Ще бъде ли заклемено розовото масло като токсично? Днес Европейският парламент

...
Ще бъде ли заклемено розовото масло като токсично?
Днес Европейският парламент
Коментари Харесай

Ще бъде ли заклемено розовото масло като токсично?

Ще бъде ли заклемено розовото масло като токсично?

Днес Европейският парламент гласоподава предлагането на Европейската комисия да се промени класификацията на етеричните масла. Сред тях е  и българското розово масло. Комисията желае в бъдеще те да бъдат обсъждани като смеси, евентуално рискови за здравето.

Това заплашва бъдещето на етерично-маслените култури, които се славят като натурални артикули.

Според българските розопроизводители, в случай че бъдат признати, измененията могат да се отразят на търсенето и на цялото произвеждане

Според условието на комисията нови етикети и пиктограми би трябвало да загатват какви са евентуалните опасности на съставките им за здравето на хората и околната среда. Някои от веществата му биха могли да провокират алергична реакция. Няма обаче задълбочени проучвания по тематиката.

Според българския евродепутат Атидже Алиева, която пази от дълго време идеята да се запази етеричното масло, предложенията на Европейска комисия не могат да стъпят на солидни научни доказателства.

“Българското розово масло съдържа над 300 съставния елемент, проучването на всяка една от тях е доста мъчно ”.

Освен от България, розовото масло е предпазено в диспути и от други страни-производители, като Франция, Германия, Нидерландия, Испания и Италия. Тяхната съществена цел е продуктът да се преглежда като един главен детайл (вещество), а не като примес от разнообразни субстанции.

Предложното от комисията изменение обаче цели точно съставът на розовото масло да се преглежда не като една цяла молекула, а да се разделя на нейните съставни елементи.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР