Ще има ли промени в Закона за Националната служба за

...
Ще има ли промени в Закона за Националната служба за
Коментари Харесай

Гласуване с неясен край: Ще пази ли НСО Борисов и Гешев?

Ще има ли промени в Закона за Националната работа за защита и ще бъде ли стеснен кръгът от охранявани лица - тези въпроси след първо гласоподаване в пленарна зала по този начин и не получиха отговор, защото съгласно някои парламентарни групи законопроектите на " Изправи се.БГ! Ние идваме " и " ИТН " са признати, съгласно други - не. Гласувани ли са законопроектите, признати ли са или не са ще се разбере до часове като има възможност да се стигне и до прегласуване.

Миналата седмица двата законопроекта, които са със сходни текстове, бяха обсъждани в комисията за надзор над службите за сигурност и те минаха на първо четене. Проектите, показани и през днешния ден в пленарна зала от вносителите Ива Митева ( " ИТН " ) и Николай Хаджигенов ( " Изправи се.БГ! Ние идваме " ) плануват с дребни разлики ограничение кръга на лицата от другите управляващи с право на защита и профилиран превоз от НСО.

Право на защита ще имат както и до момента президентът, министър председателят и ръководителят на Народното събрание, само че не и фамилиите им. Председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и основният прокурор ще имат право на профилиран превоз, а защита ще им се поставя единствено при " потвърдена застрашеност " след стимулирано решение на специфичната комисия, написа.

Администрацията на президента няма да има право на профилиран превоз. Предвижда се да отпадне настоящето състояние за президента, премиера и ръководителя на Народното събрание след овакантяване на постовете 4 години да имат профилиран транспорт. Така на процедура, в случай че бъдат признати измененията, някогашният министър председател Бойко Борисов няма да употребява защита от НСО, а основният прокурор Иван Гешев ще може да употребява профилиран превоз, а защита - единствено, в случай че е заплашен.

Според плановете отпадат от защита и специфични коли администрацията на президента, брачната половинка му, част от Министерския съвет, столичният кмет - за превоз и защита. Ще бъдат охранявани длъжностни лица, в случай че има действителна опасност за сигурността им.

Гласуване с неразбираем край - минаха ли законопроектите или не

Гласуването на двете оферти за промени в закона за Националната работа за защита (НСО) приключи с безпорядък и скандал в пленарната зала в Народното събрание и освиркване на председателстващия съвещанието Росица Кирова от ГЕРБ. По време на разискването и дебата парламентарната група на ГЕРБ напусна залата в символ на противоречие с предложенията като за гласуването остана само Десислава Атанасова. Парламентарната група на Българска социалистическа партия също отсъства, а от Движение за права и свободи в залата бе само Хамид Хамид.

Вместо да направи инспекция на кворума, председателстващия Народното събрание Росица Кирова разгласи гласоподаване по първия законопроект, препоръчан от " Изправи се.БГ! Ние Идваме ". " За " законопроекта бяха 98 депутати, срещу гласоподава 1 и един от народните представители гласоподава " въздържал се ". Кирова разгласи, че единствено 100 депутати са дали своят вот и законопроектът не е признат, защото не са събрани 121 гласа " за ". След възражения на депутати, че на таблото е записано, че законопроектът е " признат ", Кирова разгласи отмора, слезе от трибуната, освиркана от депутатите. Няколко минути по-късно разгласи, че закнопроектът не е признат. След това стартира процедура по прегласуване.
 Мирчев: Шокиращи са данните за броя служебни коли и водачи в Народното събрание и НСО Мирчев: Шокиращи са данните за броя служебни коли и водачи в Народното събрание и НСО
" Шокиращи са данните за броя служебни коли и водачи в Народното събрание и НСО (автомобилите единствено в Народно събрание са над 100, при общо 240 национални...

" Моля ви, някой да изясни на председателстващия какво се случва и че би трябвало да направи инспекция на кворума, тъй като тя явно не знае къде се намира ", сподели Тошко Йорданов от парламентарната естрада.

Мая Манолова настоя за поименна инспекция на депутатите, а Десислава Атанасова от своя страна настояваше инспекцията да се извърши посредством електронните карти. Заради хаоса в полупразната пленарна зала, прераснал в скандал, ръководителят на Народното събрание Ива Митева, която е в среща, е поискала да опълномощи Виктория Василева да води съвещанието, което обаче не се случи, а няколко минути по-късно мястото си зае и различен зам.-председател - Татяна Дончева. След поименната инспекция и помощта на

Татяна Дончева с броенето на депутатите, Кирова подложи на прегласуване законопроекта на " Изправи се. БГ! Ние идваме ". 101 депутата гласоподаваха " за ", нито един не гласоподава " срещу " и нито един " въздържал се ".

След като разгласи, че законопроектът още веднъж не е признат, тъй като няма 121 гласа " за ", Кирова приключи съвещанието, а в залата депутатите останаха да спорят и да дискутират правилника. Подобна бе ориста и на законопроекта на " ИТН " - след в допълнение гласоподаване, в което участваха 105 души, по този начин и не се разбра дали законопроектът е признат.

Тошко Йорданов: " Борисов да не се мандахерца с НСО "

" Возенето на избрани длъжностни лица с коли на НСО е тип защита. Жалкият деспот Бойко Борисов още се охранява от НСО. Комисията се срещна със сигналите, които обосновават защитата и те са в действителност жалки. Не е налице нито една справедлива причина данъкоплатците да обезпечават това за Борисов ", съобщи Николай Хаджигенов откакто показа законопроекта.
 Комисията по службите реши да няма защита от НСО за основния прокурор, първата дама и патриарха Комисията по службите реши да няма защита от НСО за основния прокурор, първата дама и патриарха
Шефовете на НСО и ДАР бяха изслушани в парламентарната комисия за надзор на службите поради идните промени в закона, които огран...

" Вземаме този ореол, който основава илюзията за власт - това е смисълът на импортирания от нас законопроект ", заключи в резюме Хаджигенов.

Председателят на Народно събрание Ива Митева, която по закон е една от охраняваните, сподели, че срещите й с НСО са й посочили, че това е една работеща институция с доста готови хора. Въпросът е обаче кои лица би трябвало да бъдат охранявани, а съгласно парламентарната група на " ИТН " те би трябвало да бъдат още един път деликатно преразгледани.

Мая Манолова напомни, че през 2018 година е почнала промяната в НСО, когато някогашният финансов министър Владислав Горанов оповестил, че стартира промяна и първото деяние се е изразявало в отнемането на автомобила със специфична цел на омбудсмана.

" Горанов разгласи, че НСО се е трансформирала в скъпа таксиметрова работа и че първият, който би трябвало да остане без профилиран превоз. Казвам ви от персонален опит - няма нищо ужасно, тъй като открихме преимуществата на пътуването с трен, с рейс и с метро. Трябва да се признае на Горнов, че още в далечната 2018 година прозря, че е нужна сериозна промяна да спести пари и да върне при хората лицата на високи обществени позиции. Не е ужасно да останеш без автомобил на НСО. Напротив - доста е потребно ", добави Манолова.

Депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Маноил Манев бяха най-активни, защитавайки противоположното мнение - че законът за НСО не би трябвало да се пипа. Атанасова напомни уговорките на службата по защита на Папата при последната му аудиенция в България, както и на всички задгранични делегации, посетили страната в границите на българското европредседателство.

" Тотална и безспорна неточност изрично да бъде отстранена защитата на основния прокурор. България има трима живи някогашни президенти, не е огромна тежест за държавния бюджет. Къде е президентът и няма ли да изкаже мнение по законопроектите или напряко ще наложи несъгласие? ", попита от трибуната Атанасова.
 Гешев щял да си наеме частна компания, в случай че остане без защита Гешев щял да си наеме частна компания, в случай че остане без защита
Главният прокурор Иван Гешев разгласи, че е подготвен да си наеме частна компания, която да го охранява, в случай че Народното събрание реши да смъкна защитата м...

Маноил Манев неведнъж акцентира, че смяната в този закон е " фантазията на всеки новоизлюпен популист ".

" Желаещите да дойдат в България държавни лица от други страни внезапно ще намалеят. В закона сте записали, че задгранични представители или делегации би трябвало да имат същата защита, каквато имат и в изпращащата страна. Давам два образеца с прецеденти, които създавате със личния си законопроект - Израел от една страна или Швейцария и Белгия, където защитата е извънредно занижена защита. Ние би трябвало да им завишим защитата, тъй като при нас може да има повишен риск, само че вие го забранявате в закона. Освен това 4 закона ще измененията със заключителните разпореждания и всички те са свързани с националната сигурност ", сподели Манев. По думите му, задачата е да се закрие НСО.

" Всички, които не са били депутати през последните години, знаят какво е дивашкото шофиране и избутване от пътя, возейки някакви ръководители. Лицата на страната би трябвало да имат защита, само че те са министър председателят, президентът и ръководителят на Народното събрание. Прекрасната кърджалийската председателка Цвета Караянчева, някогашният министър председател Борисов и кметът на София Фандъкова не са лицата на страната. Да им возят децата, гаджетата и дамите по всички страни - не заслужават и няма да имат НСО. Бойко Борисов няма да се мандахерца с НСО ", съобщи Тошко Йорданов от парламентарната естрада.

И насочи рецензия към Манов: " Не ми говорете вие за популизъм, тъй като сте представител на най-отвратителната партия ".

Реакциите: Цирк, проява и прикрито болшинство

" Всички видяхме цирка, който демонстрираха партиите на статуквото. Те пожелаха по всякакъв метод да запазят и основния прокурор Иван Гешев, и Бойко Борисов, и тяхната някогашна председателка, която сега в тази постройка играе ролята на помощник. Беше значимо за всички нас като данъкоплатци тези персони да нямат повече защита и да не се възползват повече от привилегиите на НСО и от парите на всички български данъкоплатци ", разяснява Станислав Балабанов от " ИТН ".
 Махат защитата от НСО за конституционните съдии, зам.-председателите на Народно събрание и кмета на София Махат защитата от НСО за конституционните съдии, зам.-председателите на Народно събрание и кмета на София
Националната работа за защита (НСО) да не пази повече конституционните съдии, зам.-председателите на Народното събрание и кмета на София, а гла...

" Започнаха безспорни циркове в пленарна зала с овакантяване на залата, с вписване и негласуване, след това поименната инспекция сподели, че в залата има 125 индивида. И апропо по новия устав на това Народно събрание откакто има регистрирани над 121 души поименно и откакто повече от половината са дали своят вот " за " решенията би трябвало да бъдат признати. Росица Кирова е позор за председателстващ от най-представителната естрада на България. Вече всичко е в ръцете на ръководителя на Народното събрание Ива Митева, която на следващия ден би трябвало да каже какво се случва с тези два законопроекта, тъй като е неприемливо това, което наблюдавахме в пленарна зала ", акцентира още Балабанов.

" Тези хора са изпратени в Народно събрание, с цел да правят работата си като представители на хората. Днес това, което видяхме - три от парламентарните групи не бяха в залата. Променихме новия устав тъкмо поради сходни случаи и тези закони бяха признати. За страдание, много неопитна, меко казано, беше председателстваща Народно събрание и това повлия отрицателно. На процедура по новия устав със 63 гласа " за " от 125 души в зала, трябваше да бъде признато решението, само че това не се случи. По-интересен е въпроса за какво ГЕРБ и Движение за права и свободи не бяха в залата ", разяснява от своя страна Ивайло Мирчев.

По думите му, може би Бойко Борисов се тормози, че ще му бъде свалена защитата. " Защо когато става въпрос за значими закони се появява едно прикрито болшинство, което или гласоподава срещу, или изчезва от зала и по този метод неодобрява значими решения. Това е по-важният въпрос, а не дали председателстващата е чела правилника, тъй като тя явно не го беше чела ", добави депутатът от " Демократична България ".

" На всеки здравомислещ човек стана ясно, че двата законопроекта се вършат за да унижат избрани лица. Даже имаше коментар от трибуната, че най-лесно щеше да бъде в случай че са написани имената на хората, които би трябвало да бъдат уязвени. Само че тук става дума за нещо доста по-сложно - за най-старата работа за защита, която не може да бъде закрита с лека ръка. За нас безапелационното мнение е, че двата законопроекта не бяха признати ", съобщи Александър Нанков от ГЕРБ.

" В новия устав беше включена ясната дефиниция, че би трябвало да има 121 народни представители в гласоподаване, с цел да може един законопроект да бъде признат, затова и за двата нямаше нужния кворум в залата. Ние сме длъжни да сме в залата и бяхме в нея, само че с излизането си заявяваме ясно и изрично, че не поддържаме този законопроект. Който има стремежи да приема такива законопроекти, би трябвало да си провежда съответното болшинство ", счита Нанков.

" Има решение на Конституционен съд, който споделя в такива хипотези, че право на всеки народен представител е да не гласоподава. Всички сме спокойни, чакаме да стане на следващия ден и в 9 ч. Тази съответна председателстваща няма въобще за какво е тук. При поименната инспекция тя не довърши листата. Видяхме по какъв начин наподобява статуквото. Според нас текстовете са признати. Утре сутринта Ива Митева ще има удоволствието да заяви какво се случи през днешния ден, с изключение на цирка ", разяснява Николай Хаджигенов.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР