Ще има глобени заради липса на лекарства. Това стана ясно

...
Ще има глобени заради липса на лекарства. Това стана ясно
Коментари Харесай

Готвят санкции заради липса на лекарства в България. Проверяват складове и аптеки

Ще има санкционирани поради липса на медикаменти. Това стана ясно след първото съвещание на Специализирания съвет за надзор над снабдяването с лекарства.

Съветът беше основан от служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев. Той ще заседава най-малко един път седмично, а задачата е да не се стига до дефицит на значими за пациентите медикаменти.

От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че към този миг към момента има десетина медикаменти, които липсват от комерсиалната мрежа, а точният лист ще бъде разгласен на 7 ноември.

От здравното министерство влязоха на
инспекции в складовете за медикаменти
и в аптекарската мрежа, като стана ясно, че има нарушавания, за които ще има наказания.

60% от опаковките на лекарствени артикули по лекарско наставление не се верифицират и отписват от системата, има и дефицит на 10 медикамента на пазара.

Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов съобщи, че са взети съответни решения за справяне с дефицита на медикаменти. Той заяви, че
има дефицит на лекарства на пазара
десетина. След направения разбор в Министерство на здравеопазването е разискван казусът с дефицита на лекарства и методите, по които да се избегне бъдеща такава липса, като се проучва рискът.

Заместник-министърът на опазването на здравето заяви и че ще бъдат осъществени всеобщи инспекции. По цялата верига – и в аптечната мрежа, и при търговците на едро, с цел да се види има ли нарушавания.

От първите инспекции са открити нарушавания, сподели той, само че не изясни от какво естество са те.

Деян Денев, изпълнителен шеф на ARPharM, съобщи, че вследствие на срещата ще бъдат направени съответни оферти от организациите, които вземат участие в границите на Специализирания съвет.

По думите му в България сега единствено към 40% от опаковките, които се отпускат на пациент, се отписват от системата. Ако се обезпечи 100% съблюдаване на българското законодателство опаковките, които са предписани на пациент и отписани от системата, в никакъв случай повече няма да могат да бъдат изнасяни от Европейския съюз. Той акцентира, че има случаи, когато се твърди, че опаковката е отпусната на пациента, а в действителност е изнесена.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР