Ще ескалират ли отношенията между Вашингтон и Москва и как

...
Ще ескалират ли отношенията между Вашингтон и Москва и как
Коментари Харесай

Ще ескалират ли отношенията между Вашингтон и Москва след инцидента над Черно море?

Ще ескалират ли връзките сред Вашингтон и Москва и по какъв начин ще се отрази това на войната в Украйна - това са въпросите, които светът си задава след вчерашния случай над Черно море. Американски дрон беше прихванат от съветски изтребители, след което беше свален отдалечено от американските водачи. Според Съединени американски щати е имало контакт сред двете машини, съгласно Русия - подобен не е бил сбъднат. Вашингтон и Москва би трябвало да решат въпроса по сред си, само че този случай нямаше да се случи, в случай че Русия не беше нахлувала в Украйна, сподели представител на Европейската комисия.

Вчера сутринта, по време на обикновен полет за наблюдаване американският дрон MQ-9 Рийпър, е прихванат от два съветски изтребителя Су-27. Действието се разиграва на към 120 км югозападно от крайбрежията на полуостров Крим, твърди " Ню Йорк Таймс ". Прихващането не е казус, само че след към 30 минути, Вашингтон е заставен да смъкна безпилотния летателен уред. Американските военни настояват, че съветският аероплан е закачил една от перките на дрона, както и, че пред него е изливано гориво няколко пъти.

" Това, което видяхме, е по какъв начин изтребител излива гориво тъкмо пред дрона, след което се доближава толкоз покрай него, че нанася вреди на перката му. Според нас, съветският изтребител евентуално също е получил вреди. Доколкото ни е известно, съветският аероплан се е приземил сполучливо. Най-важното в тази ситуация е, че да прихванеш аероплан не е нещо извънредно. Необичайно е държанието на съветските водачи ", съобщи Пат Райдър - представител на Пентагона.

Според Съединени американски щати, държанието на Русия е " несвоевременно, безконтролно и рисково ". Москва твърди, че контакт сред летателните апарати не е имало.

" Полетът на дрона се е осъществявал с изключени транспондери, в нарушаване на границите за краткотрайно потребление на въздушното пространство, открито за задачите на специфичната военна интервенция, с което са осведомени всички, употребяващи интернационалното въздушно пространство, и което е оповестено в сходство с интернационалните стандарти. С цел идентифициране на нарушителя бяха вдигнати дежурни изтребители. След внезапна маневра, дронът мина в неуправляем полет със загуба на височина и се удари във водната повърхнина. Искам да подчертая - съветските изтребители не са употребявали въоръжението на борда, не е имало контакт с безпилотния летателен уред и са се върнали наред на летището, на което са основани ", съобщи Игор Конашенков, представител на министерството на защитата на Русия.

Посланикът на Москва във Вашингтон беше привикан в Държавния департамент за протестна нота. Пред публицисти Анатолий Антонов дефинира случая като провокация и попита каква ли би била реакцията в случай че съветски дрон прелети покрай Ню Йорк или Сан Франциско. Говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи, че на Антонов е било казано Русия да внимава повече когато употребява интернационалното въздушно пространство, изключително когато наоколо има американско съоръжение.

От Пентагона дадоха обещание, че ще покажат видео от съприкосновението сред съветския изтребител и американския дрон. Сега огромната конкуренцията ще бъде кой ще стигне до останките на Рийпъра. От Съединени американски щати вършат всичко допустимо да обезопасят периметъра, тъй като в случай че Русия стигне до машината първа, по този начин ще има достъп до секретни американски военни технологии.

" Мисля, че задача номер едно ще бъде твърдостта и яснотата, с която ще реагират Съединените щати. Като задачата е да се покаже, че не желаеме нашата лична уязвимост или колебливост да се употребява от руснаците и да ги насърчи да опитат нещо друго или да приложат този метод във връзка с различен летателен уред ", сподели Том Карако от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон.

И още реакции - от Кремъл обявиха, че изказването на Министерството на защитата е задоволително изчерпателно, само че Песков още веднъж сподели, че американско-руските връзки са в " плачевно положение ", че всяка страна е в правото да пази ползите си, и за следващ път акцентира, че Москва е подготвена за " градивен разговор ". Турция съобщи, че следи от близко случая.

Става дума за първият прочут физически контакт сред армиите на двете страни от началото на войната в Украйна, написа вестник " Ню Йорк таймс ", а съгласно " Уолстрийт джърнъл ", казусът демонстрира пред какви провокации се изправят всички - директно или непряко, забъркани в украинския спор. Инцидентът провокира голям брой реакции на Капитолия - по какъв начин Съединените щати би трябвало първо да подкрепят Украйна, само че и да подсигуряват, че няма да се стигне до спор сред Русия и НАТО. Фактът, че става въпрос за безпилотна машина допуска, че няма да се стигне до ескалация, защото не е забъркан човешки живот, разясняват политици и специалисти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР