Путин звънят, няма по какъв начин да не отговориш.

Олигархът съпоставя протичащото се с конфискацията на имущество от болшевиките през 1917 година " Страхувам се, че това държания няма да бъде забравено елементарно. "

67-годишният предприемач разполага с латвийски паспорт и американска виза, тъй че разполага и с други варианти, само че не желае да напуща Англия, тъй като се опасява, че няма да бъде позволен още веднъж там.

Освен в " Алфа банк " той има дял, непосредствено или не, в най-голямата верига супермаркети в Русия X5 и в мобилния оператор Veon. След рестрикциите обаче му се постанова да отстъпи поста на президент в банката, а акциите му са неразрешени. Същото важи и за дяла му в LetterOne - капиталова група, която има с други глобени лица - Михаил Фридман и Герман Хан. Приходите са ориентирани към фонд за поддръжка на Украйна:

" Легално, не можем да се докоснем до бизнеса. Много се опасяваме от управляващите, " признава Авен. Британските юристи отхвърлят да работят с руснаци.

Към момента наподобява, че ще би трябвало да свикне на този нов метод на живот. Без водач и чистач. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР