Щангистът Христо Христов е една от надеждите на България за

...
Щангистът Христо Христов е една от надеждите на България за
Коментари Харесай

Щангистът Христо Христов пред Efirbet: Искам да спечеля медал на Олимпиадата в Токио

Щангистът Христо Христов е една от очакванията на България за орден на Олимпиадата. На Игрите в Токио състезателят на варненския „ Титан “ ще подвига в категория до 109 кг., като това ще е дебют за него на най-големия състезателен конгрес.

Макар че е единствено на 20 години, Христо към този момент има впечатляваща визитка. При мъжете той стана втори на Европейско и първи на Олимпийска подготовка в Доха, спечелил е също сребърен орден от Младежка Олимпиада, две международни трофеи за юноши и младежи и четири европейски за кадети и юноши. 

какво показа Христо Христов по отношение на това каква ще бъде настройката му за надпреварата в Япония, какво мисли за главните си съперници и кой ще е ключът към триумфа.

Г-н Христов, по какъв начин върви подготовката Ви и по кое време летите за Токио?

Тренировките протичат по проект на НБ „ Спортпалас “ край Варна, където ще останем до 21 юли. Тогава летим от Варна за Истанбул и оттова за Токио. Състезанието, в което ще вземам участие, е на 3 август.

По какъв брой часа дневно сте в залата и по какъв начин се чувствате?

Правя две тренировки по 3 часа. В момента се усещам прелестно и най-хубавато е, че болките, които имах по-рано през годината, отшумяха. Подготовката е направена по този начин, че да доближи върхова форма в Токио.

Как сте с килограмите?

Перфектно. Може да се наложи да смъква най-вече 2-3. Това е нищо, мога да го направя и дни преди да изляза на подиума в Токио.

Спазвате ли хранителен режим?

Няма нещо, от което да се отнемам, щом килограмите ми са в норма. Храня се с всичко, но  всичко е в рамки. Е, чипс не си разрешавам, само че вафлички и сокчета – да.

Имате ли вечерен час?

В 22,30 най-късно сме по стаите, само че мъчно задрямвам. Заради горещината, поради страстите денем, адреналинът идва допълнително и задрямвам след среднощ. Но заран в 8 би трябвало да съм станал.

Какво вършиме в дребното си свободно време?

Със съотборниците беседваме в барчетата на първия етаж и си пиша с околните хора по телефона. Ако остане време, виждам и някой филм на компютъра. Иначе телевизия не виждам, тъй като приказват най-вече за пандемията.

Христо, какъв брой щангисти ще бъдат във Вашата категория в Токио?

23-ма са в предварителните листи, само че за финала ще останат 14. Аз съм на седмо място в листата.

Кои ще са любимци за купата?

Арменецът Симон Мартиросян, който е повторен световен  и европейски първенец и втори на предната Олимпиада, и узбекът Акбар Джураев. Последният е с две годин по-голям от мен и сме вдигали на няколко надпревари.

При първата Ви среща с Мартиросян при мъжете, Вие взехте сребро на Европейското, а той направи нула в изтласкването и отпадна. Значи и той може да бърка, като всеки човек.

Може, само че в Япония ще е още по-мобилизиран, и поради грешката на Европейското и поради това, че ще желае да се окичи с първо олимпийско злато.

Дни след Европейското през април, Мартиросян умъртви човек на пътя в Армения със своя Мерцедес. Жертвата е пресичала на неразрешено място и Симон няма да влезе в пандиза, само че допустимо ли е този случай да се отрази на душeвността му?

Не имам вяра, макар че е много неприятно това, което му се е случило. Аз съм уверен, че в Токио той ще е на познатото високо равнище.

А Вие?

Моята настройка също ще е да дам най-хубавото от себе си. Искам да печеля орден, само че няма да кажа от какъв метал.

Наясно ли сте какъв брой би трябвало да вдигнете, с цел да сте измежду призьорите?

Наясно съм. Зная какви са опциите ми и зная какво мога, когато съм подготвен на 100 %.

По силата ли Ви са тежестите, с които Мартиросян и Джураев могат да се оправят?

Досега те са вдигали повече, само че не желая да встъпвам в елементи от кухнята. Ако в Япония подвигна това, което върша на тренировки или най-малко се доближа оптимално до него, ще съм спокоен. Да не забравяме също, че Симон и Акбар също са хора, а доста постоянно и душeвността се оказва решаваща за разпределението на медалите на най-големите шампионати.

Като казвате душeвност, по какъв начин ще Ви се отразят огромните упования на спортна България към Вас и това, че ще бъдете дебютант на Олимпиада?

Не мисля, че това иска ми се отрази по някакъв метод. Ще изляза, с цел да подвигам за България, ще изляза убеден в силите си и решен на всичко, с цел да развеселявам българите, които ще ми стискат палци. Винаги, когато подвигам, се сещам за една обичана моя фраза, казана от Дан Колов: Чувствам се мощен, тъй като съм българин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР