Ще има ли повишение на учителските заплати?Учители, сдружения на училищни

...
Ще има ли повишение на учителските заплати?Учители, сдружения на училищни
Коментари Харесай

Учителите искат още по-високи заплати

Ще има ли покачване на учителските заплати?

Учители, сдружения на учебни шефове и синдикати в областта на образованието не престават да упорстват за растеж на учителските заплати през тази година. Исканията за нарастване варират от 15 до 30 на 100, разнообразни са и мненията от кой момент то да влезе в действие – от януари или през юни. 

Увеличението на учителските заплати би трябвало да е с най-малко 30 на 100 и да влезе в действие от 1 юни, счита Диян Стаматов – шеф на 119 учебно заведение в София, някогашен заместител учебен министър и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България, написа. 

" В проектобюджета има неизясненост от кой момент са планувани нараствания и с какъв %. Добре е стартовата учителска заплата да остане приравнена към 125% от работната заплата в страната ". 

Симеон Ангелов, начален преподавател в 119 учебно заведение: " Логично е заплатите ни да бъдат вдигнати с 30% от 1 юни. Към сегашния миг заплатите не са задоволителни за работещите в областта на образованието ". 

С какъв брой и от кой момент да се вдигнат учителските заплати? Асен Александров, шеф на 51 учебно заведение в София и ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение: " През последните месеци се усилиха заплатите в доста браншове, само че в нашия - не. По доста предмети към момента мъчно се намират учители ". 

И настояването на Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " – 30 на 100 растеж на учителските заплати от 1 януари 2023 година Юлиян Петров, ръководител на синдиката: " Инфлацията, която продължава. Против сме това, че някои политически сили, анализатори, финансисти демонстрират образованието като нещо, което би съборило бюджета или би попречило на България да влезе в еврозоната. Огромно е скритото напрежение в системата - имаме подготвеност и за митинги, и за стачка ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР