Ще има една година, в която Българската телеграфна агенция (БТА)

...
Ще има една година, в която Българската телеграфна агенция (БТА)
Коментари Харесай

Новият директор Кирил Вълчев: Не е нужно БТА да се издържа от реклама

Ще има една година, в която Българската телеграфна организация (БТА) ще би трябвало да се пренастрои да работи по нов модел, тъй че по-голямата част от осведомителните ѝ артикули да бъдат свободно предоставени за прилагане.
Това съобщи в извънредно изявление за новият общоприет шеф на Българска телеграфна агенция, журналистът и юрист Кирил Вълчев. Той изясни модела на финансиране на държавната организация, като акцентира, че достъпът до информация в нея към този момент ще бъде обезпечен.
Ще би трябвало да дефинира правила, по които да не се прекрачи границата на конкуренцията. Българска телеграфна агенция не е нужно да се устоя с реклама. Факт е, огромните организации по света към момента работят с заплатен абонамент. Договорите с Българска телеграфна агенция, с които те дават информацията, не разрешават на Българска телеграфна агенция безплатното им разпространяване. Ако не успеем да предоговорим най-малко частнично тяхната информация за бъде свободно популяризирана на българския пазар, ще остане един канал с непознати авторски права, които ще са платени. Безплатни обаче ще бъдат новините, които се създават от репортерите и кореспондентите на Българска телеграфна агенция ", безапелационен бе Кирил Вълчев.
На въпрос дали Българска телеграфна агенция няма да се трансформира по този метод в един от многото новинарски уеб сайтове в България, Вълчев означи, че като шеф ще държи на това Агенцията да стане платформа за чистата информация в страната и " най-големият асистент на останалите медии ". " Една голяма част от издръжката на Българска телеграфна агенция идва от държавния бюджет. И кои са най-големите клиенти на Българска телеграфна агенция - това са Националното радио и Българската национална телевизия. Една немалка част от бюджета на Агенцията е от средства, постъпили от прессъобщения. Хората на Българска телеграфна агенция обикаляха и им споделяха: " Дай 100 лв., с цел да ти пусна до 60 знака твоето известие! " Съгласете се, за какво да няма едно място в нашата страна, в което единният от каналите да бъде всички тези известия, събрани на едно място ", попита риторично Вълчев.
Новият шеф на Българска телеграфна агенция сподели, че постоянно ще стои подозрението, че ръководещите са поставили ръка над Българска телеграфна агенция посредством избора му, само че по думите на Вълчев сходни подозрения взривяват концепцията за народна власт и взаимно контролиращи се институции у нас, както и за самостоятелен информативен народен институт на страната. " Искам българите по света да имат достъп до информация за България ", съобщи още Кирил Вълчев.

 
Целия диалог за бъдещето на Българска телеграфна агенция гледайте във видеото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР