Шокът от новия стил на атентаторите обзе Европа миналото лято

...
Шокът от новия стил на атентаторите обзе Европа миналото лято
Коментари Харесай

Може ли да се спрат атентатите с превозни средства?

Шокът от новия жанр на атентаторите обзе Европа предишното лято в Ница. Камион се вряза с висока скорост измежду празнуващите Деня на бастилията в идиличния френски град. Убити бяха 86 души. Извършителят е тунизиец, оповестява Българска национална телевизия.

Сценарият се повтори в Берлин шест месеца по - късно - на коледен базар. Убити са 12 души. Извършителят още веднъж е тунизиец.

През март в сърцето на Лондон на мощно оживения Уестминстър бридж кола блъсна пешеходци, след това водачът умъртви с нож служител на реда, на различен мост - Лондон бридж през юни микробус прегази 8 души.

Със спокойствието се раздели и Стокхолм, когато узбекистанец се вряза с камион в най-посещавания търговски център и умъртви четирима.

Всички тези набези са против по този начин наречените „ меки цели “ - оживени места с хора, които не чакат кръвопролития, а се радват на живота. Оръжието е транспортно средство.

Могат ли да бъдат предотвратени? В центъра на доста европейски градове управляващите ускоряват наличието на тежко въоръжени служители на реда, подготвени да реагират на мига. Като защитна мярка се слагат и заграждения, само че уязвими места постоянно ще има. Засилени бяха инспекциите на искащите да наемат микробуси.

При тези набези потребността от обмисляне или снабдяването с оръжия, които биха събудили съмнението на полицията, е минимална. Всичко това прави предотвратяването на сходни офанзиви мъчно.

Наред с това най-сериозният проблем е мотивацията на причинителите, водени от ненавист към Западния свят. Омраза, подклаждана от джихадистката агитация на „ Ислямска страна “, която приканва за набези точно с ножове и микробуси в Европа, до момента в който губи позиции и територии в Близкия изток.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР