Пентагонът разсекрети видеокадри от инцидента с американски дрон, паднал в

...
Пентагонът разсекрети видеокадри от инцидента с американски дрон, паднал в
Коментари Харесай

Откриха ли американския дрон?

Пентагонът разсекрети видеокадри от случая с американски дрон, паднал в Черно море след прихващане от съветски самолети. Това е първи директен конфликт сред двете сили след началото на войната в Украйна, който утежни в допълнение така и така обтегнатите връзки сред Вашингтон и Москва.



Според севастополски уебсайт съветските военни са разкрили отломките на безпилотния уред с подводен робот на 60 километра от Севастопол, на дълбочина към 900 метра. Информацията не е доказана от публични източници.



Кадрите в 40-секундното видео на Пентагона са инсталирани, само че демонстрират събитията в действителната им поредност. Заснет е съветски Су-27, който приближава американския дрон и изхвърля гориво, с цел да повреди безпилотния уред. Стига се до загуба на сигнал след друга маневра на съветски аероплан, която съгласно Пентагона, приключва със конфликт. Вижда се и разваленото витло на дрона. Впоследствие машината е станала неуправляема.

Руската страна отхвърля физически конфликт и твърди, че дронът е паднал след прекомерно внезапна маневра. Руски кораби са били видяни в региона на рухването, само че до момента няма данни за извадени парчета. Преди удара отдалечено са били изтрити всички данни, оповестиха Съединените щати.



" Вероятно дълбочината там е 1200 или 1500 метра. Операция по изваждане на тази дълбочина би затруднила всеки- това първо. И второ - правилно е, че нямаме кораби там, само че имаме доста другари и съдружници в региона ", сподели ген. Марк Мили, ръководител на комитета на Обединените началник-щабове на Съединени американски щати.

Видеото беше оповестено след телефонни диалози сред началник-щабовете и министрите на защитата на двете страни. Държавният департамент уточни, че казусът се проверява.

" На този стадий не мога да се произнеса за претекст или желание. Мога да кажа обаче, че това е неразумно и рисково деяние. Но ще оставим следствието да продължи ", сподели Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати.

Според съветската дипломация Съединените щати са пренебрегнали рестриктивните мерки за полети над Черно море, наложени от Москва след началото на войната в Украйна.

" Те споделиха, че Съединените щати ще продължат да летят където си изискат " в сходство с интернационалното право ". По тази логичност пространството към Съединените щати е със същия статут като пространството към Черно море ", сподели Сергей Лавров- министър на външните работи на Русия.

Падналият дрон може да лети на височина до 15 хиляди метра в продължение на 27 часа с съществена цел - разузнаване.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР