Ще бъде направен пълен одит на всички първокласни пътища, на

...
Ще бъде направен пълен одит на всички първокласни пътища, на
Коментари Харесай

Започва пълен одит на първокласните пътища и магистрали у нас

Ще бъде изработен цялостен одит на всички първокласни пътища, на всички автомагистрали и на инженерните уреди към тях. Подробните инспекции към този момент са разпоредени от заместник-министър Явор Пенчев. Това съобщи районният министър Гроздан Караджов на конференция, на която разгласи целите и екипа на министерството.

Той посочи, че стартира 4-годишна стратегия за съществени и превантивни поправки на пътища от републиканската пътна мрежа – от клас 1 до клас 3. Четвъртокласната пътна мрежа също ще бъде настоящо ремонтирана по този начин, както е записано в програмата за ръководство на държавното управление, разясни Гроздан Караджов.

По думите му всички стартирани обекти сега страдат от липса на дефинитивни планове на Оценка на въздействието върху околната среда и не са направени отчуждавания.

" Започваме интензивно да работим с АПИ за попълване на тези досиета, т.е. за узаконяването на всички прави от автомагистралите, това включва и разширението и рехабилитацията на пътя сред Ботевград и Видин. Започваме да работим по тунелите Петрохан, Шипка и тунела под Стара планина, по продължение на Автомагистрала " Черно море ", сподели още Гроздан Караджов.  

" За поддръжка на пътищата нормално се отделят 300 милиона лв., като всички са наясно, че са нужни 1,2 милиарда лв.. Тези пари нормално се изсипват в края на годината от остатъка в бюджета, само че към този момент няма да е по този начин. Министерство на регионалното развитие планува да даде тази година 2,8 милиарда лв. за ремонт на над три хиляди километра пътища, в това число и на 163 километра автомагистрали. Парите и дейностите за този ремонт ще бъдат заложени в бюджета за тази година ", уточни районният министър. 

Основен приоритет на Министерство на регионалното развитие във ВиК бранша е да има чиста вода за пиянство. Досега главните старания са били към отпадните води. През ВиК холдинга ще се търсят пари за планове за филтриране на водата, посочи Караджов. Засега цената на водата е контролирана от КЕВР и ще се търси метода за компенсиране на цената на електрическата енергия, платена от ВиК сдруженията и те да не излизат на загуба. 

" Ще желаеме понижаване на загубите за вода по водопроводната мрежа. Средноевропейският % за загуби е 35, само че ние доста мъчно ще стигнем до това равнище.  работата на ВиК сдруженията ще се предизвиква повишението на енергийната успеваемост и включване на възобновими енергийни източници. Ще се работи и за разделянето на битовата канализация от тази, която събира дъждовната вода. Сега, при проливни дъждове, пречиствателните станции се претрупват с дъждовна вода и дефектират ", сподели Караджов.

Ще се усили обсега на тол мрежата на пътищата по които се движат тежкотоварните камиони. В тях ще се включат и пътища от второкласната пътна мрежа. Това евентуално ще стане след първото тримесечие. Засега пътната такса няма да се подвига, добави той. 

В Министерство на регионалното развитие ще се ускори контрола на ВиК компаниите и процедурите, които вършат по закона за публичните поръчки, добави Караджов. Във ведомството се работи по план за промени за Закона за устройство на територията, за цифровизация на капиталовия развой и за влизането в действие на заповедите за премахването на противозаконни здания, изключително по Черноморието. 

Санирането на жилищните здания също ще е във фокуса на вниманието на Министерство на регионалното развитие, тъй като интереса на хората към тази стратегия е доста огромен.

В идейна фаза е и градеж на четири моста по река Дунав при Силистра, Русе, Никопол и Оряхово и още един, дублиращ Аспаруховия мост, който да поеме трафика на автомагистрала " Черно море ", сподели Караджов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР