Шотландски Сетер е популярен като помощник в лова, но е

...
Шотландски Сетер е популярен като помощник в лова, но е
Коментари Харесай

Шотландски Сетер

Шотландски Сетер е известен като асистент в лова, само че е съвършен и в качеството си на домакински любим поради отзивчивия си манталитет. Шотландски Сетер е мъдро и игриво куче, което е уместно за хора, водещи деен метод на живот, както и за фамилии с дребни деца.

История на Шотландски Сетер

Историята на Шотландски Сетер стартира към края на XVIII век, когато се вършат кръстоски сред пойнтери, ирландски сетери и черни шпаньоли, като се цели основаването на ловно куче с съвършени работни качества. Шотландски Сетер е най-слабо публикуваният тип сетери, само че е измежду обичаните породи на положителните ловци.

Затова първоначално Шотландските Сетери са били развъждани от ловци, само че след време тези красиви умни кучета съумели да привлекат вниманието на аристокрацията. В историята на породата голяма роля е изиграл британският благородник сър Гордън. Той отделял доста време за подобряването на породата, поради което тези животни и до през днешния ден са известни с още едно название - Гордън Сетер. Представителите на породата Шотландски Сетер са най-силни от всички сетери.

Стандарт на Шотландски Сетер

Шотландски Сетер е куче с растеж над междинния - височината на мъжките доближава до 69 сантиметра, а женските стават високи до 65 сантиметра. Теглото на мъжкарите доближава до 30 кг, женските са с към 2 кг по-леки. Главата на Шотландски Сетер е солидна, с ясно изразено чело и отчетливи дъги на веждите. Муцуната на кучетата от тази порода е необятна, с компактно прилепващи устни, носът е огромен и черен на цвят. Ушите на Шотландски Сетер са меки, клепнали и необятни, покрити щедро с четина. Очите са огромни и тъмнокафяви на цвят.

Вратът е мощен, гърбът е необятен, гръдният панер е солиден. Крайниците на Шотландски Сетер са стройни дълги и мускулести. Опашката е права или леко извита в средата, кучето не я подвига в никакъв случай над гърба. Козината на Шотландски Сетер е със междинна дължина, права или леко вълниста на ушите, долната част на гърдите и корема. На задната част на крайниците има украсителни ресни, както и в долната част на опашката. Цветът на козината на Шотландски Сетер може да бъде единствено един - черен със сиво-синкав отенък, с рижави петна по гърдите, муцуната и лапите. Допустими са дребни бели петна на гърдите, само че в случай че са по-големи или козината е с кафеникав колорит, се счита за отклоняване от стандарта на породата.

Грижи за Шотландски Сетер

 Шотландски Сетер Снимка: 101 Dog Breeds

Грижите за козината на Шотландски Сетер изискват ежедневно сресване с железен гребен, с цел да може тя да е с хубав искра, мека и гладка на пипане. Къпането е целесъобразно да става не по-често от четири -пет пъти в годината, с мек шампоан. Шотландски Сетер има потребност от доста придвижване и за него най-добре е да живее на двор. Ако живее в апартамент, Шотландски Сетер би трябвало да се извежда на дълги разходки два пъти на ден. Шотландски Сетер има потребност да взе участие в лов, по този начин ще е най-щастлив, само че в случай че това е невероятно, се предлага кучето да се включва в игри, имитиращи лова.

Обучение на Шотландски Сетер

Шотландски Сетер е доста мъдро куче и с лекост възприема процеса на образование. Шотландски Сетер с подготвеност извършва всичко, което изисква от него стопанина му, само че защото е куче с лидерски качества е добре стопанинът му да покаже, че той дефинира какво се случва, и да изисква изрично осъществяването на командите. Недопустимо е да се ползват физически санкции на Шотландски Сетер в процеса на образование.

Хранене на Шотландски Сетер

Шотландски Сетер е куче, което няма искания към храната - по тази причина можете да му давате както гранулирани и консервирани храни от висок клас, по този начин и натурални артикули, които постоянно да обогатявате с витамини и минерали, които са нужни за здравето и положителния външен тип на представителите на тази порода. Не давайте на Шотландски Сетер тръбни кокали, прясно мляко, прекомерно горещи и прекомерно студени храни, сурова риба, сурово месо, тлъсти меса, пържени, мазни, пикантни и прекомерно солени храни, тестени и захарни произведения.

Заболявания на Шотландски Сетер

Шотландски Сетер е извънредно здрава порода кучета. Въпреки това обаче е допустимо те да страдат от генетично обусловени болести - като тазобедрена дисплазия, към която са мощно предразположени. Шотландски Сетер може да страда и от катаракта и прогресираща недоразвитост на ретината. Тези кучета са склонни към отичане на корема, по тази причина би трябвало да се хранят, като дневният им дял се раздели на няколко елементи, които се дават в разнообразни часове на деня. Не се предлага Шотландски Сетер да се движи интензивно час и половина след щедро хранене, защото може да получи приплъзване на стомаха и това да приключи съдбовно за кучето.

Любопитни обстоятелства за Шотландски Сетер

Представителите на породата Шотландски Сетер са енергични, дейни и добродушни. Те са по-спокойни от своите събратя – британски и ирландски сетер. От пръв взор излиза наяве, че това съществено куче е основано за работа. Шотландски Сетер се употребява за лов на птици. Тези умни кучета намират дивеча по миризмата и застават в присъща стойка, до момента в който стопанинът не даде команда птицата да бъде подплашена. Породата е добре приспособена за работа, издържлива и непретенциозна. Шотландски Сетер има доста положително подушване и може да търси дивеча при най-различни естествени и метеорологични условия.

Шотландски Сетер е съвършен за хора, които интензивно вървят на лов или обичат почивките измежду природата. Шотландски Сетер е идеална компания за разходка в парка.

Представителите на породата Шотландски Сетер са идеални домашни любимци - те са доста общителни и са чудесни другари в игрите на децата. Шотландски Сетер е доста дисциплиниран и не демонстрира никаква експанзия. С други животни също се схваща добре и може да съжителства с тях безпроблемно. Шотландски Сетер се трансформира в самоуверен бранител на стопаните си, в случай че реши, че нещо го заплашва.

Недостатъци на Шотландски Сетер

Шотландски Сетер има мощно развъртян ловджийски инстинкт. Ако се извежда без мотив в града, Шотландски Сетер може да подгони котка или друга дребна животинка и да се изгуби или да пострада, по тази причина се предлага стопанинът му или да го извежда на мотив, или да го е обучил задоволително добре, че да може да го спре в сходна обстановка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР