Ще бъде ли екстрадиран в Турция задържаният във Варна германски

...
Ще бъде ли екстрадиран в Турция задържаният във Варна германски
Коментари Харесай

Задържаният в България Мехмет Я.: Защото съм кюрд


Ще бъде ли екстрадиран в Турция арестуваният във Варна немски жител Мехмет Я.? Парламентът на Северен Рейн-Вестфалия в това време прегледа неговия случай. С Мехмет Я. по телефона беседва Вилдан Байрямова.

Да стартираме с малко предистория. На 2 септември 2018 немският жител Мехмет Я. и брачната половинка му Гюлшен кацат на летище Варна с желанието да прекарат отпуската си в курорта „ Златни пясъци “. Мехмет Я. обаче е арестуван още на аерогарата, а Окръжният съд във Варна постановява мярка за неотклонение „ домакински арест “. На 11 септември Апелативният съд в морската столица я удостоверява. По искане на България Турция би трябвало да изпрати документи за правосъдното минало на немския жител. Едва тогава ще може да се гледа делото за желаната от Турция екстрадиция. През 2005 година съдът в Адана е осъдил Мехмет Я. по обвиняване, че е членувал в Кюрдската работническа партия /ПКК/ и че като студент е пропагандирал в нейна изгода.

Мехмет не дава и не популяризира фотоси – родителите му са в Турция и се бои за ориста им. Ето какво сподели той в телефонен диалог с нашата кореспондентка Вилдан Байрямова:

Защо бяхте наказан в Турция? Какви бяха обвиняванията против Вас?

Мехмет Я.: Когато бях студент в Турция, бях подложен на напън поради политическите ми възгледи и етническия ми генезис – аз съм кюрд. Арестуваха ме, минах през изтезания. Защото съм кюрд ме упрекваха, че агитирам концепциите на ПКК. А в действителност, през 1995 година желаех единствено да бъдат отстранени възбраните върху майчиния ми, кюрдски език и да бъде прието съществуването на етническата ни общественост, тази на кюрдите.

Кога и по какъв начин се озовахте в Германия?

Мехмет Я.: През декември 2001 година дойдох като емигрант и желаех политическо леговище. През 2002 година немските управляващи одобриха моите претекстове за настояването, а изгонването ми в Турция е било неразрешено поради заплахата от нови изтезания и арести. Това е видно от държавните документи на Германия, посолството в София ги даде на юриста ми и той ги внесе в българския съд. От 2009 година съм жител на Германия.

Имахте ли връзка с ПКК , членувахте ли в тази партия, до момента в който бяхте в Турция, подкрепяхте ли я?

Мехмет Я.: Не, в никакъв случай. Както и нагоре споделих, единствено поради политическите ми възгледи и етническия ми корен бях обект на напън от страна на турските управляващи.

Имате ли опасения, че и България може да повдигне против Вас обвиняване поради възможните ви връзки с ПКК?

Мехмет Я.: Нито в Турция, нито в Германия, нито пък в България съм направил някакво закононарушение. Така че нямам аргументи да се опасявам.

Как се отнасят към Вас тук, в България? Имате ли право да излизате отвън хотела, по какъв начин минават дните Ви ?

Мехмет Я.: Не съм се сблъскал с неприятно отношение тук. Идващите в хотела за инспекция полицейски чиновници са благородни и вежливи хора. Нямам право да излизам отвън хотела, неразрешено ми е. А дните ми минават в очакване.

Прави ли Германия нещо за Вашата отбрана, знаете ли?

Мехмет Я.: От самото начало немското Министерство на правораздаването и посолството на Германия са в непрекъсната връзка с нас.

Интерпол в действителност към този момент е отменил заповедта за издирването Ви. Знаете ли за какво?

Мехмет Я.: Наистина не зная за какво. Но това да бъда търсен посредством Интерпол е било неточност. Защото аз съм човек, който по политически аргументи се е сблъскал с неналичието на права. А отводът на Интерпол да ме търси ме направи благополучен.

Защо българският съд желае документи от Турция?

Мехмет Я.: Нямам никаква визия. Ще се веселя, в случай че Вие запитате съда и ми кажете.

Тревожите ли се, че може да Ви изпратят в Турция? Какво би могло да Ви се случи там?

Мехмет Я.: Разбира се, че се безпокоя. Очаквам и се надявам, че българските управляващи ще се съобразят със законите на Европейски Съюз и с показаните пред съда документи, с цел да не се стигне до такава степен.

Говорихте ли с публицисти до момента? Защо се съгласихте на това изявление?

Мехмет Я.: Германските медии с паника следят развоя на делото ми още от първия ден и от близко наблюдават обстановката. Причината да беседваме в този момент е, че става дума за Дойче Веле, а аз имам вяра на тази медия.

Междувременно държавното управление на Северен Рейн-Вестфалия прегледа случая на арестувания в България Мехмет Я., оповестява вестник „ Генераланцайгер “ от Бон. Пред Народното събрание в Дюселдорф депутатката Бериван Аймаз е поискала да разбере за какво Мехмет Я. не е бил предизвестен от немските управляващи, че Турция желае неговото изгонване. Тя подсети за оповестеното през 2017 година от вътрешния министър Херберт Ройл желание да бъдат прегледани всички претенции за търсене на турските управляващи по линия на Интерпол и надлежно застрашените лица да бъдат предизвестени. От отговора на министъра излиза, че това се дължи на една случайност: Искането на Турция е по-старо – още от 2009 година, а немските управляващи са подложили на инспекция единствено случаите от последните пет години.

„ Начинът, по който държавното управление на Ердоган се отнася с съперници на режима, е просто колосален. Случаят с бонския жител Мехмет Я. демонстрира ясно, че турското държавно управление систематично злоупотребява със структурите на Интерпол, с цел да преследва и тормози критици на режима и в чужбина “, е декларирала депутатката от партията на Зелените Бериван Аймаз, представена от изданието.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР