Ще бъде ли узаконен небостъргачът Златен век в центъра на

...
Ще бъде ли узаконен небостъргачът Златен век в центъра на
Коментари Харесай

Ще бъде ли узаконен небостъргачът Златен век в центъра на София?

Ще бъде ли легализиран небостъргачът " Златен век " в центъра на София, откакто основният проектант на столицата издаде уверение за приключен градеж? Казусът се точи от няколко години, откакто предприемчив комитет оспори валидността на строителното позволение. Според строителя разрешението за градеж е годно и все още, а от Столичната община обявиха, че към този момент нямат правни учредения да откажат издаването на въпросното уверение.

Казусът с небостъргача " Златен век " се появи след промени на Закона за устройство на територията през 2017 година Според промените строителните разрешителни за подобен вид здания бяха удължени от 5 на 10 години. Според съперниците на градежа обаче това изменение на закона не визира " Златен век ", като напомня, че ДНСК краткотрайно е спряла градежа.

" Фактът е, че е патова обстановка. Защото постройката е планувана 120-метрова постройка, а администрацията е споделила, че единствено 60 от тези 120-метра са законни. Според нас строителството на една постройка продължава от основите до покрива и в случай че тя не бъде довършена от основите до покрива, тя е незавършена постройка. Щом е изтекло строителното позволение преди довеждане докрай на постройката, цялата постройка би трябвало да бъде отстранена ", сподели Никола Вапцаров, Инициативен комитет " Лозенец ".

Според строителя обаче, освен че строителното позволение не е изтекло преди няколко години, само че то и все още е годно. За което има и правосъдно решение.

" Административен съд на София град откри, че това позволение е годно до 2024 година. След това отидохме на втора инстанция. И Върховен административен съд не взимат публична позиция, споделят, че ние имаме друга правна отбрана, само че удостоверяват това, което Софийския административен съд е открил като годно ", съобщи арх. Пламен Мирянов.

И по този начин - въпросът още веднъж се връща в Национална дирекция строителен надзор, откъдето би трябвало да наблюдават за законосъобразността на строителството на здания от този вид. Докато тече производството на ДНСК дали строителното позволение на " Златен век " е годно или не, от компанията строител пращат няколко заявки до основния проектант на Столична община да им бъде издадено уверение за приключен градеж. От общината отхвърлят, с претекста, че към момента тече произвеждане в ДНСК. И по този начин до август тази годна.

" Аз още веднъж отхвърлих на " Артекс " и им споделих, че до момента в който не приключат делата, ние няма да издадем такова уверение. " Артекс " се обърнаха към ДНСК. ДНСК към този миг - август, прекратиха всички производства. И към 31 август аз получавам писмо, в което ми се споделя, че анализът, който се прави във връзка с постройката дали е приключена в недодялан градеж или не, не кореспондира с това дали една постройка е законна или противозаконна, т.е. няма спънка да се издаде такова уверение за недодялан градеж. - Кой ви го изпрати това? - ДНСК ", сподели арх. Здравко Здравков, гл. проектант на Столична община.

От ДНСК в писмена позиция за Българска национална телевизия обаче споделят, че те не са осведомени с решението на основния проектант на София.

" ДНСК не е известена от способния орган - основния проектант на Столична община, по отношение на издадено уверение по член 181 от Закон за устройство на територията за степен на комплектност на градежа. Не е известена и от вложителя на обекта. Издаденото от основния проектант на София арх. Здравко Здравков уверение по член 181 от Закон за устройство на територията основава нови условия. Във връзка с гореизложеното, ДНСК ще предприеме следващи законосъобразни дейности, откакто се изяснят новите обстоятелства от голяма важност за случая ", се показва в позицията на ДНСК.

И по този начин топката още веднъж е в полето на ДНСК, които би трябвало да преценяват дали да стартират ново произвеждане за законосъобразността на градежа, или процедурата по документалното му довеждане докрай ще продължи. А в това време от Инициативен комитет " Лозенец " споделят, че в случай че няма решение на ДНСК за оповестяване на нелегално строителство, другата седмица ще излязат на митинг.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР