Ще кажа на македонците - време е политиците да спрат

...
Ще кажа на македонците - време е политиците да спрат
Коментари Харесай

Петков: След мораториума няма да има шок със сметките за ток

Ще кажа на македонците - време е политиците да спрат с едностранчиви прояви, време е да запретнем ръкави. Питат ме за какво аз отивам, а не очаквам те да дойдат. Защото хората, които се усещат мощни би трябвало да го създадат. Това съобщи премиерлът Кирил Петков в изявление за БТВ. Визитата му в Северна Македония, която бе отсрочена поради карантината, ще се състои в понеделник.

" Искаме нулева приемливост към дискриминирането в Северна Македония, без значение кой с какво съзнание е. 

Това би трябвало да се случи, значимо е в какъв миг ще се случи. Това не се случва с прегъване на ръце, и със мощ, а с градивен диалог и взаимни отстъпки. Това, което е подготвена да направи България - да бъдем основатели за пускане на линията София-Скопие още през идващия месец ", уточни Петков. 

Той разяснява и мъчителните тематики:  " В момента има комисия по историческите тематики, тя би трябвало да си свърши работата. Нито аз, нито Димитър Ковачевски би трябвало да влизаме в тази тематика ".

" Никога не съм приказвал с американското посолство по тази тематика. Мисля че има 100% схващане, че тази тематика не може да се дискутира ", сподели още Петков. 

За мораториума върху цените на тока: 

" Това е другият закон, по който се работи, с цел да даде визия по какъв начин би трябвало КЕВР да работи. Аз не виждам функцията му да е същински регулатор. Не виждам да влиза в енергийните сдружения, с цел да ревизира техните претенции. Когато " Булгаргаз " изиска 30% скос на газа, КЕВР тряБваше да влезе в сдружението и да ревизира на какво съображение е настояването му.

Мораториумът ще падне когато са определени новите членове на КЕВР, те влязат в елементи за какво тези скокове се вършат. Имам много огромни упования срокът на мораториума да не е до дъно. Шокови сметки за ток няма да има ", увери министър председателят.

Много съм удовлетворен от проекта за ограниченията против пандемията, сподели още Петков. По думите му той е изработен на база потенциала на интензивните кревати в лечебните заведения. И няма опция да не се съблюдава. " Шансът за затварянето на стопанските системи е изнесен доста обратно, само че когато това се наложи, не може да не се съблюдава, тъй като става въпрос за човешки животи ", изясни министър председателят. Друго, от което е удовлетворен и поздравява министрите Денков и Сербезова, е че се слага приоритет на учебните заведения - децата от 1 до 4 клас да вървят присъствено, тъй като казусът, който е основан с тях, е доста огромен - 40% от децата изкарват тройки по четене. 

" Първата ми среща след карантината бе с двама депутати от " Възраждане " и доцент Мангъров. Това беше отворен разговор - да сменим риториката и да оставим същинските експерти да приказват. Всички знаем мнението на доц Мангъров, да го чуем. Но да чуем и доцент Аргирова, която аз доста почитам, сподели Петков.

Той разяснява и изявлението на Христо Петров /Ицо Хазарта/ от партия " Продължи смяната ", че протестиращите били водени от фашисти. " Радвам се на нашата парламентарна група, че всички могат да вършат собствена преценка. Никой не ми звъни и не ме пита какво да каже ". 

На въпрос дали Министерство на вътрешните работи има данни за нещо смущаващо, Петков отговори: Нямаше нито един щит, нито една каска, хората защитаваха Народното събрание с телата си. Когато щурмуват Министерски съвет, аз ще сляза при хората долу, даде обещание министър председателят.

Той разяснява като рационално предлагането на доцент Мангъров, че би трябвало да се намерения освен за интензивните кревати, само че и за тези с О2. 

  " Всичко е допустимо ", отговори Петков на въпрос дали може да бъде анулиран зеленият документ.  " Но дано да чуем експертите ", добави той.

Премиерът намира връзка сред ниските равнища на ваксинираност и говоренето на неспециалистите. Той е безапелационен, че не си купува политическо успокоение като кани доцент Мангъров в комисията за пандемията. " Доц. Мангъров е експерт в неговата област. Но му липсва това да гледа по какъв начин се ръководи една огромна система - 6 млн. души. Диалогът е значимо да се случва, тъй като другояче се капсулират елементи от обществото, които единствено подвигат напрежението ", сподели Петков. 

По отношение на опасността против журналиста Атанас Чобанов - и ДАНС, и Министерство на вътрешните работи са добре осведомени по темата и работят по случая. Говорих с тях по тематиката, както и с журналиста. 

" Никой не би трябвало да се кара на никой. Аз персонално познавам Сашо Бойчев, той е почтен човек. Това, че влезе в този проблем правилни или не са тестванията на Никола Минчев - това е реторика, която го е изнервила. Властта не би трябвало да държи сметка на никой ", разяснява Петков абсурда с пиара Александър Бойчев, който реагира и се обади в някои медии поради известия, че пробата на шефа на Народното събрание за коронавирус не бил същински.

. " Вярвам в самостоятелните медии. Той /Бойчев/ се възпламени, тъй като видя нещо незаслужено. Моя идея е всички медии да се учвстват свободни. Журналистическите следствия са с огромна изгода за обществото, когато са самостоятелни. Искам да събера цялата информация за това по какъв начин се финансират медиите. Работим по случая. Всимчки държавни средства към медиите би трябвало да са ясни ", сподели още Кирил Петков. 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР