Щатският долар е доминиращата международна валута и играе ключова роля

...
Щатският долар е доминиращата международна валута и играе ключова роля
Коментари Харесай

Светът презира силния долар, но не може без него

Щатският $ е преобладаващата интернационална валута и играе основна роля в световната търговия. Въпреки че това може да наподобява като добра вест за американците, огромна част от света не гледа с положителни очи на възхода на зелените пари, предава CNBC.

Когато щатският $ доближи рекордни върхове през септември 2022 година, доста страни с ниски приходи – които разчитат на валутата, с цел да действат – изпаднаха в усложнение и в някои случаи се оказаха въвлечени в икономическа и политическа рецесия.

И по този начин, ето го парадоксът. Останалият свят презира превъзходството на $, само че въпреки всичко се обръща към зелените пари, тъй като в действителност няма опция “, изяснява Есуар Прасад, икономист в Brookings Institution и професор в университета Корнел.

Въпреки непрекъснатите прогнози за спад, близо 60% от валутните запаси на международните централни банки – парите, които се държат за покриване на непредвидени финансови незабавни случаи – са вложени в активи, деноминирани в долари.

Делът на щатския $ като платежна валута в международен мащаб е повече от 40%, до момента в който той съставлява над 60% от интернационалния дълг и 50% от заемите в международен мащаб. Освен че са съществена валута за интернационалните финансови транзакции, артикули като нефт и злато, също се купуват и продават в щатски долари.

Доминацията на $ при преводите се простира и до щатската банкова система, която, от своя страна, се въздейства от фискалната и монетарна политика на Съединени американски щати.

Това в последна сметка ще затвърди още повече господството на $. Това сигурно е сериозен проблем за страните с ниски приходи, които имат високи равнища на външен дълг, изключително дълг, деноминиран в долари “, заключи Прасад.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиндолар курс на $ валута доминация международна стопанска система ПоследниНай-четениПазари 32 Светът презира мощния $, само че не може без него Политика 188 Радев желае да знае дали Политическа партия ще се сдобри с ГЕРБ Компании 76 Goldman Sachs редуцира хиляди чиновници Накратко 808 Новините от седмицата: Провал за кабинета „ Денков “; Нов цех в Русе; 117 млн. лева за фамилни компании Компании 10773 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Хай-тек 10675 6G може да употребява хората като източник на сила Компании 9648 Репресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant Group Личности 3458 „ Ще си пандизчия или милионер “: Защо Брансън напуща учебно заведение на 15 Всички вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР